Πρίγκιπας William: Αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη στέψη του πατέρα του και καταργεί αναχρονιστικά έθιμα της τελετής

27.10.2022
Πρίγκιπας William: Αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη στέψη του πατέρα του και καταργεί αναχρονιστικά έθιμα της τελετής
Η επίσημη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ' στις 6 Μαΐου 2023 θα είναι πολύ πιο σύγχρονη σε σχέση με τις προηγούμενες στέψεις, χάρη σε μεγάλο βαθμό στον πρίγκιπα William. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας φέρεται να παίρνει πολύ σοβαρά τον σχεδιασμό για τη στέψη του πατέρα του και θέλει αυτή η τελετή να αντικατοπτρίζει τις παρούσες αξίες της βασιλικής οικογένειας, αποκόπτοντας όλα τα «αρχαϊκά», «φεουδαρχικά» και «αυτοκρατορικά» στοιχεία της τελετής, από τη διαδικασία της στέψης.

H Telegraph σημειώνει ότι μια «έκθεση ειδικού» βοήθησε να δοθεί στον πρίγκιπα William το κίνητρο να συμμετάσχει περισσότερο στον καθορισμό του τόνου της τελετής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ξεκινούν από το μηδέν σε ότι αφορά στις λεπτομέρειες της στέψης της 6ης Μαΐου καθώς τα σχέδια για την «Επιχείρηση Golden Orb» (όπως ονομάστηκε η διαδικασία της στέψης), είναι στα σκαριά για χρόνια και συντονίζονται από μια επιτροπή κληρικών και ιστορικών, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ, του Επισκόπου του Ντόρκινγκ και του ιστορικού Sir David Cannadine.

Βασιλιάς Κάρολος: Ποια θα είναι η τιμωρία στον πρίγκιπα Harry αν θίξει την Camilla στα απομνημονεύματα του

Ο πρίγκιπας William ορίστηκε ως σύμβουλος στην εν λόγω επιτροπή σε μια προσπάθεια να επικαιροποιήσει τις βασιλικές παραδόσεις για τον 21ο αιώνα και να απομακρύνει τη μοναρχία από τις αυτοκρατορικές ενώσεις. Στοιχεία όπως το Court of Claims, ένα τιμητικό έθιμο όπου οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη υπηρεσία για έναν νέο Μονάρχη την ημέρα της στέψης του, εκφράζουν τα επιχειρήματα τους, είναι πιθανόν ανάμεσα στις παραδόσεις που θα κοπούν από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Και ενώ η βασιλική οικογένεια τίμησε το 10ήμερο πένθος μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο πρίγκιπας William ψάχνει τρόπους να κάνει την τελετή στέψης του πατέρα του λιγότερο χρονοβόρα και πολυπληθή, με μόνο 2.000 καλεσμένους (σε αντίθεση με τους 8.000 που παρευρέθηκαν στην κηδεία της βασίλισσας).

Βασιλιάς Κάρολος: 7 άγνωστες καθημερινές συνήθειες του νέου μονάρχη και το παιδικό βιβλίο που έχει γράψει

Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πώς (ή εάν) ο πρίγκιπας Harry θα εμπλακεί στον σχεδιασμό της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ'. Όσον αφορά, τέλος το γεγονός ότι η τελετή στέψης ορίσθηκε την ίδια ημέρα με τα τέταρτα γενέθλια του γιου του πρίγκιπα Harry, Archie, η δημοσιογράφος βασιλικών θεμάτων Kate Nicholl είπε στο Entertainment Tonight ότι δεν πρόκειται για «σνομπάρισμα», αλλά μάλλον για «ευτυχή σύμπτωση».