Το υποτιμημένο συστατικό που αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία του δέρματος

30.03.2022
Το υποτιμημένο συστατικό που αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία του δέρματος
Εσύ έχεις συμπεριλάβει αυτό το συστατικό στη ρουτίνα περιποίησης σου;

Θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες να εντοπίσεις το συστατικό "τοκοφερόλη" ή "οξική τοκοφερόλη" σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος είναι αρκετά υψηλές - και αυτό επειδή αυτό το συστατικό (που ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι απλώς ο τεχνικός όρος για τη βιταμίνη Ε) είναι ένα από τα πιο ευέλικτα στην αγορά. Η βιταμίνη Ε επαινείται ιδιαίτερα για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τις ιδιότητες περιποίησης του δέρματος. Είναι βασικός παράγοντας σε πολλά καθαριστικά, μάσκες προσώπου, ενυδατικές κρέμες, ορούς, περιποίηση ματιών, λάδια για τα χείλη και πολλά άλλα.

Πώς και πότε να εφαρμόσεις τον ορό προσώπου

Η Dr. Cheryl Rosen, Διευθύντρια Δερματολογίας στο BowTied Life, εξηγεί τι είναι, πότε να την εφαρμόσεις, και ποιους τύπους δέρματος ωφελεί περισσότερο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε;
Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το μάνγκο, οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και το σπανάκι. «Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, της πήξης του αίματος και της διατήρησης της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών», λέει η Rosen.

Ως αντιοξειδωτικό, ο κύριος σκοπός του είναι να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που παράγονται από το σώμα ως απόκριση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι ακτίνες UV. Εξουδετερώνοντας αυτές τις ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη Ε αποτρέπει το οξειδωτικό στρες - το οποίο διασπά το κολλαγόνο και θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό της υγρασίας - προστατεύοντας από τα μαύρα στίγματα, την ακμή, την ξηρότητα, τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση του δέρματος.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε
Τα οφέλη της βιταμίνης Ε είναι παρόμοια με οποιοδήποτε αντιοξειδωτικό: ενισχύει το φράγμα υγρασίας, αποτρέπει τη βλάβη και ενισχύει τις προστατευτικές ικανότητες του αντηλιακού.

Ωστόσο, αυτή η βιταμίνη έχει περισσότερα από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε μαλακώνει φυσικά το δέρμα, ενυδατώνει την ξηρότητα και λειαίνει την τραχιά, ανομοιόμορφη υφή. Είναι επίσης πολύ απαλό, καθιστώντας την τη βέλτιστη επιλογή εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή είσαι επιρρεπής σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Σύμφωνα με την Rosen, ορισμένα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν «προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο, μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών, βελτίωση της υφής του δέρματος, αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος και πρόληψη ξηρότητας και απολέπισης». Εφάρμοσε βιταμίνη Ε εάν κάποιο από τα παρακάτω περιλαμβάνεται στη λίστα με τους στόχους του δέρματος σου:

  • Ενισχυμένο φράγμα υγρασίας
  • Απαλή, ομοιόμορφη υφή
  • Λιγότερα ξεσπάσματα, σημάδια μετά την ακμή και μαύρα στίγματα
  • Λιγότερη ερυθρότητα, φλεγμονή και ερεθισμός
  • Σφιχτό δέρμα και λιγότερο ορατές λεπτές γραμμές

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Λόγω των πολύπλευρων πλεονεκτημάτων της βιταμίνης Ε, η Rosen λέει ότι κάθε επιδερμίδα μπορεί να ωφεληθεί από την προσθήκη αυτού του συστατικού στη ρουτίνα του—ιδιαίτερα το ξηρό, ευαίσθητο και γερασμένο δέρμα. Μπορεί να εφαρμοστεί πρωί ή/και βράδυ χωρίς κίνδυνο ευαισθησίας ή ερεθισμού.

Γενικά, η βιταμίνη Ε είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε προϊόν που επικεντρώνεται στην ξηρότητα και τη γήρανση του δέρματος, όπως ενυδατικές κρέμες, έλαια προσώπου, ορούς και θεραπείες.