Οι «φίρμες» των δημοτικών εκλογών

01.11.2010
Καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι κοσμούν και αυτή τη φορά τα ψηφοδέλτια στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Γνωστά ονόματα, που έχουν κερδίσει το θαυμασμό μας για την επαγγελματική τους πορεία, τώρα ζητούν την ψήφο μας, για πιο ανθρώπινες πόλεις. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια περιήγηση στα εκλογικά κέντρα για να δούμε ποιους θα συνταντήσουμε...

Από τον ΑΛΕΞΗ ΜΙΧΑ

Από την υποκριτική στην κάλπη

Απόλυτο sex symbol των nineties και με το μεγαλύτερο ρεκόρ τηλεθέασης σειράς στο τσεπάκι του (σ.σ.: το ρεκόρ του σίριαλ «Ψίθυροι καρδιάς» δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί) ο υποψήφιος δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος με την υποστήριξη του ΚΚΕ δηλώνει πως, αν εκλεγεί, θα εγκαταλείψει το χώρο του θεάματος. Σταθερός υποστηρικτής του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, ήταν υποψήφιος και στο παρελθόν για δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά.

Και ο σκηνοθέτης των «Ψιθύρων καρδιάς» Μανούσος Μανουσάκης κατεβαίνει υποψήφιος. Στο δήμο Σπάρτης με τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντίνο Φούρκα, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο γνωστός σκηνοθέτης, που διαθέτει κτήμα και οινοποιείο στην περιοχή της Σελλασίας, εφόσον εκλεγεί, θα ασχοληθεί με τον πολιτισμό και την πράσινη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς, ως γνωστόν, θεωρείται πρωτοπόρος στις βιολογικές καλλιέργειες.

«Παλιά» στη μάχη των δημοτικών εκλογών η Βάσια Τριφύλλη. Παλαιότερα πολιτευόταν με το ΚΚΕ, τώρα είναι υποψήφια με το συνδυασμό του νυν δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. Στον ίδιο συνδυασμό συμμετέχουν και η «μάγισσα της Σμύρνης» Μαρία Τζομπανάκη αλλά και ο συνάδελφός της Νίκος Ψαρράς.

Στην Κηφισιά κατεβαίνουν υποψήφιες με το συνδυασμό της Αγγελικής Συνοδινού «Πόλη Φως» οι ηθοποιοί Βάσια Παναγοπούλου και Μαρία Γεωργιάδου, ενώ ο Μιχάλης Μανιάτης επέλεξε το συνδυασμό του Πέτρου Μαντούβαλου στον Πειραιά «Πειραιάς, Πόλη-Θρύλος».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός επέλεξε για το συνδυασμό του δύο παλιά αστέρια του «Καλημέρα ζωή», τον Θάνο Καλλιώρα και τη Μαίρη Βιδάλη, που φέτος την παρακολουθούμε ως φύλακα-άγγελο της Κάτιας Δανδουλάκη στη «Ζωή της άλλης».

Έντονο άρωμα θεάτρου έχει και ο συνδυασμός του υποψήφιου περιφερειάρχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αττική Γρηγόρη Ψαριανού. Η Φαίη Κοκκινοπούλου κατεβαίνει υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, ενώ την ψήφο μας από τη θέση των συμβούλων ζητούν ο Φίλιππος Σοφιανός, ο Ηλίας Λογοθέτης, η Ελένη Ζιώγα αλλά και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, που τόσος ντόρος έγινε από το κόψιμο της εκπομπής της στην ΕΡΤ πριν καν βγει στον αέρα.

Στην περιφέρεια Ηπείρου το συνδυασμό του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη ενισχύει με την υποψηφιότητά του ο ηθοποιός Γιώργος Αρμένης.

