Λάδι καρύδας: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και η σωστή χρήση του | ομορφια , περιποιηση | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΟΜΟΡΦΙΑ / ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
8:37
18/7

Λάδι καρύδας: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και η σωστή χρήση του

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Oι άνθρωποι μιλούν για το λάδι καρύδας σαν να είναι μαγικό, εδώ και πολλά χρόνια. Ξηρά μαλλιά, κακή αναπνοή, μυρωδιά στη μασχάλη, υποτίθεται ότι θεραπεύονται όλα από το λάδι καρύδας . Είναι όμως τόσο θαυματουργό; Ο δερματολόγος Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στη δερματολογία, στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, μίλησε στο Cosmopolitan για το λάδι καρύδας και το κατά πόσον μπορείς να το χρησιμοποιείς ως προϊόν ομορφιάς.

Ποια είναι τα οφέλη του λαδιού καρύδας;

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και πολλές σελίδες κειμένου αν αναφερόμασταν σε όλες τις χρήσεις και τα πιθανά οφέλη του λαδιού καρύδας για τη γενική υγεία σου και ακόμη και τα μαλλιά, οπότε ας μείνουμε σε αυτό που μπορεί να κάνει για το δέρμα σου. Γενικά, τα έλαια περιποίησης της επιδερμίδας βοηθούν το λιπιδικό φράγμα του δέρματος να διατηρήσει την υγρασία. Το λάδι καρύδας, ειδικότερα, είναι μη αρωματικό φυτικό έλαιο που είναι γεμάτο λιπαρά οξέα, όπως λινολεϊκό οξύ και λαυρικό οξύ. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και λειτουργεί ως μαλακτικό (ενυδατική κρέμα) για να μαλακώσει το δέρμα.

 

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς λάδι καρύδας στο πρόσωπό σου;

Υπάρχει μια προειδοποίηση για το λάδι καρύδας: τα σπυράκια. Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι το λάδι καρύδας είναι η απόλυτη θεραπεία για την ακμή, ενώ άλλοι είναι βέβαιοι ότι θα γεμίσεις σπυράκια μόλις αγγίξει το δέρμα σου. Το Διαδίκτυο είναι ένα διασκεδαστικό μέρος όπου μπορείς να βρεις επιχειρήματα για να υποστηρίξεις κυριολεκτικά οποιαδήποτε άποψη, γι 'αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε την αλήθεια για το λάδι καρύδας και την ακμή. Τι λέει όμως η επιστήμη;

«Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του δέρματος που είναι επιρρεπές στην ακμή, επειδή έχει υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος που καταπραΰνει το δέρμα, κάτι που δεν βρίσκεται σε επάρκεια στο δέρμα των ατόμων με ακμή», λέει ο Δρ Zeichner. «Περιέχει επίσης λαυρικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι αντιμικροβιακό, οπότε μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή στο δέρμα και να μειώσει τη φλεγμονή».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί με ακμή ή λιπαρό δέρμα που εξακολουθούν να βρίσκουν το λάδι καρύδας πολύ βαρύ και φαγεσωρογόνο (φράσσει τους πόρους) για τα πρόσωπά τους. «Ο καθένας είναι διαφορετικός», λέει ο Δρ Zeichner. «Αν προτιμάς ένα φυσικό έλαιο προσώπου, μπορείς σίγουρα να δοκιμάσεις λάδι καρύδας στο δέρμα σου, αλλά αν καταλήξει να δημιουργήσει σπυράκια, τότε θα ξέρεις ότι είναι πολύ βαρύ για σένα».

Εν ολίγοις, μπορεί να βοηθήσει ή να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και αν αυτή η απάντηση δεν είναι αρκετά σαφής για εσένα, ακολούθησε τα συστατικά και τις θεραπείες ακμής που έχουν μελετηθεί διεξοδικά και αποδειχθεί ότι λειτουργούν, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου.

Οι καλύτερες χρήσεις λαδιού καρύδας για το δέρμα

Ως καθαριστικό. Επειδή το λάδι διαλύει το λάδι, ο Δρ Zeichner λέει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ως καθαριστικό λάδι, αλλά, εκτός και αν έχεις εξαιρετικά ξηρό δέρμα, φρόντισε να το αφαιρέσεις προσεκτικά μετά (μερικοί λένε ότι είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο του προσώπου σου για 60 δευτερόλεπτα).

Για την αφαίρεση μακιγιάζ. Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ως καθαριστικό για την απομάκρυνση της βρωμιάς και του λαδιού, ο Δρ Zeichner λέει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να δέσει με το μακιγιάζ, κάτι το οποίο του επιτρέπει να το αφαιρέσει από το δέρμα, οπότε συνιστά να το χρησιμοποιείς ως αφαίρεση μακιγιάζ τόσο για το πρόσωπο όσο και για την περιοχή των ματιών σου.

Ως λάδι σώματος. Παρόλο που η εφαρμογή στο πρόσωπό σου μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για όσους έχουν λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, το σώμα σου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να το χειριστεί πολύ καλύτερα.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