Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου, σύμφωνα με τους οδοντίατρους

09.08.2022
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου, σύμφωνα με τους οδοντίατρους
Δεν θυμάσαι την τελευταία φορά που αγόρασες μια νέα οδοντόβουρτσα; Μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξεις

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα είδος προσωπικής φροντίδας που πρέπει οπωσδήποτε να αντικαθιστάς σε τακτική βάση. Γιατί; Επειδή το στόμα σου φιλοξενεί περίπου 700 είδη μικροβίων όπως βακτήρια και μύκητες, που ανέρχονται σε περίπου έξι δισεκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια. Στην πραγματικότητα, το μικροβίωμα του στόματός σου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο ποικίλο μετά το μικροβίωμα του εντέρου. Και όπως η μικροβιακή σύνθεση του εντέρου, ορισμένοι τύποι βακτηρίων που ζουν στο στόμα είναι καλά, και φροντίζουν διαδικασίες που αφορούν την πέψη, την καθαριότητα, τη φρέσκια αναπνοή και πολλά άλλα. Αλλά μερικά άλλα βακτήρια δεν είναι τόσο χρήσιμα και η οδοντόβουρτσά σου μπορεί εύκολα να φορτωθεί με εκατομμύρια μικρόβια.

Τα χειρότερα φαγητά και ποτά για τα δόντια σου

Επαγγελματίες οδοντίατροι εξηγούν το μέσα σε πόσο χρόνο πρέπει να αντικαταστήσεις μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα, και πώς να καταλάβεις αν είναι ώρα να την πετάξεις.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου;

Τρεις έως τέσσερις μήνες για χειροκίνητες οδοντόβουρτσες
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να αντικαθιστάμε τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. «Θα πρέπει να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες", επιβεβαιώνει η LaQuia A. Walker Vinson, ειδικός στην παιδοδοντιατρική. Η οδοντόβουρτσα κυριολεκτικά βουρτσίζει τα βακτήρια από τα δόντια και τυχόν μικρόβια μπορεί να κολλήσουν ακόμα και αφού ξεπλυθείς μετά το βούρτσισμα. Επιπλέον, οι φθαρμένες οδοντόβουρτσες δεν αφαιρούν καλά την πλάκα, επομένως θα χρειαστεί να την αλλάζεις τακτικά για να δώσεις στα δόντια και τα ούλα σου τον καλό καθαρισμό που τους αξίζει.

Ένας έως δύο μήνες για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες
Οι ηλεκτρικές κεφαλές οδοντόβουρτσας, από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν ακόμη πιο σύντομα. «Με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ο χρόνος είναι συνήθως μικρότερος, περίπου ένας έως δύο μήνες», λέει ο οδοντίατρος Thomas McCarthy. «Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δονούνται σε υψηλές ταχύτητες και οι κεφαλές της βούρτσας δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο οι τυπικές οδοντόβουρτσες».

Το συντομότερο δυνατόν αν αρρωστήσεις
Η Dr. Vinson λέει, ωστόσο, εάν έχεις αρρωστήσει με κρυολόγημα, γρίπη ή άλλο ιό ή λοίμωξη, είναι σημαντικό να πετάξεις την οδοντόβουρτσά σου και να πάρεις μια καινούργια αμέσως μόλις αναρρώσεις—ακόμα κι αν δεν είσαι κοντά στο όριο των τριών έως τεσσάρων μηνών.

Άλλα σημάδια ότι πρέπει να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσά σου
Ανάλογα με τον τύπο της οδοντόβουρτσας που έχεις, μπορεί να υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια ότι έχει καθυστερήσει η αντικατάστασή της. «Αν οι τρίχες αρχίσουν να λυγίζουν, είναι σίγουρα καιρός να την πετάξεις», λέει η Vinson. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, το φούσκωμα των τριχών στην πραγματικότητα κάνει την οδοντόβουρτσά σου λιγότερο αποτελεσματική μετά από 40 ημέρες συνεχούς χρήσης.
Ορισμένες βούρτσες είναι κατασκευασμένες με συγκεκριμένη τεχνολογία για να σηματοδοτήσουν ότι έχουν περάσει την ακμή τους. «Πολλές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένους δείκτες που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου από έγχρωμες σε λευκές για να σου πουν ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν», προσθέτει ο η Vinson.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσά σου περιλαμβάνουν τυχόν αποχρωματισμό και τρίχες που πέφτουν, ή είναι φθαρμένες. «Η πράξη του βουρτσίσματος αποδυναμώνει τις τρίχες της οδοντόβουρτσας. Αφού οι τρίχες αρχίσουν να ξεφλουδίζουν, δεν έρχονται πλέον σε επαφή με το δόντι [στη σωστή θέση", εξηγεί ο McCarthy.