Αθηνά Οικονομάκου: "Φέτος θα λυπηθούμε την Ξένια"

09.11.2010
Είναι μια ανερχόμενη ηθοποιός που με εισιτήριο το ταλέντο της μας έχει εκπλήξει με το ρόλο της στο σίριαλ «Η ζωή της άλλης». Έχει καταφέρει να μας κάνει να τη «μισήσουμε», αφού, όπως δηλώνει κι εκείνη χαριτολογώντας, έχει δημιουργήσει πολλούς «εχθρούς» από το ρόλο της Ξένιας. Στην πραγματικότητα είναι ένα κορίτσι που διατηρεί χαμηλούς τόνους, που έχει κουραστεί να διαβάζει πράγματα που αναφέρονται στην προσωπική της ζωή, ενώ, όπως λέει, πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας!

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Πώς ήσουν ένα χρόνο πριν, όταν ξεκίνησες να υποδύεσαι την Ξένια στη «Ζωή της άλλης», και πώς είσαι τώρα, ένα χρόνο μετά;

«Έχω αποκτήσει ?εχθρούς? λόγω του ρόλου. Αυτή τη σεζόν η Ξένια θα δείξει τις πιο ευαίσθητες πλευρές της. Δεν θα γίνω τόσο αγαπητή στο κοινό όπως η Ελπίδα, αλλά νομίζω ότι θα αλλάξει η γνώμη του κοινού απέναντι στο ρόλο. Θα έχουμε ανατροπές. Θα τη λυπηθούμε λίγο.

Αυτή είναι η δουλειά μας. Ευτυχώς που φοράω περούκα και δεν με αναγνωρίζουν, τη γλιτώνω από πολλά (Γέλια.)».

Τι άλλαξε;

«Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο ελεύθερος χρόνος μου. Δουλεύω πολύ. Έχω τις ίδιες παρέες, τρόπο διασκέδασης επίσης, απλώς απασχολούμαι πολλές ώρες με τη δουλειά και αυτό με κάνει να μην έχω τόσο ελεύθερο χρόνο, ώστε να κάνω πράγματα για μένα».

Αυτό σου λείπει μόνο;

«Ναι, μόνο. Είμαι πιο προσεκτική και διακριτική όταν βρίσκομαι μπροστά σε κόσμο. Προσέχω, για να μη δίνω δικαιώματα».

Δηλαδή;

«Τη συμπεριφορά μου γενικότερα. Δεν ξεφεύγω από τα όρια. Δεν είμαι παιδί που θα κάνω κάτι και θα δημιουργήσω θέμα. Κοιτάω να μην προκαλώ τα βλέμματα, να μη δίνω δικαιώματα για την προσωπική μου ζωή, οτιδήποτε θα με προστατεύσει από δυσφημήσεις και κακές δημοσιεύσεις».

Πολλοί συνάδελφοί σου, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους, ήθελαν να ακουστεί το όνομά τους, ακόμα και από κακά σχόλια.

«Δεν συμφωνώ καθόλου. Μπορεί να είμαι μικρή ακόμα και να μην ξέρω. Μπορεί όταν μεγαλώσω κι έχω περισσότερη πείρα στο χώρο να δω ότι ακόμα και αυτό είναι θετικό, αλλά δεν νιώθω ότι μου κάνει καλό, δεν θέλω. Προτιμώ να μην ακούγεται τίποτα για μένα και να είμαι ήσυχη, παρά να ακούγονται άσχημα πράγματα προκειμένου να είμαι στο προσκήνιο».

Αυτό σου έχει στερήσει τον αυθορμητισμό σου;

«Λίγο... Της ηλικίας μου τον αυθορμητισμό. Δεν με ενοχλεί, έχω συμβιβαστεί, γιατί ξέρω πως έτσι είναι τα πράγματα, αναγκαστικά. Είναι το τίμημα της συγκεκριμένης δουλειάς. Δεν γίνεται αλλιώς».

Ισχύει ακόμα ότι θέλεις να κάνεις νωρίς οικογένεια, παιδιά...

«Βεβαίως ισχύει. Με τρομάζει ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις της δουλειάς και δημιουργούν υποχρεώσεις. Νομίζω όμως ότι όλα γίνονται, συνδυάζονται και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχω τρομερή ενέργεια. Είμαι ανεξάντλητη, αντέχω πολλά, σε περίπτωση που μου τύχει».

Ζούμε σε εποχή lifestyle. Ορισμένοι πρέπει να ξεχωρίσουν με κάποιον τρόπο, διότι έχουν περιοριστεί και οι δουλειές, έρχονται τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, οπότε...

«Κάθε φορά, κάθε εποχή, για κάποιο λόγο γίνονται κάποια πράγματα. Δεν είναι κακό. Στερούν, φυσικά, τη δουλειά κάποιων συναδέλφων μου, αλλά ανοίγουν πόρτες σε άλλου είδους ανθρώπους. Καινούργια ταλέντα στη μουσική, στο χορό. Κάθε πράγμα έχει θετικά και αρνητικά. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας. Θα δείξει έπειτα από χρόνια αν είναι καλό ή κακό».

Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να κάνεις κάτι; Να τηλεφωνήσεις από αντίδραση σε κάποιον που έγραψε κάτι που σε πείραξε;

«Όχι, ποτέ. Αυτό οφείλεται στο χαρακτήρα μου. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Θα δώσω περισσότερη έκταση στο θέμα αν ασχοληθώ παραπάνω. Αν κάποια στιγμή ξεπεράσω τα όριά μου, δεν ξέρω σε τι σημείο θα φτάσω. Εύχομαι να μη συμβεί. Είναι κουραστικό κάθε φορά να πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας! Ο στόχος μου είναι να είμαι καλή στη δουλειά μου. Με τα χρόνια η πορεία θα δείξει τι άνθρωπος είμαι, την προσωπική μου ζωή και όλα τα υπόλοιπα. Έχουν πέσει κάποιοι πάνω μου και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο τη δική μου δημοσιότητα».

