Τελικά, ενυδατώνουν τα έλαια το δέρμα μας;

09.10.2020
Τελικά, ενυδατώνουν τα έλαια το δέρμα μας;
Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε την αλήθεια για αυτό το προϊόν ομορφιάς

Οι περισσότερες από εμάς ενυδατώνουμε τα πρόσωπά μας εδώ και χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει όταν εφαρμόζουμε ένα προϊόν στο πρόσωπό μας. Αν το κάναμε, δεν θα υπήρχαν τόσα ερωτηματικά γύρω από μια συγκεκριμένη κατηγορία περιποίησης δέρματος που ενισχύει την υγρασία: τα έλαια προσώπου. Τελικά, ενυδατώνουν το πρόσωπα μας ή όχι; Και αν το κάνουν, ταιριάζουν μόνο στις ξηρές επιδερμίδες;

Η σύντομη απάντηση είναι πως ναι, τα έλαια είναι μέρος της διαδικασίας ενυδάτωσης. Αλλά η μεγάλη απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ ενός αποφρακτικού και ενός υγραντικού, των δύο κύριων τύπων ενυδατικών του δέρματος. Αποφρακτικό είναι μια βαριά κρέμα ή ένα λάδι που σφραγίζει την υγρασία. Υγραντικό είναι ένα συστατικό που αντλεί νερό από το περιβάλλον ή την ίδια την λοσιόν, όπως η γλυκερίνη ή το υαλουρονικό οξύ.

Δες και αυτό: Λάδι καρύδας: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και η σωστή χρήση του

"Για να είναι πραγματικά αποτελεσματική μια ενυδατική κρέμα, πρέπει να υπάρχουν τόσο το αποφρακτικό στοιχείο για να "κλειδωθεί" η υγρασία όσο και το υγραντικό για να απορροφηθεί το νερό", λέει η δερματολόγος και ιδρύτρια του Entière Dermatology Dr. Melissa Kanchanapoomi Levin. Έτσι, ενώ τα έλαια μπορούν να "ρυθμίσουν" το δέρμα, διατηρούν την περιεκτικότητα του νερού και δεν προσθέτουν.

Έτσι, τα αποφρακτικά και τα υγραντικά είναι ένα δυναμικό δίδυμο, και το ένα χωρίς το άλλο δεν προσφέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες φόρμουλες ενυδάτωσης παρασκευάζονται με συνδυασμό και των δύο. "Μια κρέμα έχει πολύ περισσότερη περιεκτικότητα σε έλαιο και μια λοσιόν έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε έλαιο και περισσότερο νερό", σημειώνει η καθηγήτρια δερματολογίας στη σχολή Ιατρικής του Yale Dr. Mona Gohara.

Αυτό το είδες; Τα facts για την επιδερμίδα που δεν ισχύουν

"Πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνο έλαια είναι πραγματικά αφυδατωμένες και το φράγμα του δέρματος τους διακυβεύεται κάτω από όλη αυτή την εφαρμογή ελαίων", προσθέτει η Levin. "Δεν λέω ότι τα έλαια είναι κακά, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό συστατικό σε ό,τι αφορά την ενυδάτωση ή την αποκατάσταση του φράγματος του δέρματος". Με λίγα λόγια, είναι μύθος ότι τα έλαια προορίζονται μόνο για τις ξηρές επιδερμίδες. Εάν θέλεις να εφαρμόσεις ένα έλαιο στο δέρμα σου, κάνε το μετά από μια ελαφριά λοσιόν. Αν εφαρμόσεις έναν υγρό ορό ή μια λοσιόν με υγραντικό πάνω από μια κρέμα λαδιού ή ελαίου, το μόνο που θα πετύχεις είναι σπατάλη προϊόντος.

Η Levin συνιστά φυσικά έλαια που όχι μόνο "ρυθμίζουν" το δέρμα, αλλά είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες. Η Gohara προτείνει προϊόντα με βάση το ορυκτέλαιο όπως η βαζελίνη, που είναι εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους τύπους δέρματος.