Έφη Θώδη: Τώρα θα τραγουδήσω κινέζικα

20.02.2007
«Θέλω να μου δώσουν το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής για να μεταδώσω το δημοτικό τραγούδι! Οι άλλοι που πηγαίνουν είναι καλύτεροι από μένα;». Η «ιέρεια» του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις να τραγουδήσει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά τραγούδια, βάζει πλώρη, όπως λέει αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ, για κινέζικες επιτυχίες. Και δεν φαίνεται να τη σταματά κανείς, μιας και θέλει να φτάσει μέχρι το Μπάκιγχαμ και τη βασίλισσα Ελισάβετ!

Mετά από 22 χρόνια σημαντικής καριέρας στο τραγούδι περιμένατε ότι όλοι θα μιλούν για εσάς σήμερα και θα τραγουδούν τις επιτυχίες σας;

«Απλώς πρόσφατα κατάφερα να κάνω την υπέρβαση στην καριέρα μου και πέτυχα να συνδέσω τα δυο άκρα, που μοιάζουν τελείως αντίθετα μεταξύ τους! Δηλαδή, από το δημοτικό και το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι να φτάσω να πω και ξένες μεγάλες επιτυχίες».

Δεν φοβηθήκατε ποτέ όταν αποφασίσατε να τραγουδήσετε ξενόγλωσσα κομμάτια;

«Όχι, γιατί τραγουδάει η ψυχή μου. Πάντα μου άρεσαν τα ξένα. Και παρόλο που δεν ήξερα τους στίχους, δεν φοβόμουν τίποτα. Ήξερα τον ήχο, το σκοπό τους. Και χαιρόμουν που μπορούσα να το κάνω αυτό, γιατί και ο κόσμος έβλεπε έτσι τι δυνατότητες έχω εγώ. Πάντα λοιπόν είχα μέσα μου κάτι σαν παράπονο και έλεγα: Με τη δουλειά που κάνω δεν θα έχω ποτέ την ευκαιρία να αλλάξω και το στυλ μου. Κι όμως, η ευκαιρία μού ήρθε».

«Θα τραγουδήσω κινέζικα»
Δεν αφήσατε παραπονεμένη ούτε τη Ραφαέλα Καρά και τραγουδήσατε «A Far l amore comincia tu». Τώρα σας κατηγορούν, συγκεκριμένα ο κ. Ευαγγελόπουλος, ο αυτοαποκαλούμενος «εθνικός σταρ», ότι του κλέψατε τα δικαιώματα της διασκευής. Τι έχετε να απαντήσετε;

«Δεν θέλω να απευθυνθώ καθόλου σ' αυτόν τον κύριο. Και τώρα που απαντάω είναι επειδή με ρωτάτε εσείς και όχι αυτός. Αυτό το τραγούδι το έχουν τραγουδήσει εκατοντάδες άλλοι πριν από εμένα. Εγώ δεν έκλεψα κανενός τη δημιουργία, ούτε από το μυαλό ούτε από το συρτάρι του. Τα τραγούδια αυτά είναι ελεύθερα να τα πει όποιος θέλει κι έτσι έκανα κι εγώ. Αν τους ενοχλεί και αν ζηλεύουν την τρομερή επιτυχία μου, τότε πρόβλημά τους».

Επόμενος σταθμός σας ποιος είναι; Μέχρι πού θα φτάσετε και σε ποια γλώσσα θα «χτυπήσετε» τους επόμενους μήνες;

«Θέλω πολύ να τραγουδήσω κινέζικα. Και όταν θέλω κάτι πολύ, τα καταφέρνω».

«Σνομπάρουν το δημοτικό τραγούδι»
Είστε πρέσβειρα του δημοτικού τραγουδιού στην Ελλάδα και τόσα χρόνια σας βλέπουμε αποκλειστικά σε πίστες. Τώρα που οι επιτυχίες σας τραγουδιούνται από όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα δεν σκέφτεστε ότι ίσως να πρέπει να εμφανιστείτε και σε άλλους μεγαλύτερους χώρους;

«Το ζήτημα αυτό, να σας πω την αλήθεια, με προβληματίζει πολύ. Θέλω και σκοπεύω να ζητήσω από το υπουργείο Πολιτισμού να μου παραχωρήσουν το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής για μια και μόνο παράσταση. Τελευταία διαβάζουμε ότι θα πάει στο Μέγαρο και η σπουδαία Άννα Βίσση. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν κάποιος θέλει να δει την Έφη Θώδη στο Μέγαρο ή και το Ηρώδειο ποια επιτροπή μπορεί να τον εμποδίσει; To δημοτικό τραγούδι θα πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι οι ρίζες μας, η παράδοσή μας, το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. Και ας μη με σνομπάρουν, γιατί σχεδόν κάθε εβδομάδα με καλούν να διασκεδάσω τον κόσμο σε prive πάρτι και εκεί βλέπω κόσμο, εφοπλιστές, ηθοποιούς και μεγαλοπαράγοντες που δεν το περιμένω, αλλά ξεσηκώνονται από τη μουσική μου! Θα έπρεπε σήμερα τα κλαρίνα να έχουν τον πρώτο λόγο και να έχουν ξεχωριστή θέση σε τέτοιους ιστορικούς χώρους. Ακόμη και αν πουν όχι σ' εμένα, θα ήθελα να ακούσω το δημοτικό τραγούδι στο Ηρώδειο και το Μέγαρο».

