Θεαματικά αποτελέσματα, αόρατες τομές!

25.07.2008
Ο αριθμός των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής ανά τον κόσμο έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία έτη. Παράγοντες που συντελούν

Ο αριθμός των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής ανά τον κόσμο έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία έτη. Παράγοντες που συντελούν καθοριστικά σε αυτό είναι η βελτίωση των τεχνικών, η μείωση του χρόνου ανάρρωσης, το πιο φυσικό τελικό αποτέλεσμα, η λιγότερο επώδυνη ανάρρωση και, το κυριότερο, κάποιες τεχνικές δεν αφήνουν καθόλου «σημάδια»... Το βασικότερο πρόβλημα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής σήμερα είναι οι τομές που αφήνουν πίσω τους μερικές δημοφιλείς επεμβάσεις όπως η κλασική ανόρθωση και η μειωτική μαστών, η κλασική ανόρθωση προσώπου, η κλασική κοιλιοπλαστική, το lifting μηρών και βραχιόνων. Όμως, ποιες είναι εκείνες οι επεμβάσεις που δεν αφήνουν πίσω τους τομές;

Νέα τεχνική ωτοπλαστικής
Το σκεπτικό της νέας τεχνικής βασίζεται στην ιδέα της αναδίπλωσης του χόνδρου, που αποτελεί τον σκελετό του πτερυγίου του αυτιού και της σταθεροποίησής του σε μια νέα θέση, πιο κοντά στο κρανίο. Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται μια μικρή οπή στο οπίσθιο μέρος του πτερυγίου, μέσω της οποίας και με τη βοήθεια ενός μικρού ειδικού εργαλείου με το σχήμα της λόγχης. Επιδιώκεται, λοιπόν, με αυτό τον τρόπο, η χαλάρωση της μνήμης, του χόνδρου, του ωτός και δίδεται σ' αυτό το φυσικό σχήμα τύπου «Υ» που χαρακτηρίζει τα αυτιά όσων δεν έχουν το συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα.

Ράμματα
Αμέσως μετά, μέσω δύο έως έξι πολύ μικρών οπών που βρίσκονται κρυμμένες στις αναδιπλώσεις του προσθίου τμήματος του πτερυγίου του ωτός, τοποθετούνται μερικά λεπτά ράμματα από απορροφήσιμο υλικό. Αυτά διατηρούν το νέο σχήμα που έχουμε επιτύχει με τον χόνδρο του αυτιού να βρίσκεται στη σωστή θέση, χωρίς όμως να έχουν γίνει αισθητοί οι χειρισμοί που προηγήθηκαν. Τον τελευταίο και μάλλον καθοριστικό λόγο στην επέμβαση τον έχει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος παρατηρεί το σχήμα του νέου του αυτιού στον καθρέφτη και μάλιστα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει με τη δική του άποψη στο οριστικό αποτέλεσμα.

Και σε παιδιά
Η επέμβαση διαρκεί μόνο 20 λεπτά σε περιβάλλον μικρού εξωτερικού χειρουργείου και με τοπική νάρκωση, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε παιδιά από 6 ετών και άνω, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη ταλαιπωρία, όμως τότε η νάρκωση είναι ελαφρά ύπνωση μαζί με τοπική αναισθησία, επειδή το παιδί δεν συνεργάζεται εύκολα με τους γιατρούς.

