Το πρόγραμμα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, οι Sussexes και τα δύο παράδοξα ρεκόρ

24.01.2023
Το πρόγραμμα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, οι Sussexes και τα δύο παράδοξα ρεκόρ
Τα πλήρη σχέδια για τη στέψη του βασιλιά Κάρολου αποκαλύφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο - συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της τελετής, αλλά και μιας συναυλίας με σταρ και άλλων εκδηλώσεων που πρέπει να περιμένουμε.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο τριήμερος εορτασμός -που έχει προγραμματιστεί από τις 6 Μαΐου έως τις 8 Μαΐου- θα περιλαμβάνει μια συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ που θα μεταδοθεί ζωντανά στο BBC (θυμίζει το Platinum Party στο παλάτι για το Ιωβηλαίο το περασμένο καλοκαίρι), καθώς και πολλές «εορταστικές εκδηλώσεις» ακόμη, όπως ανέφερε το παλάτι.

«Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος ελπίζουν ότι το Σαββατοκύριακο της στέψης θα δώσει την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο και να γιορτάσουμε με φίλους, οικογένειες και κοινότητες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία», συνέχισε η ανακοίνωση του παλατιού. «Το βασιλικό ζευγάρι ανυπομονεί να γιορτάσει το γεγονός με το κοινό σε ολόκληρο το 2023».

Ας δούμε όμως τις εκδηλώσεις ανά ημέρα.

Έξαλλος ο William μιλά για "παραλήρημα" Harry και θέτει βέτο για τη στέψη του πατέρα τους

Σάββατο 6 Μαΐου

Το Σαββατοκύριακο ξεκινά με την ίδια την τελετή στέψης το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα στεφθούν δίπλα-δίπλα σε μια θρησκευτική τελετή που θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ. Ο εορτασμός «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του Μονάρχη σήμερα και θα κοιτάξει στο μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις». Σε αντίθεση με τη στέψη της μητέρας του - η οποία διήρκεσε τρεις ώρες και φιλοξένησε 8.000 καλεσμένους – η στέψη του Καρόλου θα διαρκέσει μόνο μία ώρα και θα έχει περίπου 2.000 παρευρισκόμενους. Η στέψη του Βασιλιά θα είναι επίσης «πιο θρησκευτικά και πολιτιστικά ποικιλόμορφη» και θα απαλλαγεί από κάποιες υπερβολές.

«Ο βασιλιάς έχει αφαιρέσει πολλά στοιχεία από τη στέψη αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 70 χρόνια», αναφέρει μια πηγή.

Μετά τη λειτουργία, η βασιλική οικογένεια θα λάβει μέρος σε πομπή προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι για την περίσταση -και αν αναρωτιέσαι ποιους θα δεις στο μπαλκόνι να επιβεβαιώσουμε ότι πλάι στο βασιλικό ζεύγος θα σταθούν οι εργαζόμενοι royals και μόνο αυτοί. Οι Sussexes έχουν προσκληθεί, όπως έχει διαρρεύσει, όμως όχι σε όλες τις εκδηλώσεις του παλατιού. Αν παραβρεθούν, βέβαια, αναμένεται να φανεί!

Για την ιστορία, πάντως, θυμίζουμε ότι την ίδια μέρα της στέψης (6/5/2023) ο γιος του Harry και της Meghan, Archie συμπληρώνει τα 4 χρόνια ζωής.

Κυριακή 7 Μαΐου

Μετά την επιτυχία της συναυλίας του Πλατινένιου Ιωβηλαίου τον περασμένο Ιούνιο, φαίνεται ότι η βασιλική οικογένεια σκοπεύει να αναδημιουργήσει τη μαγική ατμόσφαιρα με το The Coronation Concert την Κυριακή 7 Μαΐου στο East Lawn του Κάστρου Ουίνδσορ. Το lineup για το σόου θα είναι γεμάτo με «παγκόσμια μουσικά είδωλα και σύγχρονους σταρ», υποστηριζόμενα από μια ορχήστρα παγκόσμιας κλάσης αλλά και χορευτές. Θα παρευρεθούν εθελοντές από ορισμένες από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του Kαρόλου και της Καμίλα, ενώ δωρεάν διπλά εισιτήρια θα διατεθούν στο κοινό μέσω ενός εθνικού διαγωνισμού.

Επίσης την Κυριακή θα γίνει το The Coronation Big Lunch. Αυτή η «εθνική πράξη γιορτής και φιλίας» θα ενθαρρύνει τους πολίτες να βγουν στις αντίστοιχες κοινότητές τους: «Από ένα φλιτζάνι τσάι με έναν γείτονα μέχρι ένα πάρτι στο δρόμο, το Coronation Big Lunch φέρνει τους εορτασμούς στη γειτονιά σας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε την κοινότητά σας λίγο καλύτερα», ανέφερε στη δήλωσή του το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Spare: Ο σαδιστής Κάρολος, η αλήθεια για την Καμίλα, η περιτομή, η κόντρα με την Kate και 10 ακόμη "βόμβες" που έριξε ο Harry στο βιβλίο του

Δευτέρα 8 Μαΐου

Μετά το Σαββατοκύριακο - και για να τιμηθεί η πολυετής δημόσια υπηρεσία του Καρόλου - η εθνική πρωτοβουλία Big Help Out «θα τονίσει τον θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στις κοινότητες σε ολόκληρο το έθνος». Οργανωμένο από το Together Coalition, τους Προσκόπους, τη Βασιλική Εθελοντική Υπηρεσία και θρησκευτικές ομάδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Big Help Out θα ενθαρρύνει τις κοινότητες να ενωθούν και να λάβουν μέρος στον εθελοντισμό.

Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος κατέχει δύο παράδοξα ρεκόρ καθώς αφενός υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος στη βρετανική ιστορία και μετά τη στέψη του, θα είναι ο γηραιότερος μονάρχης που θα έχει στεφθεί ποτέ. Μην ξεχνάμε ότι η μητέρα του στέφθηκε σε ηλικία μόλις 26 ετών το 1953.

Με το καλό!

Νικολέτα Μακρή
Τελευταία τροποποίηση στις 31.01.2023 - 13:11