Στράτος Μαρκίδης: "Υπάρχει μεγάλη ευτέλεια στην τηλεόραση"

17.11.2010
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της κωμικής ταινίας «Ι Love Karditsa» ο Στράτος Μαρκίδης επιστρέφει στα γνώριμα σ’ αυτόν μονοπάτια. Στο δράμα, που τον έχει καθιερώσει εδώ και 30 χρόνια. Η ταινία του «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού» βγαίνει στους κινηματογράφους στις 25 του μήνα και ο ίδιος αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ ότι απέχει συνειδητά από την τηλεόραση, γιατί υπάρχει ευτέλεια σ’ αυτήν.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Τους τελευταίους μήνες ο Στράτος Μαρκίδης τους πέρασε κάνοντας γυρίσματα στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη και στο Λονδίνο. Φαίνεται ότι μια... βεντέτα τον κυνηγάει, αφού για δεύτερη φορά, μετά το σίριαλ «Της αγάπης μαχαιριά», ασχολείται με το ίδιο θέμα, αυτή τη φορά όμως για τον κινηματογράφο. Με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών: Ιωσήφ Μαρινάκης, Κώστας Αποστολάκης, Τάνια Τρύπη, Τζένη Μπότση, Γιάννης Βόγλης, Μπέττυ Λιβανού, Νίκος Βερλέκης, Κατερίνα Γερονικολού, Κώστας Λούκας, Πατρίτσια Μίλικ-Περιστέρη, Κωνσταντίνος Λάγκος κ.ά.

«Όλα ξεκίνησαν», μας λέει ο γνωστός σκηνοθέτης, «όταν ο Κρητικός λυράρης Βασίλης Σκουλάς, που παίζει στην ταινία, και ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς μου ανέφεραν το μύθο που τους έλεγαν οι μητέρες τους στην Κρήτη. Ότι κάθε 100 χρόνια το φεγγάρι δακρύζει και σε όποιον πέσει το δάκρυ έχει την ερωτική ευλογία. Ή όπως λέει η μαντινάδα: "Στο ξέσπασμα του φεγγαριού αυτός που θα γλιτώσει δεν θα είναι αυτός που αρνήθηκε στον έρωτα να δώσει...". Κι αυτό το κάναμε ερωτική ταινία».

«Μου πρότειναν», συνεχίζει, «και φέτος να κάνω σίριαλ, αλλά με τα χρήματα που δίνουν τώρα σε κάποιες σειρές "εκτός κάποιων σπάνιων εξαιρέσεων" δεν μπορείς να κάνεις πράγματα. Έτσι, προτίμησα να απέχω, παρά να κάνω εκπτώσεις στη δουλειά μου. Είναι κακό να γυρίζεις πίσω, κι εγώ δεν θέλω να το κάνω. Ευτυχώς, νιώθω τυχερός που σε καιρούς οικονομικής κρίσης, πέρυσι, κατάφερα να γυρίσω τη σειρά "Χωρίς όρια", μια πολυδάπανη παραγωγή που θα βγει αυτή τη σεζόν στον ANT1».

Κινδυνέψατε ποτέ να χάσετε κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο εξαιτίας των παραγωγών σας;

«Πέρυσι έφτασα στο παρά πέντε να υποθηκεύσω δύο ακίνητα. Ευτυχώς, πήγε πολύ καλά η ταινία "I Love Karditsa" και τα κατάφερα».

Πιστεύετε ότι υπάρχει τεράστια κρίση στην τηλεόραση;

«Βεβαιότατα. Και όχι μόνο. Υπάρχει και ευτέλεια, διότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να προβάλλονται από τα κανάλια πράγματα που παλιότερα ούτε καν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε».

Αν σας ζητούσαν να σκηνοθετήσετε ριάλιτι, θα το κάνατε;

«Θα σου αποκαλύψω ότι μου ζητήθηκε από μεγάλο κανάλι και δεν το έκανα. Ήθελαν να "εφευρίσκω" δραματικές σικέ καταστάσεις στο κοινό, έτσι ώστε να γίνεται πιο ακραίο. Δεν μπορούσα να προδώσω αυτά που πιστεύω. Είπα λοιπόν "όχι". Δεν είναι μόνο τα χρήματα, παίζουν ρόλο κι αυτά που πιστεύεις».

Νιώθετε ότι έχουμε αγγίξει πάτο;

«Ναι, αλλά το βαθύ σκοτάδι είναι ακριβώς πριν από το πρωί. Οπότε, αφού είμαστε στο βαθύ σκοτάδι, θα δούμε και το φως...».