Διακριτική πλαστική της άκρης ή της ράχης της μύτης με τοπική αναισθησία
Όχι ολική ρινοπλαστική, αλλά μόνο στην άκρη ή τη ράχη της μύτη σας Αν και ίσια, μια μύτη μπορεί να καταστρέψει την αρμονία του προσώπου μας εάν στην άκρη της τελειώνει άσχημα. Αλλά τώρα με μια μικροεπέμβαση όλα μπορούν να διορθωθούν στο εξωτερικό ιατρείο. Είσθε μερικώς ικανοποιημένοι από τη μύτη σας, βλέπετε την άκρη της πολύ πλατιά ή σε σχήμα πατάτας; Σήμερα μπορείτε να την αλλάξετε χωρίς ολική ρινοπλαστική. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία, επεμβαίνοντας μόνο στην άκρη της μύτης και τα ρουθούνια. Η επέμβαση διαρκεί από 20-40 λεπτά και μπορεί να γίνει από το εσωτερικό της μύτης ή με θεραπεία open ανυψώνοντας τον χόνδρο ανάμεσα στα ρουθούνια, για να ξαναφτιάξουμε την άκρη της μύτης. Στη δεύτερη περίπτωση ο χειρουργός θα κάνει ορισμένα μικροραμματάκια που θα απορροφηθούν μετά μία εβδομάδα. Προηγείται εικονική προσομοίωση του αποτελέσματος ώστε να είναι όλοι σύμφωνοι για το πιθανό αποτέλεσμα.

Καλοί υποψήφιοι για την συγκεκριμένη μικροεπέμβαση
Οι νέοι ή ώριμοι άντρες ή γυναίκες που δεν επιθυμούν αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου αλλά μόνο ελάφρυνση της βαριάς εικόνας της μύτης. Οι νέες γυναίκες στις οποίες ενδείκνυται mini lift με τοπική αναισθησία, οπότε γίνεται συνδυασμός των δύο αυτών επεμβάσεων.

Κλασική ρινοπλαστική - διάφραγμα
Η ρινοπλαστική, αισθητική ή λειτουργική, είναι από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πριν από τα τριάντα, χωρίς διάκριση φύλου. Ήδη στα 16 έτη ένα κορίτσι (17/18 έτη ένα αγόρι), έχοντας ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της οστεϊκής δομής, μπορεί να καταφύγει στη ρινοπλαστική για να εξαφανίσει ένα ελάττωμα αυτού του μέρους του προσώπου. Αλλά δεν είναι σπάνιες οι επεμβάσεις και μετά τα 60 έτη. Δίνει άριστα αποτελέσματα, διαρκεί μόνο μισή ώρα, ενώ όσοι έχουν πρόβλημα αναπνοής μπορούν να διορθώσουν συγχρόνως και το διάφραγμα. Η τεχνική είναι ανώδυνη & χωρίς σημάδια. Επίσης, δεν απαιτείται νοσηλεία και το άτομο μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, σχεδόν αμέσως. Και εδώ εφαρμόζεται η τεχνική της προσομοίωσης στον υπολογιστή και ισχύει επίσης ότι η πρόσβαση στο εξωτερικό της μύτης και το αποτέλεσμα είναι πολύ διακριτικά.

Λιποαναρρόφηση στο προγούλι
Το αντιαισθητικό χαλαρωμένο δέρμα στη γωνία του προσώπου και λαιμού (διπλοσάγονο) μπορεί να εξαφανιστεί μέσω:

Threading: Εσωτερική ανάρτηση μαλακών ιστών του λαιμού. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά. Το πρόσωπο υποστηρίζεται εσωτερικά με πλέγμα από νήματα που απορροφώνται πλήρως, τα οποία βοηθούν να δημιουργηθεί νέο κολλαγόνο.

Λιπογλυπτική (λιπόλυση με laser): Χρησιμοποιείται οπτική ίνα, συνδεδεμένη με μία πηγή laser. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί να φύγει για το σπίτι του την ίδια μέρα. Αποτελεί την ιδανική λύση, χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια.

Πωγωνοπλαστική
Η πωγωνοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία επαναπροσδιορίζουμε το σχήμα του πιγουνιού. Αυτό επιτυγχάνεται είτε τοποθετώντας ειδικά σχεδιασμένα για τον σκοπό αυτό εμφυτεύματα, υλικό το οποίο μοιάζει με το υλικό των εμφυτευμάτων μαστού ή με μείωση του όγκου του πιγουνιού παρεμβαίνοντας στο οστό. Είναι πολύ πιθανό ο χειρουργός να προτείνει πωγωνοπλαστική σε ασθενή που υποβάλλεται σε ρινοπλαστική ώστε να επιτύχει αρμονία και συμμετρία στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ένα υποπλαστικό πιγούνι είναι πιθανό να αλλοιώνει την εικόνα μιας μύτης φυσιολογικού μεγέθους, να κάνει μία μεγάλη μύτη να φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη ή ακόμη να δίνει την εντύπωση ότι το άτομο έχει προγούλι, ενώ δεν έχει. Στόχος του χειρουργού είναι μία ισορροπημένη σχέση μεταξύ των στοιχείων του προσώπου, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αισθάνεται καλύτερα για την εμφάνισή του.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΔΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ TRANSCONGIUNTIVALE (ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ)
Είναι ένα είδος βλεφαροπλαστικής μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η τομή δεν γίνεται στο εξωτερικό μέρος του βλεφάρου αλλά εσωτερικά και μ αυτό τον τρόπο το λίπος που προεξέχει απομακρύνεται χωρίς να αφήσει καμιά ουλή στο κάτω βλέφαρο. (Αν και οι ουλές στην κλασική βλεφαροπλαστική είναι μηδαμινές). Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται συνήθως σε νέες γυναίκες που έχουν μόνο πρόβλημα προβολής λίπους στην περιοχή αυτή και όχι περίσσειας δέρματος. Εάν πρέπει να επέμβουμε και στο δέρμα γιατί υπάρχει χαλάρωση τότε μαζί με την επέμβαση το (
CO2 Erbium ή smooth LASER) στο κάτω βλέφαρο που θα συρρικνώσει το δέρμα. Δεν γίνονται τομές και δεν υπάρχουν χειρουργικές ουλές σ' αυτή την τεχνική που γίνεται με τοπική αναισθησία! Είναι η πιο υπέροχη, πιο μοντέρνα και πιο διακριτική μέθοδος για νέες γυναίκες.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Τι είναι η προσθετική στήθους; «Είναι μια μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται η μεγέθυνση ή και η βελτίωση του σχήματος ενός μικρού ή άδειου στήθους. Πρόκειται για την πιο πολυσυζητημένη επέμβαση στο στήθος, επειδή χαρίζει στη γυναίκα πλούσια σωματικά προσόντα».

Η Επέμβαση
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; «Γίνονται προεγχειρητικές εξετάσεις, ενώ η ενδιαφερόμενη προσκομίζει μια φωτογραφία με ένα γυμνό στήθος της αρεσκείας της και ζητά να αποδώσουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι χρήσιμο, γιατί αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές διαφορές απόψεων για το αισθητικό πρότυπο του καθενός. Καλό είναι η επιλογή στήθους να γίνεται εντός των φυσιολογικών ορίων και να μην είναι υπερβολική.

Ακολουθεί η διαδικασία της επέμβασης στην κλινική, που γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 40 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ κατά τη διάρκειά της το άτομο μπορεί να συμμετάσχει και στην επιλογή τελικού μεγέθους και σχήματος στις συγκεκριμένες στιγμές της επέμβασης που γίνονται οι δοκιμές.

Η τομή μέσα στην οποία τοποθετείται το εμφύτευμα είναι στο κάτω ημιμόριο της θηλής, γιατί εκεί δεν φαίνεται ποτέ. Στη συνέχεια φεύγει από την κλινική μετά 2 ώρες φορώντας επίδεσμο. Την επόμενη μέρα τον αφαιρεί και πηγαίνει στην εργασία της φορώντας ένα αθλητικό σουτιέν.

Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφώνται, οπότε δεν χρειάζεται να κοπούν. Η αισθητικότητα πάντοτε μένει αναλλοίωτη ή και αυξάνεται δίνοντας μια πιο ερωτική διάθεση στη γυναίκα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της μεγάλης τόνωσης της αυτοπεποίθησής της».

Δρ Ιωάννης Λύρας Πλαστικός χειρουργός - Δ/ντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής
www.ioannislyras.gr