Μήπως οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου είναι μέλασμα;

07.10.2021
Μήπως οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου είναι μέλασμα;
Πώς να καταλάβεις τη διαφορά και τι να κάνεις σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις μέλασμα

Ενώ η κύρια αιτία των φακίδων και των σκοτεινών κηλίδων είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, το μέλασμα - μια μορφή υπερχρωματισμού - προκαλείται από γενετική, αλλά και από τον τρόπο ζωής. "Το μέλασμα μπορεί να προκληθεί λόγω εισροής ορμονών", λέει η διάσημη αισθητικός Celeste Rodrigues. Αυτές οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα θα μπορούσαν να προκληθούν από την εγκυμοσύνη ή σε περιόδους υψηλού στρες, προσθέτει η Rodrigues.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή του σώματος

Στους περισσότερους ανθρώπους, το μελάσμα εμφανίζεται κυρίως στο άνω χείλος, τα μάγουλα, το μέτωπο και τη γέφυρα της μύτης, λέει ο Dr. Farhaad Riyaz, πιστοποιημένος δερματολόγος. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα: το μελάσμα μπορεί να εμφανιστεί και γύρω από το μάτι, και επειδή αυτή η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο δέρμα, πρέπει να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις και συγκεκριμένα μέτρα.

Πόσο συχνό είναι το μέλασμα της περιοχής των ματιών;
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου θα μπορούσαν να οφείλονται σε υπερβολικά ξενύχτια και αφυδάτωση, λέει ο Riyaz. Ή μπορεί να είναι μέλασμα. Πώς μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά; Σύμφωνα με τον Riyaz, εάν παρατηρήσεις δύο κηλίδες παρόμοιου σχήματος και στις δύο πλευρές του προσώπου σου, στο περίγραμμα των ματιών σου και των ζυγωματικών θα μπορούσαν να είναι σημάδι μελάσματος.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείς από το μέλασμα γύρω από τα μάτια. "Λόγω του ευαίσθητου δέρματος που περιβάλλει την περιοχή των ματιών, οι τυπικές κρέμες μπορεί να είναι πολύ λειαντικές", λέει ο Dr. Ben Talei, πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός.

Αναζήτησε αυτό το συστατικό φροντίδας του δέρματος εάν σκέφτεσαι να κάνεις μπότοξ

Γιατί η περιοχή των ματιών είναι τόσο δύσκολη στη θεραπεία;
Επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια σου είναι εξαιρετικά λεπτό και υπερ-ευαίσθητο, οι συνήθεις θεραπείες μελάσματος όπως η υδροκινόνη και το κοτζικό οξύ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ερυθρότητα και φλεγμονή, επιδεινώνοντας την εμφάνιση του μελάσματος. Το καλύτερο σχέδιο δράσης είναι να επιλέξεις προϊόντα που διατηρούν την περιοχή ενυδατωμένη και καταπραϋνμένη, λέει η Karen Fernandez, επικεφαλής αισθητικός στο SkinSpirit.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, τα χημικά peeling είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία του μελάσματος, λέει η Dr. Macrene Alexiades, πιστοποιημένη δερματολόγος.

Ποια είναι τα καλύτερα συστατικά για τις κρέμες ματιών;
Όταν ψάχνεις για κρέμα ματιών για τη θεραπεία του μελάσματος στη γύρω περιοχή, αναζήτησε συστατικά όπως η βιταμίνη C, για να εξομαλύνεις τον τόνο του δέρματός σου, καθώς και απαλά απολεπιστικά, όπως το πολυϋδροξυ οξύ, το αζελαϊκό οξύ και το μανδελικό οξύ. Ο Riyaz συνιστά επίσης την αναζήτηση προϊόντων εμποτισμένων με νιασιναμίδη και κοτζικό οξύ.

Για τον επίμονο χρωματισμό, ο Riyaz λέει ότι η τρετινοΐνη (ρετινόλη με συνταγή) και η υδροκινόνη είναι δύο από τα καλύτερα συστατικά που βοηθούν στην εξασθένιση του υπερχρωματισμού. "Οι καλύτερες θεραπείες για το μέλασμα περιλαμβάνουν την υδροκινόνη και την τρετινοΐνη, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες στο δέρμα", επιβεβαιώνει η Dr. Tracy Evans, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιατρική διευθύντρια στο Pacific Skin and Cosmetic Dermatology.

Η διαχείριση του μελάσματος δεν είναι μια θεραπεία που ταιριάζει σε όλες. Το δέρμα της κάθε γυναίκας είναι μοναδικό, επομένως υπάρχει σχεδόν πάντα μια περίοδος δοκιμής πριν βρεθεί ο συνδυασμός συστατικών που λειτουργεί καλύτερα για εσένα.