Το βιβλίο του πρίγκιπα Harry κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2023 και από τον τίτλο καταλαβαίνουμε πολλά

27.10.2022
Το βιβλίο του πρίγκιπα Harry κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2023 και από τον τίτλο καταλαβαίνουμε πολλά
Όπως ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Harry θα κυκλοφορήσουν (και μάλιστα σε 16 γλώσσες) στις 10 Ιανουαρίου υπό τον τίτλο "Spare" ("Εφεδρικός/Περισσεύων")

Το βιβλίο, που πρόκειται να είναι μια εκ βαθέων κατάθεση ψυχής του δεύτερου γιου του βασιλιά -πλέον- Καρόλου Γ' και της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Diana επρόκειτο, αρχικά, να εκδοθεί στο τέλος του 2022, όμως εξαιτίας του θανάτου της βασίλισας Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβρη, δόθηκε μία παράταση μερικών μηνών και τώρα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση για την κυκλοφορία του.

"Spare" ο τίτλος του, λοιπόν. Από τη λέξη που επέλεξε ο γαλαζοαίματος συγγραφέας για την αυτοβιογραφία του καταλαβαίνει κανείς πολλά. Εφεδρικός, αυτός που περισσεύει, που μπορεί εύκολα να παραληφθεί... Έτσι νιώθει, προφανώς, ο Harry, ο οποίος, για την ιστορία βρίσκεται στην πέμπτη σειρά για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου μετά τον αδελφό του και τα τρία παιδιά εκείνου, και θέλει να το μοιραστεί, πέρα από τα στενά όρια της ψυχανάλυσης στην οποία, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια, οφείλει την ψυχική του υγεία και για την οποία πιστώνει την σύζυγό του, Meghan που "του άνοιξε τα μάτια".

Από τον εκδοτικό οίκο μαθαίνουμε τα εξής: "Το Spare μεταφέρει άμεσα τους αναγνώστες σε μία από τις πιο οδυνηρές εικόνες του 20ου αιώνα: δύο νεαρά αγόρια, δύο πρίγκιπες, περπατούν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους καθώς ο κόσμος όλος παρακολουθούσε με λύπη -και φρίκη. Καθώς η Diana, πριγκίπισσα της Ουαλίας μεταφερόταν στην τελευταία της κατοικία, δισεκατομμύρια κόσμου αναρωτιόταν τι μπορεί να περνούσε από το μυαλό και τις καρδιές των πριγκίπων -και πώς θα συνεχιζόταν οι ζωές τους από εκείνη τη στιγμή και μετά. Αυτή είναι η ιστορία του Harry, επιτέλους. Με την ακατέργαστη, ακλόνητη ειλικρίνειά του, το Spare αποτελεί μια έκδοση ορόσημο, γεμάτη διορατικότητα, αποκάλυψη, αυτοεξέταση και σοφία που κερδήθηκε με κόπο, για την αιώνια δύναμη της αγάπης έναντι της θλίψης"

Όσο για την ιστορία από την πλευρά του William; Το πιο πιθανό είναι να μη μάθουμε ποτέ. Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, εκείνος δείχνει να έχει αποδεχτεί τις επιταγές που έχουν έρθει με τον ρόλο που ανέλαβε από πολύ μικρός και δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταθεί απέναντι στην οικογένειά του και το Παλάτι, επουδενί. Στο πλευρό του, η σύζυγός του, Catherine, η οποία έχει επίσης αναλάβει με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο που της αναλογεί ως σύζυγος και μητέρα μελλοντικών βασιλέων. Οι σχέσεις των δύο αδελφών έχουν φτάσει σε ένα τελείως τυπικό επίπεδο και ουδείς είναι αισιόδοξος για κάποια αλλαγή σε αυτό το status -τουλάχιστον τώρα, σύντομα!

Επιστρέφοντας στο βιβλίο του δούκα του Sussex, για μια "ειλικρινή και συναισθηματικά ισχυρή ιστορία" ο Markus Dohle, Global CEO του εκδοτικού οίκου τονίζοντας ότι "ο Harry μοιράζεται ένα εξαιρετικά συγκινητικό προσωπικό ταξίδι από το τραύμα στη θεραπεία, ένα ταξίδι που μιλά για τη δύναμη της αγάπης και θα εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο".

"Το γράφω όχι ως ο πρίγκιπας που γεννήθηκα αλλά ως ο άντρας που έχω γίνει", έγραφε σχετικά ο ίδιος ο Harry, όταν ανακοινώθηκε το σχέδιό του. "Έχω φορέσει πολλά καπέλα όλα αυτά τα χρόνια, κυριολεκτικά και μεταφορικά και η ελπίδα μου είναι με την αφήγηση της ιστορίας μου -τα πάνω, τα κάτω, τα λάθη, τα μαθήματα που πήρα- να μπορέσω να βοηθήσω να φανεί ότι ανεξάρτητα από το πού προερχόμαστε, έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από όσα πιστεύουμε. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων για την ευκαιρία του να μοιραστώ αυτά που έμαθα στην πορεία της ζωής μου μέχρι τώρα και ανυπομονώ για τον κόσμο να διαβάσει μια από πρώτο χέρι καταγραφή της ζωής μου που είναι ακριβής και ολοκληρωτικά αληθινή", είχε συμπληρώσει τότε.

Ήταν, προφανώς, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Harry να επικοινωνήσει δημόσια τα όσα βίωσε και ένιωσε σε όλη του τη ζωή μετά τον τραγικό χαμό της μητέρας του μέχρι και σήμερα που είναι ο ίδιος σύζυγος και πατέρας. Το θέμα είναι, όμως, "ποιους άλλους θα πάρει ο... Χάρος". Πόσο διακριτικά θα αντιμετωπιστούν -μεταξύ άλλων- "λεπτά" ζητήματα που αφορούν στην προσωπική ζωή των γονιών του, στην οποία φυσικά εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση η βασιλική σύζυγος Καμίλα; Ο Κάρολος, λέγεται ότι έστειλε το μήνυμα/απειλή του σχετικά αλλά εφόσον το βιβλίο έχει ήδη τυπωθεί, ίσως να είναι πια αργά...

Σε κάθε περίπτωση, το ρολόι μετρά ήδη αντίστροφα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2023 και τότε, όλα θα είναι ιστορία! Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να προπαραγγείλει το βιβλίο μπορεί να βρει πληροφορίες ΕΔΩ, Αλλιώς, υπομονή ακόμη δυόμιση μήνες.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο πρίγκιπας Harry θα δωρήσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του για να υποστηρίξει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Sentebale & WellChild καθώς και άλλες στη Βρετανία, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ζωή Κίττα