Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα συμβεί με την περιουσία της, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων

09.09.2022
Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα συμβεί με την περιουσία της, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών στο Balmoral Castle, το σπίτι της στη Σκωτία.

Η Αυτού Μεγαλειότητα αφήνει πίσω της περισσότερες από 500 εκατομμύρια λίρες σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία από τα 70 χρόνια της στον θρόνο, τα οποία θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος όταν στεφθεί βασιλιάς.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, η περιουσία της Βασίλισσας —και αυτό που συμβαίνει τώρα— είναι περίπλοκη. Πολλά από αυτά που φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια ανήκουν στην λεγόμενη Βασιλική Εταιρεία, την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων λιρών που μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όπως ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και ο Πρίγκιπας Φίλιππος κάποτε ανέφεραν ως «η οικογενειακή επιχείρηση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια - Νέος βασιλιάς της Αγγλίας ο 73χρονος Κάρολος

Αυτή είναι μια ανάλυση του τι θα συμβεί με την περιουσία της βασίλισσας τώρα που πέθανε.

Πώς πληρώνεται η Βασίλισσα;
Η βασίλισσα λάμβανε εισόδημα μέσω ενός ταμείου φορολογουμένων γνωστό ως Sovereign Grant, το οποίο καταβάλλεται ετησίως στη βρετανική βασιλική οικογένεια.
Προέρχεται από μια συμφωνία που έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' να παραδώσει τα εισοδήματά του από το Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει μια σταθερή ετήσια πληρωμή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές της βασιλικής οικογένειας. Αρχικά γνωστό ως Civil List, αντικαταστάθηκε από το Sovereign Grant το 2012.

Αυτό το ποσό επιχορήγησης ορίστηκε σε λίγο πάνω από 86 εκατομμύρια λίρες το 2021 και το 2022. Αυτά τα κεφάλαια διατίθενται για τα επίσημα ταξίδια, τη συντήρηση περιουσίας και τα έξοδα λειτουργίας ή συντήρησης του νοικοκυριού της Βασίλισσας—Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Αλλά η βασίλισσα δεν λαμβάνει μόνο ετήσιο μισθό.

Ο βασιλιάς Κάρoλος ΙΙΙ έκανε την πρώτη επίσημη δήλωση μετά τον θάνατο της μητέρας του

The Royal Firm: Μια αυτοκρατορία 28 δισεκατομμυρίων λιρών
Η εταιρεία, γνωστή και ως Monarchy PLC, είναι μια ομάδα ανώτερων μελών και δημοσίων προσώπων του Οίκου των Ουίνδσορ, της βασιλικής οικογένειας της οποίας ήταν επικεφαλής η βασίλισσα. Μαζί, λειτουργούν αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία που διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο μέσω τηλεοπτικών εκδηλώσεων και τουρισμού.

Η Αυτού Μεγαλειότητα και άλλα επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι μέλη της Εταιρείας: ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, η Δούκισσα της Κορνουάλης. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Πριγκίπισσα Άννα, κόρη της Βασίλισσας. και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της βασίλισσας, και η σύζυγός του Σόφι, η κόμισσα του Γουέσεξ.

Η μοναρχία κατέχει σχεδόν 28 δισεκατομμύρια λίρες σε ακίνητα από το 2021, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με το Forbes. Που περιλαμβάνει:

The Crown Estate: 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Δουκάτο της Κορνουάλης: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Το Δουκάτο του Λάνκαστερ: 748 εκατομμύρια δολάρια
Παλάτι του Κένσινγκτον: 630 εκατομμύρια δολάρια
The Crown Estate of Scotland: 592 εκατομμύρια δολάρια

Αν και η οικογένεια δεν επωφελείται προσωπικά από την επιχείρηση, ο σκοπός είναι να τονώσει την οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προσφέρει πλούτο στους Windsor μέσω δωρεάν κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και βασιλικών εντολών - ουσιαστικά «σφραγίδες έγκρισης» σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

The Crown Estate
Το Crown Estate είναι μια συλλογή από κτήματα που ανήκαν στη βρετανική μοναρχία, την οποία κατείχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιωτική περιουσία που κατείχε η ίδια. Διοικείται από ένα ημι-ανεξάρτητο δημόσιο συμβούλιο. Τον Ιούνιο, το Crown Estate ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 312,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021–2022, 43 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

«Σε αυτό που ήταν άλλο ένα έτος αλλαγών και αναταραχών, το ποικίλο χαρτοφυλάκιό μας συνεχίζει να επιδεικνύει τη δύναμή του και την ανθεκτικότητά του μέσω της επιστροφής μας στο δημόσιο ταμείο», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Dan Labbad, διευθύνων σύμβουλος της Crown Estate.

Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών των εσόδων, το οποίο αρχικά καθορίστηκε στο 15%, σύμφωνα με το Royal Household. Η επιχορήγηση αυξήθηκε το 2017–2018 στο 25% για την υποστήριξη της ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και υποτίθεται ότι θα μειωθεί ξανά στο 15% έως το 2028.

Η επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την πληρωμή των επίσημων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογίων για το προσωπικό, την ασφάλεια, τα ταξίδια, τη φροντίδα του σπιτιού και τη συντήρηση. Αλλά τα ιδιωτικά έξοδα της Βασίλισσας και της ευρύτερης οικογένειάς της πληρώνονται μέσω ενός ξεχωριστού επιδόματος που ονομάζεται Privy Purse.

Τα Προσωπικά Περιουσιακά της Μεγαλειότητας
Η βασίλισσα έχει συσσωρεύσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία
, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επενδύσεών της, της συλλογής έργων τέχνης, των κοσμημάτων και των ακινήτων, που περιλαμβάνουν το Sandringham House και το Balmoral Castle, σύμφωνα με το Business Insider. Τώρα που πέθανε, τα περισσότερα από τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στον πρίγκιπα Κάρολο όταν αυτός πάρει τον θρόνο.

Η Αυτού Μεγαλειότητα κληρονόμησε επίσης σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια από τη Βασίλισσα Μητέρα όταν πέθανε το 2002, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε πίνακες ζωγραφικής, συλλογή γραμματοσήμων, εκλεκτή πορσελάνη, κοσμήματα, άλογα, ακόμη και μια πολύτιμη συλλογή αυγών Faberge. Οι πίνακες της συλλογής περιλαμβάνουν έργα των Monet, Nash και Carl Fabergé.

Υπάρχει ειδική νομική ρήτρα που απαλλάσσει τη βασίλισσα από την πληρωμή φόρου κληρονομιάς στην περιουσία που άφησε η μητέρα της. Αυτή η ρήτρα θα ισχύει και για τον Πρίγκιπα Κάρολο. Η κληρονομιά από κυρίαρχο σε κυρίαρχο εξαιρείται από τον φόρο κληρονομιάς 40%, όπως συμφωνήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό John Major το 1993 για να αποφευχθεί η διάβρωση του πλούτου της βασιλικής οικογένειας.

Αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα κληρονομήσει άμεσα την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περιουσία της Σκωτίας, το Κτήμα του Στέμματος, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το Δουκάτο της Κορνουάλης και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον. Θα λάβει μόνο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που του έχουν ορίσει ειδικά η Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.