Τι συμβαίνει στο δέρμα σου τις εβδομάδες πριν την περίοδο

16.07.2021
Τι συμβαίνει στο δέρμα σου τις εβδομάδες πριν την περίοδο
Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν την όψη του δερματός σου και τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις

Τα τελευταία χρόνια, οι ορμόνες - και οι αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους επηρεάζουν το σώμα μας - έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα και την καινοτομία. Μερικά από όσα επηρεάζονται από τις ορμόνες μας είναι η διάθεση και η ψυχική υγεία, όπως τα επίπεδα άγχους, η υγεία του εντέρου και οι σεξουαλικές ορμές. Εκτός αυτών όμως, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεαστεί, είναι το δέρμα.

Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά tips περιποίησης στις υψηλές θερμοκρασίες;

Για την ακρίβεια, οι ορμονικές διακυμάνσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα προκαλούν καθημερινές αλλαγές, σύμφωνα με την πιστοποιημένη δερματολόγο Hadley King. "Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες και κάθε μία από αυτές τις ημέρες είναι διαφορετική ορμονικά. Το οιστρογόνο είναι η κυρίαρχη ορμόνη κατά το πρώτο μισό του κύκλου και η προγεστερόνη είναι η κυρίαρχη ορμόνη κατά το δεύτερο. Στη συνέχεια, τα επίπεδα τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα του κύκλου πριν από την εμμηνόρροια, καθώς πλησιάζει η αιμορραγία". Εν τω μεταξύ, όπως εξηγεί, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη παραμένει σε αρκετά σταθερό επίπεδο καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου. "Αυτό σημαίνει ότι σχετικά, η τεστοστερόνη είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις γυναικείες ορμόνες πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως".

Δες παρακάτω το πώς οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν το δέρμα καθ 'όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, σύμφωνα με την King:

- Η πρώτη φάση του κύκλου είναι γνωστή ως ωοθυλακική φάση, κατά την οποία τα χαμηλά επίπεδα ορμονών κάνουν το δέρμα να είναι πιο ξηρό από ό, τι σε άλλα σημεία του κύκλου. Για τη σωστή φροντίδα του δέρματός σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις ενυδατικά καθαριστικά και πλούσια ενυδατικά.

- Καθώς βγαίνεις από το ωοθυλακικό στάδιο και αρχίζεις την ωορρηξία, η αύξηση της προγεστερόνης διεγείρει την αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Αυτή η αργά αυξανόμενη παραγωγή σμήγματος μπορεί να σου δώσει μια υγιή λάμψη, το οποίο όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν μειονεκτήματα, καθώς η λιπαρότητα στο μέσο του κύκλου είναι αυτή που τελικά προκαλεί σπυράκια στην περίοδο σου. Μέσα στην εβδομάδα ωορρηξίας σου, καλό θα είναι να προτιμήσεις ένα καθαριστικό σε αφρώδη μορφή και μια ενυδατική με βάση το τζελ.

- Η ωχρινική φάση ξεκινά μετά την ωορρηξία και παραμένει έως ότου αρχίσει η εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Εδώ, η αύξηση της προγεστερόνης διεγείρει την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και ένα υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης προκαλεί επίσης περισσότερη παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα το λιπαρό δέρμα, τους φραγμένους πόρους και τη φλεγμονώδη ακμή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποίησε το ίδιο καθαριστικό και ενυδατική που χρησιμοποίησες κατά τη φάση της ωορρηξίας. Η πρόσθετη χρήση τοπικών θεραπειών όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το Aczone μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ακμής σύμφωνα με την King.

- Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής φάσης, το δέρμα αρχίζει να στεγνώνει, και όταν μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας, παράγεται λιγότερο κολλαγόνο που καθιστά το δέρμα πιο λεπτό. Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό με υδροξυοξέα για την καλύτερη απομάκρυνση της λιπαρότητας από το δέρμα.