Όσα πρέπει να ξέρεις για την περιποίηση δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

02.09.2021
Όσα πρέπει να ξέρεις για την περιποίηση δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όσα πρέπει να αποφύγεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ατόμου, η οποία προκαλεί δέος αλλά και άγχος. Στη λίστα των στρεσογόνων παραγόντων εγκυμοσύνης περιλαμβάνεται η ανησυχία για το τι υπάρχει μέσα στα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σου.

Ένα από τα καλύτερα μυστικά για λαμπερό δέρμα βρίσκεται στην κατάψυξη σου

Γιατροί και ειδικοί εξηγούν για τη διαδικασία που περνά το δέρμα και μιλούν για το ποια συστατικά πρέπει να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Τι συμβαίνει στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Με την εγκυμοσύνη έρχεται μια αύξηση των επιπέδων των ορμονών και της ροής του αίματος - δύο παράγοντες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα. Σύμφωνα με την δερματολόγο Dr. Sunitha Posina, περίπου το 50 έως 70 τοις εκατό των εγκύων αναπτύσσουν κάποια μορφή μελάσματος. Επίσης αυξομειώνεται η παραγωγή λαδιού. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια όμορφη λάμψη είτε σε ορμονική ακμή. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ορμονικής ακμής συνήθως εξαφανίζονται περίπου έξι μήνες μετά τον τοκετό".

"Είναι σημαντικό να συνεχίσεις τους τακτικούς σου ελέγχους στο δέρμα, ακόμη και όταν είσαι έγκυος. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα και το ξηρό δέρμα. Εάν εμφανίσεις ένα νέο εξάνθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς από τον/την γυναικολόγο και δερματολόγο σου".

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς όταν είσαι έγκυος;
Το να αποφασίσεις τι ακριβώς προϊόντα περιποίησης του δέρματος θα πετάξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με τον/την γιατρό σου. "Η καλύτερη επιλογή είναι να φέρεις τα προϊόντα σου μαζί σου στον μαιευτήρα, ώστε να μπορεί να ελέγξει τι είναι ασφαλές και τι όχι". Σε γενικές γραμμές όμως, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσεις τα παρακάτω συστατικά μέχρι να σταματήσεις να θηλάζεις:

Παράγωγα βιταμίνης Α (ρετινόλη, ρετίνη-α, κ.λπ.): Αυτά τα συστατικά είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιδράσεις στον τοκετό, λέει ο Δρ Ποζίνα. "Αυτά πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της αρχικής περιόδου μετά τον τοκετό", προσθέτει ο Κόπολα.

Υδροκινόνη: Δεδομένου ότι η υδροκινόνη απορροφάται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος, είναι καλύτερο να την αποφύγεις.

Accutane: Πρόκειται για μια συνθετική μορφή βιταμίνης Α και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ: Αυτά τα συστατικά σε μεγάλες ποσότητες έχουν αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή για ένα αναπτυσσόμενο παιδί. Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει ότι ορισμένες τοπικές μορφές σαλικυλικού οξέος είναι ασφαλείς, οπότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείς πρώτα τον/την γιατρό σου.

Χημικό αντηλιακό: Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν είτε οξυβενζόνη είτε αβοβενζόνη, συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για το κεντρικό νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου παιδιού. Γι'αυτό είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα φυσικό αντηλιακό.