Αγένεια: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις χωρίς να χαλαστείς

09.05.2025
Αγένεια: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις χωρίς να χαλαστείς
Image by benzoix on Freepik
Γιατί στην τελική δεν είσαι εσύ που έχεις το πρόβλημα

Όλες έχουμε βρεθεί σε μια άβολη στιγμή όπου κάποιος μας φέρεται άσχημα, μας μιλάει απότομα ή μας προσβάλει με τον τρόπο του. Μπορεί να είναι ένας άγνωστος στο δρόμο, ένας συνεργάτης στη δουλειά ή ακόμα και ένας δικός μας άνθρωπος. Η αγένεια δυστυχώς υπάρχει παντού, αλλά το καλό είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε.

Το να παραμείνεις ψύχραιμη και δυνατή σε τέτοιες στιγμές δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι σίγουρα ανακουφιστικό. Το ότι πήρες όπως λένε οι Αμερικανοί the highroad και δεν έγινες εσύ μικροπρεπής. Δες παρακάτω 5 δοκιμασμένους τρόπους για να αντιμετωπίσεις την αγένεια, χωρίς να αφήσεις κανέναν να σου χαλάσει τη διάθεση ή την ημέρα.

1. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το 10

Η πρώτη μας αντίδραση όταν δεχόμαστε αγένεια είναι συχνά η ένταση. Νιώθουμε αμέσως την καρδιά να χτυπάει δυνατά, τα νεύρα να τεντώνονται, και πολλές φορές το στόμα «έτοιμο» να απαντήσει. Εδώ χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα αργά μέχρι το 10. Αυτή η μικρή παύση σου δίνει χρόνο να ηρεμήσεις και να αποφύγεις μια απερίσκεπτη απάντηση που ίσως μετά μετανιώσεις.

2. Θυμήσου: Δεν φταις εσύ

Οι άνθρωποι που φέρονται άσχημα συνήθως βγάζουν προς τα έξω τα δικά τους προβλήματα. Ίσως έχουν άγχος, είναι πιεσμένοι ή απλώς δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα. Η αγένεια τους αντικατοπτρίζει δικά τους θέματα και όχι κάτι που κάνεις εσύ λάθος. Θυμήσου ότι δεν αξίζει να χαλάσεις την ψυχολογία σου για κάποιον που δεν έχει μάθει να εκφράζεται σωστά.

3. Απάντησε ήρεμα και με ευγένεια

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο εκείνη την ώρα, αλλά μια ήρεμη και ευγενική απάντηση μπορεί να αλλάξει την πορεία της συζήτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος σου μιλήσει απότομα, μπορείς να πεις με χαμόγελο: «Σε παρακαλώ, μπορούμε να το συζητήσουμε πιο ήρεμα;» ή «Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε έτσι». Έτσι δείχνεις αυτοσεβασμό και συχνά ο άλλος αναγκάζεται να επανέλθει σε πιο ήπιους τόνους.

4. Βάλε ξεκάθαρα όρια

Αν η αγένεια είναι επαναλαμβανόμενη ή σε φέρνει σε δύσκολη θέση, είναι απαραίτητο να βάλεις όρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι να πεις καθαρά τι δεν αποδέχεσαι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις όπως: «Δεν αισθάνομαι άνετα με τον τρόπο που μου μιλάς» ή «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τη συζήτηση». Τα όρια δεν είναι αγένεια, είναι αυτοπροστασία.

5. Απομακρύνσου όταν χρειάζεται

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, όσο κι αν προσπαθήσεις, ο άλλος δεν αλλάζει στάση. Εκεί πρέπει να σκεφτείς την ηρεμία σου και την ενέργειά σου. Δεν αξίζει να ξοδεύεις το χρόνο και την ψυχική σου δύναμη σε ανθρώπους που δεν σέβονται. Μην νιώσεις τύψεις αν επιλέξεις να απομακρυνθείς από μια κατάσταση ή ακόμα και από μια σχέση που είναι τοξική.

Ένα τελευταίο tip:

Μετά από ένα περιστατικό αγένειας, κάνε κάτι όμορφο για τον εαυτό σου. Πήγαινε μια βόλτα, μίλα με μια φίλη ή πιες ένα ζεστό ρόφημα. Έτσι θα επαναφέρεις τη διάθεσή σου και θα υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις ευγένεια και σεβασμό.

Η ευγένεια είναι δύναμη. Όταν την κρατάς, ακόμα κι όταν οι άλλοι την χάνουν, δείχνεις ότι έχεις τον έλεγχο και δεν αφήνεις κανέναν να σε «ρίξει».

Τελευταία τροποποίηση στις 09.05.2025 - 21:10