Χημικά peeling: Τι είναι, πώς μπορείς να τα κάνεις στο σπίτι και πώς πρέπει να φροντίσεις το δέρμα σου μετά

16.02.2023
Χημικά peeling: Τι είναι, πώς μπορείς να τα κάνεις στο σπίτι και πώς πρέπει να φροντίσεις το δέρμα σου μετά
Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα χημικά peeling

Μπορεί σε ό,τι αφορά την περιποίηση προσώπου η λέξη "χημικό" να ακούγεται τρομακτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν σε ενδιαφέρει η αντιγήρανση, τίποτα δεν συγκρίνεται με το χημικό peeling. Και μάλιστα, υπάρχουν διάφοροι τύποι χημικού peeling που πρέπει να ξέρεις. Το πρώτο, είναι το απαλό σπιτικό peeling που βρίσκεται ένα σκαλί παραπάνω από τα σκληρά απολεπιστικά και που απελευθερώνει διάφορα οξέα - συμπεριλαμβανομένου του γλυκολικού, του σαλικυλικού και του αμυγδαλικού - που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα peeling που γίνονται στα ιατρεία των δερματολόγων και των αισθητικών και ποικίλλουν σε συγκέντρωση. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση: θα χρειαστεί να κάνεις μια διακοπή.

Μήπως ο τρόπος που κάνεις ντους κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό;

Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι το χημικό peeling;

Με απλά λόγια, το χημικό peeling περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός διαλύματος οξέος στο πρόσωπο για να ανανεωθεί το δέρμα, να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να τονωθεί η ανάπτυξη νέων κυττάρων για βελτιωμένη υφή και τόνο. Τα σπιτικά peeling είναι ουσιαστικά όξινα απολεπιστικά που περιέχουν οξέα σε συγκεντρώσεις 6% έως 30%. Είναι φθηνότερα και πιο ήπια από τα κλινικά peeling και βοηθούν στην απολέπιση, στο καθάρισμα των πόρων και τη λάμψη του δέρματος. Χρησιμοποιούνται περισσότερο ως περιστασιακή ενίσχυση μεταξύ επαγγελματικών θεραπειών απολέπισης και δεν πρέπει να εφαρμόζονται περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα για να αποφευχθεί ο ερεθισμός.

Από την άλλη, τα επαγγελματικά χημικά peeling είναι πιο έντονα, προσφέρουν πιο έντονα αποτελέσματα και χρειάζονται διάλειμμα ανάλογα με την ισχύ τους. Καθώς αφαιρούν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, θα δεις πιο καθαρό, ενυδατωμένο δέρμα με υγιή λάμψη.

Botox brow lift: Η θεραπεία που ανασηκώνει τα φρύδια και αλλάζει το πρόσωπό σου

Πώς λειτουργεί το χημικό peeling στο σπίτι;

Η τακτική απολέπιση απαλλάσσει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα και την επίμονη βρωμιά. Για αυτόν τον λόγο, τα σπιτικά peeling, που χρησιμοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, βρίσκονται ένα βήμα παραπάνω από το συνηθισμένο σου απολεπιστικό. Λειτουργούν διαλύοντας απαλά τους δεσμούς που κρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος προσκολλημένα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα διαφορετικά οξέα περιποίησης της επιδερμίδας. Η διαφορά μεταξύ των AHAs (Alpha Hydroxy Acids) και των BHAs (Beta Hydroxy Acids) είναι το επίπεδο απολέπισης. Έχουν διαφορετική χημική σύνθεση και επομένως λειτουργούν διαφορετικά στο δέρμα σου. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένους τύπους δέρματος. Τα AHA, όπως το γαλακτικό ή το γλυκολικό οξύ αυξάνουν τον κύκλο εργασιών και τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων. Με άλλα λόγια, εκτός από το να παρακινούν το δέρμα σου να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, τα AHA προσφέρουν επίσης πιο έντονη απολέπιση, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για ξηρά ή κατεστραμμένα από τον ήλιο δέρματα. Τα BHA, συμπεριλαμβανομένου του σαλικυλικού οξέος, είναι μεγαλύτερα μόρια και είναι εξαιρετικά για τα λιπαρά δέρματα με τάση ακμής.

Δεν θα πρέπει ποτέ να επιχειρήσεις να κάνεις επαγγελματικό χημικό peeling στο σπίτι. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, με κίνδυνο εγκαυμάτων, ουλών και λοίμωξης, εάν δεν έχεις εμπειρία στην εφαρμογή οξέων υψηλής αντοχής.

Ποια κατηγορία γυναικών θα πρέπει να κάνει χημικό peeling;

Σε γενικές γραμμές, εάν θέλεις να βελτιώσεις την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, της υπερμελάγχρωσης και των ουλών και δεν σε πειράζει η προοπτική μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει διακοπές, τότε ένα επαγγελματικό χημικό peeling μπορεί να είναι κατάλληλο για εσένα. Ωστόσο, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, ή αν έχεις ηλιακό έγκαυμα ή ακμή θα πρέπει να αποφύγεις αυτήν τη θεραπεία, καθώς το δέρμα σου μπορεί να ερεθιστεί πολύ.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί ένα επαγγελματικό χημικό peeling;

Η διάρκεια του χρόνου διακοπής και ο χρόνος που χρειάζεται το δέρμα σου για να επουλωθεί εξαρτάται από το βάθος του ξεφλουδίσματος. Ένα ελαφρύ peeling συνήθως έχει χρόνο διακοπής από τρεις έως πέντε ημέρες και τα peeling μέτριας αντοχής πέντε έως επτά ημέρες. Το βαθύ peeling, ωστόσο, περιλαμβάνει διακοπή για 10 ημέρες.

Τι γίνεται με τη μετέπειτα φροντίδα;

Ανεξάρτητα από τον τύπο απολέπισης που θα επιλέξεις, θα πρέπει να βάλεις άφθονο αντηλιακό πριν βγεις έξω. Απόφυγε τον ήλιο για τουλάχιστον μια εβδομάδα και εφάρμοσε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κάθε δύο έως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά το peeling, μπορεί να νιώσεις ένα μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή κνησμό, που μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη. Εάν το αντιμετωπίσεις αυτό, ξέπλυνε αμέσως το προϊόν από το πρόσωπό σου και κάνε μια δροσερή κομπρέσα για να ηρεμήσεις το δέρμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με υαλουρονικό οξύ για πρόσθετη υγρασία και πράσινο τσάι ή αλόη βέρα για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, και θα πρέπει να αποφύγεις τη χρήση ενεργών συστατικών για τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιορίσεις την περιποίηση του προσώπου σου στον καθαρισμό με ένα απαλό, ήπιο προϊόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.02.2023 - 07:41