5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις γρήγορα τα σπυράκια της ακμής

15.10.2020
5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις γρήγορα τα σπυράκια της ακμής
Ένα μεγάλο, κόκκινο σπυράκι στο πρόσωπο. Συμβαίνει σε όλους. Ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις υπομονετικά μέχρι να εξαφανιστεί . Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων, αλλά πρώτα είναι σημαντικό να κατανοήσεις τα βασικά για το πώς και γιατί εμφανίζεται η ακμή.

«Έχουμε σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα που παρέχουν συνήθως υγρασία και λίπανση, αλλά ο συνδυασμός στρες και ορμονών μπορεί να τους φράξει», εξηγεί στο Good House Keeping η Marina Peredo, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη. «Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα, γι 'αυτό σχηματίζουν ατέλειες και ακμή. Και ακριβώς έτσι, το δέρμα σου φουντώνει».

Ποιες είναι οι 5 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις για να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια της ακμής.

Κράτα τα χέρια μακριά από το πρόσωπό σου!

Όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να σπας το σπυράκι σου. Επαναλαμβάνουμε: Μη σπας το σπυράκι σου. «Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να το πειράζεις, αλλά θυμήσου ότι μόλις δημιουργήσεις μια βλάβη, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί και είναι πιο πιθανό να κάνει ουλή», προειδοποιεί η Doris Day, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη.

Άπλωσε μια ζεστή κομπρέσα

Η θερμότητα είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να καταπραΰνει το δέρμα σου εάν εντοπίσεις ένα σπυράκι, λέει η δερματολόγος. «Χρησιμοποίησε μια ζεστή κομπρέσα ή ατμό για να φέρεις τα πάντα στην επιφάνεια», εξηγεί.

Χρησιμοποίησε μια θεραπεία για ακμή

Εκτός από το να αφαιρείς πάντα το μακιγιάζ σου τη νύχτα, να χρησιμοποιείς τη σωστή ενυδατική κρέμα για τον τύπο του δέρματός σου και να κρατάς τα δάχτυλά σου μακριά από το πρόσωπό σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια θεραπεία για να απαλλαγείς από τα επίμονα σπυράκια όταν εμφανιστούν. Συστατικά που πρέπει να προσέξεις:

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην απολέπιση και την απομάκρυνση των πόρων.

Τα ρετινοειδή για να βοηθήσουν στην αύξηση του κυτταρικού κύκλου εργασιών, ωθώντας τα κύτταρα να αποτρέψουν το φράξιμο.

Πλένε τακτικά το πρόσωπό σου

«Οι σμηγματογόνοι αδένες σου είναι ενεργοί όλη μέρα», εξηγεί η δερματολόγος. Όταν αυτό το λίπος συνδυάζεται με βρωμιά, μακιγιάζ και ρύπανση, μπορεί να κάνει την τέλεια συνταγή για φραγμένους πόρους και κηλίδες».

Αυτό γίνεται εις διπλούν με τη γυμναστική : «Ο ιδρώτας που αναμιγνύεται με βρωμιά και λιπαρότητα μπορεί να παγιδευτεί κάτω από ιδρωμένα ρούχα προπόνησης και να επιδεινώσει ενδεχομένως την κατάσταση και μπορεί να γεμίσεις σπυράκια».

Επίλεξε ελαφρύ μακιγιάζ

Τα προϊόντα ομορφιάς είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της ακμής των ενηλίκων και, δυστυχώς, η βαριά χρήση μακιγιάζ για να κρύψεις τις ατέλειες σου, δεν θα τα κάνει να εξαφανιστούν φυσικά.

«Χρησιμοποίησε mineral μακιγιάζ στο δέρμα σoυ αντί για προϊόντα με βάση το λάδι που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της ακμής και μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους», συνιστά η Marina Peredo. Ακόμα καλύτερα, ξέχνα εντελώς το μακιγιάζ για λίγες μέρες γιατί μπορεί να είναι μόνο το διάλειμμα που χρειάζεται το δέρμα σου για να καθαρίσει γρήγορα.