Θα παίρνατε την πρωτοβουλία να πρωτοστατήσετε σε μια κίνηση να ακουστεί το δημοτικό τραγούδι και πέρα από τις πίστες;

«Δεν θα έκανα μόνο αυτό. Θα έκανα πολλά πράγματα και θυσίες για το δημοτικό τραγούδι. Βλέπετε, σήμερα δεν υπάρχει τραγουδιστής που να μην έχει κλαρίνο! Με παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο και με ευχαριστούν λέγοντάς μου: Έφη, μέσα από σένα έμαθα δημοτικά τραγούδια και τη δημοτική μουσική. Δεν θα καταλάβω αν μου αρνηθούν μια τέτοια κίνηση να ζητήσω το Ηρώδειο. Εδώ σε άλλους κι άλλους δίδεται αυτός ο χώρος! Ένας Έλληνας δεν πρέπει να σνομπάρει τις ρίζες του. Θα ζητούσα από το υπουργείο να φέρει τα παιδιά σ' αυτούς τους ιστορικούς χώρους να ακούσουν τα δημοτικά τραγούδια».

Πώς θα φανταζόσασταν το ρεσιτάλ αυτό που θα δίνατε στο Ηρώδειο;

«Θα γέμιζα τη σκηνή του Ηρωδείου με κλαρίνα, βιολιά, μπουζούκια και όλα τα όργανα της δημοτικής μουσικής. Και βεβαίως θα έλεγα και τα ξένα! Θα γινόταν να μην πω, για παράδειγμα, της Ραφαέλα Καρά ή τα ξένα κάλαντα; Και δεν θα μπορούσαν να μου βάλουν τον περιορισμό να μη σηκωθεί το κοινό να χορέψει, γιατί, αν δεν δω εγώ να ξεσηκώνω τον κόσμο, δεν μπορώ να τραγουδήσω! Και θα φορούσα σ' αυτή τη μοναδική παράσταση που θα έδινα ένα εντυπωσιακό φόρεμα που θα αναδείκνυε τη θηλυκότητά μου και σαφώς θα με βοηθούσε και στο χορό επί σκηνής».

«Θέλω να φτάσω μέχρι το Μπάκιγχαμ»
Φαίνεστε σαν τίποτα να μην μπορεί να σας τρομάξει

«Γιατί να τρομάξω; Μου δίνει απίστευτη δύναμη η αγάπη του κόσμου. Και θα σας αποκαλύψω ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές με το επιχειρηματικό λόμπι του Λονδίνου για το ενδεχόμενο να εμφανιστώ μέχρι και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να γνωρίσω από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αν πήγαινα πάντως, θα της μάθαινα να χορεύει τσάμικο. Θα τη χόρευα στο ταψί! Και θα της έκανα δώρο ένα κλαρίνο!».

Πάντως, έχετε προτάσεις να εμφανιστείτε στο εξωτερικό, έτσι δεν είναι;

«Έχω πολλές προτάσεις. Όπως ξέρετε όμως, έχω κι ένα παιδί εδώ. Δεν μπορώ να λείπω πάρα πολλές ημέρες σε ταξίδια. Για κάποιες λίγες εμφανίσεις έχω ήδη κανονίσει πάντως να φύγω στα τέλη του μήνα για την Ελβετία, τη Ζυρίχη, τη Γερμανία».

«Τώρα και κούκλα»
Έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε γύρω σας όλες τι ηλικίες. Από τους πιο πιστούς σας όμως θαυμαστές είναι τα μικρά παιδιά. Σας αρέσει αυτό το συναίσθημα;

«Με πλησιάζουν μικρά παιδιά και μου εκδηλώνουν το θαυμασμό τους καθημερινά και μου λένε ότι είμαι το είδωλό τους. Συγκινούμαι και μερικές φορές κλαίω όταν μου το λένε. Τη νιώθω απίστευτα την αγάπη τους. Και θέλω να τους το ανταποδώσω ειλικρινά. Ίσως να τα καταφέρω και με κάτι που έχω ακούσει και μακάρι να πραγματοποιηθεί».

Δηλαδή, τι ακριβώς ετοιμάζετε;

«Έχω ακούσει, ανεπισήμως βέβαια, ότι μεγάλη εταιρεία παιχνιδιών ετοιμάζει εν όψει Πάσχα κούκλα Έφη Θώδη! Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι παραμύθι για μένα, πολύ θα μου άρεσε Αυτή την κούκλα θα τη φανταζόμουν με την ψυχή τη δική μου, που είναι σαν ενός κοριτσιού 16 χρόνων».

Πώς την έχετε ονειρευτεί αυτή την κούκλα;

«Θα φανταζόμουν να κρατάει ένα μικρόφωνο και με ένα φόρεμα παραμυθένιο σαν αυτά που φοράνε οι νεράιδες στα παραμύθια».

«Μου αρέσουν οι αρρενωποί άντρες»
Γιορτάσατε χθες, ημέρα των ερωτευμένων;

«Δεν είμαι ερωτευμένη. Πάντως, δεν τον αποκλείω τον έρωτα από τη ζωή μου. Είμαι σε μια φάση που πιστεύω ότι ο έρωτας για μένα ζει μόνο στα τραγούδια. Ο έρωτας είναι άπιαστος. Εύχομαι όμως να τον ξαναζήσω».

Πώς θα ήταν ο άντρας που θα σας έκλεβε την καρδιά;

«Μου αρέσουν οι πολύ αρρενωποί άντρες. Να έχει μυαλό και να έχει πολλά χαρίσματα η προσωπικότητά του. Από ηλικίες προτιμάω να είναι από 35-45».

Στο δίλημμα Αλέξης Γεωργούλης ή Νίκος Χατζηνικολάου ποιος είναι περισσότερο του γούστου σας;

«Σίγουρα ο Γεωργούλης. (Γέλια.) Με καλύπτει περισσότερο σε εμφάνιση και σ' αυτό που βγάζει προς τα έξω. Πάντως, να σας αποκαλύψω ότι μικρή ήμουν ερωτευμένη με τον Elvis Prisley».