Κ. Μαρτάκης: «Θα εμφανιζόμουν ολόγυμνος στη σκηνή»

22.02.2008
Οι θαυμάστριές του, αλλά και όσοι τον κατακρίνουν επικεντρώνονται στην εντυπωσιακή εμφάνισή του. Όμως, μόλις μιλήσεις με τον Κώστα Μαρτάκη, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει ταλέντο και όλα τα προσόντα για να μας εκπροσωπήσει στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision και να αφήσει όλη την Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό!

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΔΗ


Οι θαυμάστριές του, αλλά και όσοι τον κατακρίνουν επικεντρώνονται στην εντυπωσιακή εμφάνισή του. Όμως, μόλις μιλήσεις με τον Κώστα Μαρτάκη, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει ταλέντο και όλα τα προσόντα για να μας εκπροσωπήσει στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision και να αφήσει όλη την Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό!

- Από μικρός υπήρξες fan της Εurovision;

«Πάντα παρακολουθούσα το διαγωνισμό, όμως έγινα fan από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι, δηλαδή τα τελευταία τρία χρόνια. Μέχρι να τελειώσω το σχολείο όλο τον ελεύθερό μου χρόνο τον αφιέρωνα στο μπάσκετ, που είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη».

- Ποια είναι η αγαπημένη σου ελληνική συμμετοχή στα 53 χρόνια του μουσικού αυτού διαγωνισμού;

«Το "My Number One" του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού με ερμηνεύτρια την Έλενα Παπαρίζου και αυτό όχι μόνο γιατί κέρδισε, αλλά γιατί συνδύαζε αυτά που για μένα είναι η Eurovision: το τραγούδι, την ερμηνεία και τη σκηνική παρουσία, την οποία επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός».

- Σε τι πιστεύεις ότι υπερέχει η δική σου συμμετοχή σε σχέση με αυτές της Καλομοίρας και της Χρύσπας;

«Ο προπονητής μας στο μπάσκετ πάντα μας έλεγε να συγκεντρωνόμαστε απόλυτα σε αυτό που κάνουμε εμείς και να κοιτάμε να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται. Αυτό το κάνω πάντα στη ζωή μου και στο τραγούδι. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να συγκρίνω τη συμμετοχή μου με τις άλλες δύο, γιατί το πιο σημαντικό απ όλα είναι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και από εκεί και πέρα ο κόσμος είναι αυτός που θα αποφασίσει. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κοινό και πιστεύω ότι ο καλύτερος θα κερδίσει!».

- Ποια από τις δύο «φοβάσαι» περισσότερο;

«Δεν φοβάμαι, γιατί δεν αισθάνομαι ότι είμαστε ανταγωνιστές, και σας το λέω πολύ ειλικρινά αυτό. Πιστεύω ότι είμαστε συναγωνιστές. Είμαστε τρία νέα παιδιά που θέλουμε το ίδιο πράγμα, να πάει καλά η Ελλάδα στο διαγωνισμό. Αν ο κόσμος αποφασίσει να μας εκπροσωπήσει μία από τις δύο κοπέλες, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα την υπερασπιστώ και θα θέλω να πάει πολύ καλά, γιατί μην ξεχνάτε ότι τις επιθέσεις τις δεχόμαστε και οι τρεις μαζί».

- Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό «όπλο» της καθεμίας από τις δύο συναγωνίστριές σου;

«Είναι και οι δύο πολύ όμορφες και εντυπωσιακές. Η Χρύσπα είναι πάρα πολύ καλή τραγουδίστρια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία της. Η Καλομοίρα, από την άλλη, έχει μια γλύκα απίστευτη, ένα νάζι και πολύ καλή σκηνική παρουσία».

- Πόσο σε επηρεάζουν και κατά πόσο πιστεύεις τα γκάλοπ στο Internet, που μερικά σε φέρνουν στην πρώτη και άλλα στη δεύτερη θέση;

«Δεν παρακολουθώ καθόλου τα γκάλοπ, τις ειδήσεις, τις εκπομπές και όλα τα υπόλοιπα, γιατί θέλω να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω. Κάποια γκάλοπ μπορεί να με φέρνουν πρώτο, κάποια δεύτερο και κάποια τρίτο. Όλα όμως πιστεύω ότι θα κριθούν από αυτό που θα παρουσιάσουμε την τελική βραδιά».

