Πώς μοιάζει το εξάνθημα λόγω θερμότητας και πώς να το αντιμετωπίσεις

04.08.2022
Πώς μοιάζει το εξάνθημα λόγω θερμότητας και πώς να το αντιμετωπίσεις
Οι ειδικοί αναφέρουν λεπτομερώς τι προκαλεί εξανθήματα λόγω θερμότητας, πώς μοιάζουν και τι πρέπει να κάνουμε γι 'αυτά

Σίγουρα, ο κρύος αέρας του χειμώνα μπορεί να στεγνώσει την επιδερμίδα σου, αλλά το καλοκαίρι παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί, παρά τις προσπάθειες για προστασία από τον ήλιο εξάρσεις.

5 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου δείχνει ότι έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τι είναι το θερμικό εξάνθημα και τι το προκαλεί;
"Ένα εξάνθημα από τη ζέστη, με τον ιατρικό όρο miliaria, εμφανίζεται όταν εμφανίζεται ερεθισμός λόγω της παραμονής του ιδρώτα στο δέρμα, αντί να εξατμιστεί ή να ξεπλυθεί", εξηγεί ο Shadi Kourosh, διευθυντής κοινοτικής υγείας για το Τμήμα Δερματολογίας στο Mass General Brigham. Αυτό συμβαίνει όταν ιδρώνεις, αλλά κάτι (συχνά τα ρούχα) αποφράσσει ή φράζει τους αγωγούς του ιδρώτα σου. Αυτό παγιδεύει τον ιδρώτα στην επιδερμίδα σου (τα δύο εξωτερικά στρώματα του δέρματός σου) με αποτέλεσμα να εμφανιστεί εξάνθημα, λέει ο Sandy Skotnicki, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στα Τμήματα Δερματολογίας και Εργασιακής και Περιβαλλοντικής Υγείας.

Πώς μοιάζει το εξάνθημα λόγω θερμότητας;
Μερικά καθοριστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσεις περιλαμβάνουν μικροσκοπικά εξογκώματα ή φουσκάλες που μπορεί επίσης να σου προκαλούν φαγούρα. Αλλά ανάλογα με την έκταση της απόφραξης του ιδρώτα, το εξάνθημα από τη θερμότητα μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, εξηγεί η δερματολόγος Hadley King. Το Miliaria crystallina χαρακτηρίζεται από μικρές, διαυγείς, πολύ επιφανειακές φουσκάλες. Μια πιο σοβαρή μορφή, η miliaria rubra χαρακτηρίζεται από βαθύτερα, κόκκινα εξογκώματα και φουσκάλες μαζί με γενική ερυθρότητα, που συνοδεύεται από την αίσθηση καψίματος ή μυρμηγκιάσματος. Σε κάθε περίπτωση, οι φουσκάλες και τα εξογκώματα είναι πολύ μικρά, μόνο περίπου ένα έως δύο χιλιοστά σε διάμετρο.

Τα εξανθήματα θερμότητας μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Ωστόσο, περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη ροή αέρα, όπως οι πτυχές του δέρματος γύρω από τη βουβωνική χώρα ή το στήθος, καθώς και σημεία που συχνά καλύπτονται από ρούχα, όπως η πλάτη και το στήθος, επηρεάζονται συχνότερα.

Ποιος είναι πιθανό να εμφανίσει εξάνθημα λόγω θερμότητας;
Ένα εξάνθημα λόγω θερμότητας προκύπτει από εξωτερικούς παράγοντες (δηλαδή οτιδήποτε προκαλεί την παγίδευση του ιδρώτα), παρά από συγκεκριμένο τύπο δέρματος ή βιολογική προδιάθεση
, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Εξανθήματα λόγω θερμότητας εμφανίζονται συχνά σε νεογέννητα και κλινήρεις ασθενείς επειδή ξαπλώνουν ανάσκελα για μεγάλες περιόδους, καθώς και τους ανθρώπους που ζουν ή/και ασκούνται σε ζεστά, υγρά κλίματα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός εξανθήματος λόγω θερμότητας;
Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, η πρόληψη είναι το καλύτερο στοίχημά σου. «Το να βεβαιωθείς ότι το δέρμα αερίζεται, ότι φοράς ρούχα που αναπνέουν, ξεπλένεις τον ιδρώτα αμέσως μετά την εφίδρωση είναι όλα σημαντικά βήματα», λέει ο Kourosh. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πόσο ακριβώς χρειάζεται να παγιδευτεί ο ιδρώτας στο δέρμα πριν εμφανιστεί εξάνθημα λόγω θερμότητας εξαρτάται πλήρως από το άτομο, αν και μπορεί να είναι τόσο σύντομο όσο λίγα λεπτά. Σημαντικό είναι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπλύνεις τον ιδρώτα από το δέρμα σου το συντομότερο δυνατό.

Εάν εξακολουθεί να εμφανίζεται εξάνθημα από τη ζέστη, θα πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίσεις εύκολα το πρόβλημα στο σπίτι. Αναζήτησε ένα δροσερό περιβάλλον και απόφυγε την εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου παχύρρευστων ή αποφρακτικών προϊόντων, όπως βαριές ενυδατικές κρέμες. Καθάρισε το εξάνθημα με δροσερό νερό, εφάρμοσε μια κρέμα υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή γιατρού εάν αισθάνεσαι φλεγμονή, ερεθισμό ή φαγούρα. Ωστόσο, εάν δεν παρατηρήσεις βελτίωση μετά από αρκετές ημέρες ή τα συμπτώματά χειροτερέψουν, ήρθε η ώρα να επισκεφθείς τον/την δερματολόγο σου.