Κατάγεσαι από τη Μάνη, από έναν τόπο που φημίζεται για τις αρχές του, την πίστη στην οικογένεια και τη γνώμη της. Άρα, έχεις να δώσεις λόγο και στους γονείς σου;

«Φυσικά κι έχω να δώσω λόγο. Ευτυχώς που οι άνθρωποι γνωρίζουν τι άνθρωπος είμαι και καταλαβαίνουν. Στεναχωριούνται με όλα αυτά που γράφονται, αλλά περισσότερο τους στεναχωρεί να μην πληγωθώ εγώ. Αυτό τους απασχολεί. Το συζητάμε. Δεν τους απασχολεί τόσο τι θα νομίζει ο κόσμος. Νιώθω απροστάτευτη ορισμένες φορές και αδύναμη να το αντιμετωπίσω. Περιμένω να σταματήσει».

Με ποιον είσαι πιο κοντά από τους δύο γονείς σου;

«Και με τους δύο. Περισσότερο με τη μαμά. Ο μπαμπάς είναι καπετάνιος και έλειπε μεγάλα διαστήματα, αλλά του έχω μεγαλύτερη αδυναμία. Με τη μαμά είμαστε φίλες».

Αυτή τη στιγμή είσαι ερωτευμένη;

«Είμαι καλά».

Σου έχει συμβεί να είσαι σε μια σχέση και να διαβάζεις ότι είσαι ζευγάρι με κάποιον άλλο;

«Όχι, δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Όποιος είναι δίπλα μου γνωρίζει ότι σ’ αυτόν το χώρο συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Υπάρχει κατανόηση. Ευτυχώς».

Πώς σε... βλέπεις από τη θέση της τηλεθεάτριας;

«Δεν παρακολουθώ καθημερινά το σίριαλ. Τώρα που άλλαξε η ώρα είναι πιο εύκολο να το βλέπω. Με βλέπω πιο έμπειρη και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της δουλειάς. Και υποκριτικά και ως άνθρωπος. Είμαι σίγουρη και έτοιμη να αντιμετωπίσω τα πάντα. Με την καθημερινή τριβή έχω κερδίσει χρόνο. Μου έχει δώσει πολλά πράγματα, που θα τα έπαιρνα, υποθέτω, σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Έχεις σκεφτεί το επόμενο βήμα σου;

«Όχι. Εξαρτάται από τις προτάσεις που θα γίνουν. Στο μέλλον βλέπω να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα».

Ποια θα είναι η «άλλη», της οποίας τη ζωή θα ήθελες να ζήσεις;

«Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Θαυμάζω μεγάλες σταρ, αλλά και απλούς ανθρώπους. Δεν έχω φανταστεί τον εαυτό μου στη θέση κάποιου άλλου. Ποτέ».

Έχεις «κλέψει» υποκριτικά στοιχεία από συναδέλφους σου;

«Μονίμως, από τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφο. Το θέμα της υποκριτικής είναι θέμα παρατηρητικότητας, έχει μεγάλη σημασία αυτό. Είμαι τρομερά παρατηρητική και σαν σφουγγάρι αρπάζω πληροφορίες καθημερινά, με βοηθάει. Έτσι προχωρώ. Έχω κλέψει πολλά (Γέλια.)».

Πώς διατηρείς το γνωστό «κορμί πατριώτη»;

«Τρώω τα πάντα, δεν γυμνάζομαι, δεν προσέχω καθόλου. Είναι ο σωματότυπός μου».

Γιατί πιστεύεις ότι ασχολούνται με την προσωπική σου ζωή;

«Δεν μου αρέσει να ασχολούνται με τα προσωπικά μου και κάθε εβδομάδα να δημοσιεύουν το καινούργιο μου φλερτ, πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν με κολακεύει, δεν είναι όμορφο και δεν χαίρομαι να διαβάζω τέτοια δημοσιεύματα. Με ενοχλεί. Έχω συμβιβαστεί. Είναι μέρος της δουλειάς, ξέρω ότι θα συμβαίνει. Κοιτάζω να μη δίνω δικαιώματα, να προφυλαχτώ. Προστατεύω τον εαυτό μου. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Να βγαίνω κάθε φορά να ασχολούμαι με το τι λένε, να επιβεβαιώνω ή να διαψεύδω; Να μην ασχοληθώ καθόλου; Αυτό δεν σε κάνει έρμαιο κάποιων που αποφασίζουν να σε κιτρινίσουν με οποιαδήποτε δημοσίευση; Προς το παρόν αδιαφορώ».

Τι δεν σου αρέσει στο χώρο της σοουμπίζ;

«Όλη αυτή η λάμψη, που είναι ψεύτικη ορισμένες φορές. Μπορεί ο κόσμος να θεωρεί ότι όλοι αυτοί οι σταρ ζούνε την ονειρεμένη ζωή, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν μ’ αρέσει το ψεύτικο, η υποκρισία. Κι εμείς ζούμε μια καθημερινή ζωή, τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, σαν να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, κι ακόμα χειρότερα. Η δουλειά μας έχει τέτοιες απαιτήσεις, που είναι σαν να δουλεύεις σε εργοστάσιο. Μόνιμη κούραση, χωρίς διάθεση για έξοδο ή κουβέντα».