- Πόσο υπολογίζεις ότι μπορεί να σε βοηθήσουν η συμπάθεια που σου δείχνει ιδιαίτερα ο γυναικείος πληθυσμός στο πρώην ανατολικό μπλοκ, οι εμφανίσεις σου σε ρωσικά κανάλια και η υπογραφή συμβολαίου με τη Sony-ΒΜG;

«Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι η προσπάθεια που κάνω στο "ανατολικό μπλοκ", όπως το ονομάζετε, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη Eurovision. Οι άνθρωποι της Sony-BMG υπέγραψαν συμβόλαιο μαζί μου και ήθελαν αυτό το τραγούδι πριν καν τεθεί θέμα Eurovision, και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ελληνικού τελικού. Τώρα, αν επιλεγώ να εκπροσωπήσω τη χώρα, ελπίζω αυτή η προσπάθεια να μεταφραστεί και σε ψήφους».

- Δεδομένου ότι είσαι ομολογουμένως ένας πολύ όμορφος τραγουδιστής και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου fan club της Eurovision απαρτίζεται από γυναίκες και gay, πόσο θεωρείς ότι θα παίξει ρόλο η εμφάνισή σου στο να σε ψηφίσουν πάρα πολλοί θεατές;

«Την πρώτη φορά που με είδε ο Ηλίας Ψινάκης μου είχε πει κάτι που το θυμάμαι πάντα: "Η εμφάνισή σου είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα και μειονέκτημά σου. Πλεονέκτημα, γιατί αμέσως θα τραβήξεις την προσοχή των άλλων, και μειονέκτημα, γιατί πάντα θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι έχεις και κάτι παραπάνω από αυτήν". Ξέρω, λοιπόν, ότι το πρώτο λεπτό θα τραβήξει την προσοχή η εμφάνισή μου, αυτό όμως για το οποίο δουλεύουμε πολύ σκληρά είναι στο να κρατήσουμε το κοινό και τα υπόλοιπα δύο λεπτά».

- Κάποιοι λένε ότι η εμφάνισή σου στη σκηνή θα θυμίζει πολύ Σάκη Ρουβά και «Shake it»

«Η εμφάνισή μου θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Σάκη. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα πράγματα για τη σκηνική μου παρουσία, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το στοιχείο της έκπληξης, όμως, πιστέψτε με, δεν θα έχει καμία σχέση με την εμφάνιση του Σάκη».

- Σε ενοχλεί, αλήθεια, που πολλοί εξακολουθούν να συνδυάζουν το όνομά σου με τον Σάκη;

«Το αντίθετο, με τιμάει ιδιαίτερα! Ο Σάκης έχει κάνει μια καριέρα που όλοι οι νέοι τραγουδιστές ονειρεύονται να κάνουν. Εγώ κάνω την προσπάθειά μου και μακάρι να τα καταφέρω».

- Τι έχεις να απαντήσεις σε όλους εκείνους που λένε ότι παραδοσιακά οι νικητές της Eurovision είναι γυναίκες;

«Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Οι Lordi, για παράδειγμα, δεν ήταν γυναίκες».

- Πολλοί λένε ότι το κομμάτι σου είναι «παλιομοδίτικο». Αλήθεια, κατά πόσο συμφωνείς με αυτό και τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποφασίσεις ότι το «Αlways and forever» είναι το ιδανικό κομμάτι για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα;

«Το τραγούδι δεν είχε γραφτεί για τη Eurovision. Είχε επιλεγεί από τη Sony-BMG Ρωσίας να είναι το πρώτο μου τραγούδι που θα κυκλοφορούσε σε αυτές τις αγορές. Όταν λοιπόν ήρθε η πρόταση της ΕΡΤ, όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχω με αυτό το τραγούδι, γιατί μου ταιριάζει, αλλά και η κυκλοφορία του θα βοηθήσει πολύ στο promo, αν τελικά επιλεγώ. Ήμουν και τυχερός, όμως, γιατί τα περισσότερα τραγούδια που είχαμε ακούσει τότε για την κυκλοφορία του πρώτου μου single στην ανατολική Ευρώπη ήταν από Ρώσους δημιουργούς και αν η Sony είχε επιλέξει ένα από αυτά, δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω στον ελληνικό τελικό».

