Σκαρμούτσος: ο Master Chef που λατρεύουν οι γυναίκες

29.10.2010
Είναι ο μάγειρας που με το επιβλητικό βλέμμα του έχει κάψει, όχι μόνο τις κατσαρόλες των διαγωνιζόμενων στο «Master Chef», αλλά και τις καρδιές των τηλεθεατριών του ριάλιτι μαγειρικής του Mega. Ποιος είναι πραγματικά ο άλλοτε πολύ αυστηρός και άλλοτε πολύ τρυφερός κριτής; Όπως λένε οι φίλοι του, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε, ένας πολύ αληθινός άνθρωπος.

Από την Αμερική στην Αθήνα

Γεννημένος στην Αθήνα πριν από περίπου 40 χρόνια έφυγε σε ηλικία 18 ετών για την Αμερική, όπου έμεινε για αρκετό καιρό σπουδάζοντας οικονομικά. Στη συνέχεια μυήθηκε στην τέχνη της υψηλής γαστρονομίας στο Culinary Institute of America. Από μικρός λάτρευε τη μαγειρική και γρήγορα τον κέρδισε. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων στην Αμερική και όταν πια επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν περιζήτητος. Έτσι, δέχτηκε πρόταση από τον Σταύρο Θεοδωράκη να αναλάβει την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη μοντέρνα κρητική κουζίνα του «Αλάτσι».

Έκανε την κρητική κουζίνα μόδα

Η επιτυχία των πιάτων του είναι τέτοια, που όλη η κοσμική Αθήνα μιλάει για το σεφ που έκανε και πάλι μόδα την κρητική κουζίνα. Ισχυροί παρόγοντες της δημόσιας ζωής που γεύονται τις προτάσεις του στο γνωστό restaurant πίσω από το «Χίλτον» θέλουν να τον γνωρίσουν από κοντά, για να του δώσουν συγχαρητήρια. Εκείνος λόγω ευγένειας και συστολής αρκετές φορές τους αποφεύγει. Έτσι ακριβώς είναι και στην προσωπική του ζωή.

Ντροπαλός και αυστηρός

Ευγενής και ντροπαλός είναι οι χαρακτηρισμοί που τον κάνουν να ξεχωρίζει, αν και έρχονται σε έντονη αντίθεση με την αντικομφορμιστική εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Στην κουζίνα είναι πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες του και έχει δύο μεγάλα κολλήματα όσον αφορά τη μαγερική: την καθαριότητα και τη διαρκή αναζήτηση των καλύτερων υλικών που υπάρχουν για την παρασκευή ενός πιάτου. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να συναντήσει έναν παραγωγό σε κάποιο απομακρυσμένο αγρόκτημα και να προμηθευτεί τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Πάνω απ’ όλα ο γιος του

Για την προσωπική του ζωή δεν μιλάει παρά μόνο στους ελάχιστους κολλητούς του φίλους, με τους οποίους γνωρίζεται πάρα πολλά χρόνια. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως είναι χωρισμένος και έχει ένα γιο που υπεραγαπά. Ζει στο κέντρο της Αθήνας, έχει ένα σκύλο με τον οποίο κάνουν πολλές βόλτες, κινείται με μηχανή και αποφεύγει τα μεγάλα clubs και κοσμικά στέκια. Γενικά, δεν του αρέσει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον όρο «lifestyle». Στον ελεύθερο χρόνο του συνήθως προτιμά να βγει με τους φίλους του για φαγητό, να πάει σινεμά ή σε κάποιο χαλαρό μπαράκι.

Τα τατουάζ, η Κρήτη και η Γαύδος

Όσον αφορά τα τατουάζ που τόσο έχουν σχολιαστεί, έχει άπειρα και τα λατρεύει. Δεν έχει σκεφτεί ποτέ να αφαιρέσει κάποιο. Μόνο πέρυσι το καλοκαίρι έκανε άλλα πέντε, όπως είπε στο «Πρωινό mou», «από βαρεμάρα».

Μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών το περνάει στην Κρήτη και πάντα βρίσκει λίγες μέρες και για τη γειτονική Γαύδο. Αγαπάει πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα οποία δυστυχώς στερείται λόγω των πολλών επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Πώς αντιδρά όταν του λένε ότι έχει πολλές θαυμάστριες, που βλέπουν το «Master Chef» μόνο για εκείνον; Με πολύ χιούμορ, άλλο ένα βασικό στοιχείο του χαρακτήρα του.

Ο σεφ προτείνει...

Ρεβίθια στο φούρνο με δεντρολίβανο

Υλικά

  • 1 κιλό ρεβίθια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)

Εκτέλεση

1. Βάζετε τα ρεβίθια στο νερό από το βράδυ με μια χούφτα θαλασσινό αλάτι, για να μαλακώσουν.

2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μαζί με το δεντρολίβανο, για να βγάλει το άρωμά του, προσθέτετε τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να τα σκεπάσει.

3. Αφού πάρουν μία βράση, προσθέτετε το χυμό από τα λεμόνια και λίγο ξύσμα. Τα βάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε για 1 ώρα και 45 λεπτά στους 200ο C.

Πηγή: protagon.gr

Από τον ΑΛΕΞΗ ΜΙΧΑ