Τι είναι τα έλαια προσώπου και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς

07.10.2021
Τι είναι τα έλαια προσώπου και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς
Η αγορά καλλυντικών έχει γεμίσει με έλαια προσώπου τα τελευταία χρόνια. Είτε αναζητάς πιο σφριγηλό δέρμα, πιο έντονη λάμψη ή βαθύτερη ενυδάτωση, υπάρχει η κατάλληλη φόρμουλα που υπόσχεται να στα προσφέρει. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ...

Τι κάνει στο δέρμα το έλαιο προσώπου;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα έλαια προσώπου δεν είναι υπερ-ενυδατικά - στην πραγματικότητα, δεν ταξινομούνται καθόλου ως ενυδατικά. Καθώς τα έλαια δεν είναι υγραντικά, δεν μπορούν να τραβήξουν υγρασία από το εξωτερικό περιβάλλον και επομένως δεν μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα.

Πώς να εφαρμόσεις έλαια μαλλιών χωρίς να τα κάνεις να φαίνονται λαδωμένα

Τι κάνουν τα έλαια προσώπου σε μια ρουτίνα ομορφιάς;

Λόγω της αποφρακτικής τους φύσης, τα έλαια πρέπει να εφαρμόζονται ως το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα του δέρματός σου: άπλωσε έναν ορό από πάνω και θα δεις ότι δεν θα εισχωρήσει μέσα στο έλαια, καθιστώντας το άχρηστο. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός θρεπτικού ελαίου πάνω από μια καλή θεραπεία για παράδειγμα με υαλουρονικό οξύ, θα σφραγίσει τη θεραπεία, εξασφαλίζοντας ότι θα έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα από το προϊόν σου.

Σε ποιους τύπους δέρματος ταιριάζουν τα έλαια προσώπου;

Σύμφωνα με την δερματολόγο Debbie Thomas, οι ξηροί τύποι δέρματος θα επωφεληθούν περισσότερο από ένα έλαιο προσώπου: «ειδικά το δέρμα με ξεφλουδισμένα σημεία, ή μια σφιχτή, ξηρή αίσθηση», λέει στο Harper’s Bazaar.

Το δέρμα με ακμή θα πρέπει να προσεγγίζει τα έλαια προσώπου με προσοχή. Ορισμένα έλαια είναι γνωστά για την αποφράξη των πόρων. Κατά γενικό κανόνα, απόφυγε το ορυκτέλαιο, το λάδι καρύδας και το argan oil στο δέρμα αλλά κάποια άλλα, όπως το τσάι και η τζοτζόμπα, μπορούν να κάνουν θαύματα σε επιδερμίδες επιρρεπείς σε σπυράκια και κοκκινίλες.

Όπως προσθέτει η δερματολόγος, μια μικρή ποσότητα ενός καλά επιλεγμένου ελαίου μπορεί ακόμη και να κάνει θαύματα για να αντισταθμίσει τις επιδράσεις ξήρανσης των παραδοσιακών φαρμάκων ακμής. Δεν υπάρχει κανένας δύσκολος και γρήγορος κανόνας - το κλειδί είναι να βρεις τον τύπο που σου ταιριάζει και να τον ακολουθείς πιστά.

DIY: Ενυδατική κρέμα σώματος με αιθέρια έλαια και άρωμα μοναδικό

Είναι τα αιθέρια έλαια καλά για το δέρμα;

Πολλά έχουν γίνει με τη χρήση αιθέριων ελαίων - όπως το δέντρο τσαγιού, η λεβάντα και η μέντα - λόγω της ιδιότητας τους να αντιδρούν σε ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα. Δεν περιέχουν όλα τα έλαια προσώπου αιθέρια έλαια, αλλά ορισμένες μάρκες τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις αρωματοθεραπευτικές τους δυνάμεις.

Ορισμένα αιθέρια έλαια – π.χ. το τσάι και η λεβάντα - είναι γενικά εξαιρετικά καλά ανεκτά (και ευεργετικά) για το δέρμα, αλλά άλλα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου από την άποψη της πρόκλησης ευαισθησίας και αντιδράσεων στο δέρμα. «Η κανέλα, το γαρύφαλλο, το λεμόνι και το μαύρο πιπέρι είναι πασίγνωστα για την πρόκληση δερματικών αντιδράσεων», λέει η δερματολόγος και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται στην περιοχή των ματιών, όταν υπάρχει φλεγμονή ή σε δέρμα με ακμή.

Ευτυχώς, αυτά τα έλαια βρίσκονται πολύ σπάνια στα προϊόντα δέρματος σήμερα. Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργίες στα καρύδια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν έλαια που προέρχονται από καρύδια ενώ ορισμένα έλαια από εσπεριδοειδή μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο.