Δόντια σαν διαμάντια!

09.07.2008
Θαυμάζετε το χαμόγελο των σταρ; Τώρα μπορείτε κι εσείς να το αποκτήσετε. Η αισθητική οδοντίατρος κ. Εύη Παπακώστα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΚΑΛΛΙΚΛΗ

Θαυμάζετε το χαμόγελο των σταρ; Τώρα μπορείτε κι εσείς να το αποκτήσετε. Η αισθητική οδοντίατρος κ. Εύη Παπακώστα - Μακροπούλου μάς παρουσιάζει τις δύο δημοφιλέστερες μεθόδους κι εσείς αποφασίζετε.

Βonding

Πρόκειται για μια μέθοδο αισθητικής οδοντιατρικής με σκοπό τη βελτίωση της όψης των δοντιών. Στη συγκεκριμένη μέθοδο γίνεται χρήση της λεγόμενης σύνθετης ρητίνης, του υλικού που χρησιμοποιείται επίσης και για τα σφραγίσματα. Η ρητίνη χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των δοντιών, ώστε να αλλάξουν χρώμα, σχήμα και μέγεθος, να καλυφθούν αντιαισθητικά διαστήματα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις για να διορθωθούν και κάποια «στραβά» δόντια.

Τα πλεονεκτήματα
*
Η χρήση της σύνθετης ρητίνης είναι μια μέθοδος εύκολη, γρήγορη και απλή.

*Αρχικά χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τυχόν υπάρχοντα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια ή αλλιώς να δέσουν τα δόντια μεταξύ τους.

*Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, κι αυτό γιατί το υλικό «δουλεύεται» και εφαρμόζεται από τον ίδιο το γιατρό χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη.

*Λόγω της φύσης του υλικού, επίσης, δεν είναι συνήθως αναγκαίο το τρόχισμα των δοντιών.

*Οι σύνθετες ρητίνες χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του σχήματος αλλά και του χρώματος των δοντιών, καθώς περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα σε φυσικές αποχρώσεις του λευκού των δοντιών, ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

*Είναι ιδανικός τρόπος να αποκατασταθούν τυχόν μικροσπασίματα στα δόντια και να καλυφθούν μικροατέλειες του σχήματός τους.

*Σε περίπτωση που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τη σύνθετη ρητίνη για την αποκατάσταση των δοντιών, είναι πολύ πιο εύκολο να επιδιορθωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

*Σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται για να βελτιωθούν κάποια στραβά δόντια, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη ενός ορθοδοντικού.

*Είναι μια σχετικά οικονομική μέθοδος, αφού στοιχίζει περίπου 250-300 ευρώ για κάθε δόντι.

Τα μειονεκτήματα
*
Η σύνθετη ρητίνη δεν είναι τόσο λεία όσο τα φυσικά δόντια ή οι όψεις πορσελάνης.

*Επειδή το υλικό δεν είναι συμπαγές όπως η πορσελάνη, δημιουργεί μικροσπασίματα και μικρορωγμές, επιβαρύνοντας έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα.

*Αντίθετα με τις όψεις, δεν «μιμούνται» τα φυσικά δόντια σε μορφολογία, χρώμα κ.λπ.

*Απορροφούν χρωστικές ουσίες με το χρόνο, με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν και να χρειάζονται την επέμβαση του οδοντιάτρου.

*Επειδή η σύνθετη ρητίνη δεν είναι λεία όπως η πορσελάνη, «κρατάει» πλάκα, η οποία επιβαρύνει τη στοματική υγιεινή.

*Η χρήση της σύνθετης ρητίνης συνήθως προσθέτει όγκο στα δόντια, αφού για την εφαρμογή της συνήθως τα δόντια δεν τροχίζονται.

*Έχει μικρότερο χρόνο ζωής από τις όψεις πορσελάνης, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα πέντε χρόνια.

Όψεις πορσελάνης

Με αυτή την τεχνική γίνεται επικάλυψη των δοντιών με ένα στρώμα πορσελάνης για τη βελτίωση του χρώματος, του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών αλλά και για να καλυφθούν κάποια διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί εκμαγείο για να αποτυπώσει τις διαστάσεις των δοντιών αλλά και της γνάθου, τις οποίες χρησιμοποιεί ο οδοντοτεχνίτης για να δημιουργήσει τις όψεις.

Τα πλεονεκτήματα
*
Η διαδικασία των όψεων δεν είναι τόσο απλή όσο αυτή της σύνθετης ρητίνης, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.

*Αισθητικά οι όψεις πορσελάνης «μιμούνται» με εξαιρετική ακρίβεια τα φυσικά δόντια.

*Έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τη σύνθετη ρητίνη. Ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης υπολογίζεται περίπου στα δεκαπέντε χρόνια και ίσως και περισσότερο με τη σωστή φροντίδα.

*Είναι καλύτερη λύση από άποψη στοματικής υγιεινής, αφού δεν κρατάνε πλάκα.

*Η επιφάνειά τους είναι απόλυτα λεία και έρχεται σε άμεση επαφή με τα ούλα, όπως ακριβώς τα φυσικά δόντια, κάνοντας το αποτέλεσμα καλύτερο αισθητικά αλλά και πιο υγιεινό για τη στοματική κοιλότητα.

*Αντίθετα με τα φυσικά δόντια αλλά και τη σύνθετη ρητίνη, δεν απορροφούν χρωστικές ουσίες.

Τα μειονεκτήματα
*
Η τοποθέτηση των όψεων δεν μπορεί να γίνει σε μια επίσκεψη, καθώς το υλικό δουλεύεται από τον οδοντοτεχνίτη.

*Η αποκατάσταση οποιουδήποτε προβλήματος είναι πιο δύσκολη από αυτήν των επικαλύψεων με ρητίνη.

*Το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο, αφού κάθε όψη μπορεί να στοιχίσει από 450 έως και 700 ευρώ.

Τip
Αν το πρόβλημά μας είναι αποκλειστικά το χρώμα των δοντιών μας, καλύτερα θα είναι πρώτα να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρο για τις μεθόδους λεύκανσης που μας ταιριάζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