Η Κατερίνα Σχοινά έχει xιούμορ και... θυμό!

23.12.2010

Δεν βάζει κανείς στοίχημα, αν οι αντιπρόσωποι της Gucci και της Louis Vuitton θα έσκαγαν από το θυμό τους ή από τα γέλια, διαβάζοντας το τελευταίο βιβλίο γελοιογραφιών και κόμικ της Κατερίνας Σχοινά με τον τίτλο «Είμαι σε κρίση?», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ελληνίδες, απανταχού του Κολωνακίου, των βορείων και νοτίων προαστίων, αλλά και της περιφέρειας θα έχουν ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο-λύση γι’ αυτούς που αγαπούν και θέλουν να? σκάσει το χειλάκι τους, αλλά και να προβληματιστούν για την οικονομική (και όχι μόνο?) κρίση, μέσα από σκίτσα και κόμικ, με γυναικείο βλέμμα.

Η Κατερίνα Σχοινά είναι μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της ελληνικής γελοιογραφίας και του κόμικ. Είναι απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με επαίνους από τα εργαστήρια Τέτση και Μυταρά. Πρώτη αυτή εκπροσώπησε το γυναικείο φύλο σ’ ένα χώρο 100% ανδροκρατούμενο και πρώτη αυτή, με καυστικό τρόπο, μίλησε για ισοτιμία αντρών-γυναικών και για το τέλος του μύθου του «ασθενούς φύλου», μέσα από το χιούμορ. Είναι η δική μας Μπρετεσέ, η δική μας Ματέινα, όπως έγραψε ο ελληνικός Τύπος.

Με το πενάκι της «άναψε» φωτιές και καυτηρίασε επίσης τις πολιτικές στρεβλώσεις, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Γελοιογραφούσε τότε στην «Ελευθεροτυπία» και στην «Κυριακάτικη» επί 15 χρόνια. Τα κοινωνικά της σκίτσα θα τα συναντήσει κάποιος στο παλιό «Πάνθεον», στο «Έψιλον» και στη «Madame Figaro».

Στο άλμπουμ της «Είμαι σε κρίση?» (είναι το τρίτο από τις εκδόσεις «Καστανιώτη») οι ηρωίδες και οι ήρωές της ζουν «μαρτυρικά» την αποθέωση της κατανάλωσης, το παιχνίδι του «φαίνεσθαι», του μπότοξ, των πλαστικών επεμβάσεων, της τηλεοπτικής πλύσης εγκεφάλου, του ανεκπλήρωτου ιδανικού σεξ. Ακόμα, τα διλήμματα για το baby boom, το δαίδαλο των ανθρώπινων σχέσεων.

«Είμαι πολύ θυμωμένη με όλα αυτά! Αν δεν ήμουν, πώς θα έκανα γελοιογραφίες;» λέει η ίδια στο ΛΟΙΠΟΝ. Ν.Α.