Βιταμίνη C: Πώς να την εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σου και τι πρέπει να προσέξεις

31.08.2021
Βιταμίνη C: Πώς να την εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σου και τι πρέπει να προσέξεις
Υπάρχει μια προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σου που μπορεί να αλλάξει εντελώς την υφή, την εμφάνιση και τη γενική υγεία του: η βιταμίνη C. Η Dr Saira Vasdev, διευθύντρια του Skin and Sanctuary στο Λονδίνο, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στο Popsugar για το πώς μπορεί η βιταμίνη C να σε ωφελήσει.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της βιταμίνης C;

«Η βιταμίνη C είναι ένα σούπερ αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικές βλάβες και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος η οποία σχετίζεται με τις ακτίνες UV και τη ρύπανση. Διεισδύει βαθιά στην επιφάνεια του δέρματος και δρα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι τοξικές για τα κύτταρα του ενώ παράλληλα διεγείρει την ανανέωση κυττάρων και υποστηρίζει τη νέα σύνθεση κολλαγόνου. Μέσα στα ορατά οφέλη περιλαμβάνεται το λαμπερό δέρμα με βελτιωμένη υφή, η απαλότητα των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και η αυξημένη σφριγηλότητα και ελαστικότητα. «Επιπλέον, όταν η βιταμίνη C χρησιμοποιείται με ευρέως φάσματος SPF, λειτουργεί σε συνέργεια για να αυξήσει τη δύναμη του SPF, με αποτέλεσμα την ανώτερη προστασία από την ατμοσφαιρική γήρανση».

6 τρόφιμα (εκτός από το πορτοκάλι) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Ποια είδη προϊόντων λειτουργούν καλύτερα;

Η Dr Saira επισημαίνει ότι δεν είναι ίδια όλα τα προϊόντα με βιταμίνη C. Συστήνει να χρησιμοποιείς έναν ορό βιταμίνης C με «υψηλότερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών και μικρότερα μόρια που είναι σε θέση να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα» όπως λέει. Πάντα να αγοράζεις προϊόντα συσκευασμένα σε μπουκάλια που προστατεύουν το προϊόν από το ηλιακό φως.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείς βιταμίνη C;

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις την βιταμίνη C είναι τα 20 σου, σύμφωνα με τη Dr Saira, αλλά οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση της. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται το πρωί μετά τον καθαρισμό και θα πρέπει να ακολουθείται από ένα SPF υψηλού παράγοντα ευρέος φάσματος για να διπλασιάσει την άμυνα του δέρματος. H Dr Saira λέει ότι η βιταμίνη C πρέπει να θεωρείται απαραίτητη για την φροντίδα του δέρματος.

Οι θαυματουργές επιπτώσεις της βιταμίνης C στο δέρμα σου

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς βιταμίνη C;

Η Dr Saira έχει να πει μερικές σοφές συμβουλές σε ότι αφορά τις προφυλάξεις, οπότε συνέχισε να διαβάζεις. «Το L-ασκορβικό οξύ είναι ένα απολεπιστικό οξύ και χωρίς χρήση ευρέος φάσματος SPF υψηλού παράγοντα και μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία καθιστώντας το δέρμα ευάλωτο σε φλεγμονές και βλάβες από τον ήλιο. Εάν υποβληθείς σε θεραπείες δέρματος όπως χημικά peeling ή λέιζερ, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από ενεργά προϊόντα όπως η βιταμίνη C ή η ρετινόλη, για να επιδιορθωθεί το φράγμα του δέρματος. Γενικά, οι οροί βιταμίνης C έχουν σαμπανιζέ χρώμα ή το χρώμα του άχυρου. Εάν το προϊόν σου έχει γίνει καφετί, θα πρέπει να διακόψεις αμέσως τη χρήση. Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη C έχει οξειδωθεί και μπορεί να δημιουργήσει βλάβη εάν εφαρμοστεί στο δέρμα».

Η Dr Saira σημειώνει επίσης ότι η βιταμίνη C βγαίνει σε τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξεις τη σωστή για το δέρμα σου. Το 5% είναι ιδανικό για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Το 10% είναι για ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Το 15% είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σκεύασμα και είναι γενικά κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Το 20 % παρέχει την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C και χρησιμοποιείται για προχωρημένα προβλήματα σχετικά με τη γήρανση ή παχύτερους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ανδρικού δέρματος.