- Ποιος είναι ο κρυφός άσος σου ενόψει του ελληνικού τελικού στις 27 Φεβρουαρίου;

«Το κρυφό μου "όπλο" είναι το ίδιο το τραγούδι, στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ. Και αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα! Η Eurovision καλώς ή κακώς τελειώνει στις 24 Μαϊου, το τραγούδι όμως είναι αυτό που θα μου μείνει».

- Αν ο στυλίστας και ο χορογράφος σου σου προτείνουν επί σκηνής να κάνεις κάτι προκλητικό, όπως να μείνεις γυμνός, να βγάλεις το μπλουζάκι σου, να προσγειωθείς από τον ουρανό κ.λπ., τι θα έλεγες;

«Αν πίστευα ότι αυτό που μου πρότειναν θα ταίριαζε στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου concept και το αποτέλεσμα δεν θα έβγαινε "φτηνό", θα το έκανα! Και θα σας αποκαλύψω μάλιστα κάτι που το λέω για πρώτη φορά. Μου έχουν ήδη κάνει πρόταση από πολύ γνωστό ρωσικό περιοδικό να φωτογραφηθώ εντελώς γυμνός και είναι αλήθεια ότι το σκέφτομαι σοβαρά! Στο συγκεκριμένο περιοδικό έχουν φωτογραφηθεί όλοι οι μεγάλοι σταρ της χώρας και είναι κάτι που συνηθίζεται και για τις γυναίκες και για τους άντρες τραγουδιστές».

- Πολλοί λένε ότι η Ελλάδα, που φέτος θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία του ημιτελικού, θα τα βρει σκούρα και δύσκολα θα περάσει στον τελικό της Eurovision. Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι αυτό για σένα;

«Έχω ενημερωθεί για την κλήρωση, πιστεύω όμως ότι αν συγκεντρωθούμε πολύ σε αυτό που κάνουμε και παρουσιάσουμε ένα καλό τραγούδι με μια καλή σκηνική παρουσία, θα περάσουμε στον τελικό. Το θέμα είναι όποιος και να πάει να βάλει τα δυνατά του, και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

- Αν είσαι εσύ εκείνος που θα μας εκπροσωπήσει στον ερχόμενο μουσικό διαγωνισμό στο Βελιγράδι, με ποια θέση θα ήσουν ικανοποιημένος στο μεγάλο τελικό;

«Όταν παίρνεις μέρος σε έναν διαγωνισμό, όσο ψηλότερη θέση πάρεις, τόσο πιο ικανοποιημένος είσαι».

- Πιστεύεις ότι θα μπορούσε το τραγούδι σου, εσύ και η ομάδα των συνεργατών σου να φέρετε ξανά την πρωτιά στην Ελλάδα;

«Εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο, πάντως, η Ελλάδα να κερδίσει ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας όλοι».

- Αν λάβεις τελικά το χρίσμα του Έλληνα εκπροσώπου της Eurovision, ο Ηλίας Ψινάκης θα εξακολουθήσει να σε μανατζάρει;

«Φυσικά, γιατί να σταματήσει;»

- Γιατί, όπως είχες πει και στο παρελθόν, δεν είναι λίγες οι φορές που σε έχει φέρει στα όριά σου! Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπες: «Είμαι έτοιμος να τα παρατήσω όλα;».

«Σήμερα το μεσημέρι. Όμως, ο Ηλίας με το που θα δει ότι σε έχει φτάσει στα όριά σου θα πει μία από τις γνωστές ατάκες του και θα αρχίσεις να γελάς».

- Τι έχεις να απαντήσεις σε όλους εκείνους που με αφετηρία το γεγονός ότι προέρχεσαι από ριάλιτι προσπαθούν να σε μειώσουν;

«Δεν έχω να απαντήσω κάτι. Η καλλιτεχνική αξία κάποιου δεν φαίνεται, κατά τη γνώμη μου, από το πού ξεκινάει, αλλά από την πορεία που κάνει και από τις επιλογές του».

- Έχεις μετανιώσει για τη συμμετοχή σου στο «Dream Show»;

«Όχι. Ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα και με βοήθησε απίστευτα. Το θέμα είναι να μη μείνω σ' αυτό και να προχωρήσω παρακάτω, και αυτό προσπαθώ να κάνω».

- Κώστα, καλή επιτυχία!

«Ευχαριστώ πολύ το ΛΟΙΠΟΝ για τη στήριξή του».