Η Κατερίνα Γιουλάκη θέτει υποψηφιότητα ως σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Ηλία Γιαννουλάκου στο Μαρούσι, ενώ ο ηθοποιός και συγγραφέας Μάκης Δελαπόρτας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αργυρούπολης με το συνδυασμό του Χάρη Πασβαντίδη.

Ο σκηνοθέτης Μεγακλής Βιντιάδης βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της υποψήφιας δημάρχου Σαρωνίδας Χριστίνας Χριστοφάκη με το συνδυασμό «Ζούμε μαζί στο Δήμο Σαρωνικού».

Τέλος, στο συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά κατεβαίνει ο Σταύρος Νικολαΐδης, ο «Μιχαλάκης» από τα «Εγκλήματα», που φέτος είναι πρωταγωνιστής στο «Σεσουάρ για δολοφόνους».

Η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού

...Αρκεί να την εγκαταλείψεις σύντομα, όπως λέει μια παλιά ρήση. Αρκετοί οι δημοσιογράφοι που ζητούν την ψήφο μας, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Στην Κηφισιά κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Νίκου Χιωτάκη «Η Πόλη που Αξίζουμε» η δημοσιογράφος και σημερινή πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς Νίνα Βλάχου.

Παλιός δημοσιογράφος ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Δημαράς ήταν φυσικό να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του επιτυχημένους συναδέλφους του, όπως οι: Νάσος Αθανασίου και Μάκης Γιομπαζολιάς. Αντίθετα, ο Γιώργος Βαρεμένος επέλεξε να συμμετάσχει στο συνδυασμό του υποστηριζόμενου από το Συνασπισμό υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλου.

Στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Κικίλια, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής για τη Ν.Δ., υποψήφια αντιπεριφερειάρχης είναι η νυν νομαρχιακή σύμβουλος Άννα Καραμανλή, παλιά πρωταθλήτρια του στίβου και αθλητικογράφος, που συμμετείχε στην παρουσίαση της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» στη ΝΕΤ.

Υποψήφιος με τον Διονύση Χατζηδάκη στο δήμο Παλαιού Φαλήρου είναι ο διαχρονικότερος bon viveur... των Αθηνών. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα κοινά και να ασχολείται με την πολιτική επικαιρότητα.

Το φαινόμενο Ηλίας Ψινάκης

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια ο εκκεντρικός μάνατζερ δεχόταν προτάσεις για κάθοδο στην πολιτική. Μετά το έντονο «φλερτ» με τον Γιώργο Καρατζαφέρη στις βουλευτικές εκλογές είπε τελικά το «ναι» στο δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που τον πολιορκούσε εδώ και καιρό. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απλώς θέλει να βοηθήσει την Αθήνα. Όσο για τις βολές που δέχεται, όπως πρόσφατα από τη Ματούλα, που δήλωσε: «Εγώ έφυγα από το Κολωνάκι, ας αναλάβει ο Ψινάκης το παρκάκι που καθάριζα... Ο Ηλίας δεν έμενε ποτέ στο Κολωνάκι, μην τρελαθούμε», προς το παρόν αδιαφορεί επιδεικτικά.

Μουσική εκστρατεία

Πολλά είναι και τα πρόσωπα από το χώρο της μουσικής που διεκδικούν την ψήφο μας. Πώς ο Διονύσης Μακρής, που έγινε γνωστός από το «Dream Show» κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Βοήθησε πολύ η συμφωνία που έκλεισε με τον ΠΑΟΚ προκειμένου να ηχογραφήσει ένα CD με τους καινούργιους ύμνους της ομάδας που έγραψαν οι φίλαθλοι. Μάλιστα, είχε δεχτεί πρόταση και από το νομάρχη Θεσσαλονίκης και τώρα υποψήφιο περιφερειάρχη Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού στην Αθήνα θα συναντήσουμε την αδερφή του Μπάμπη Τσέρτου και πολύ καλή τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη, ενώ στον αντίπαλο συνδυασμό, του Γρηγόρη Ψαριανού, περιλαμβάνεται το όνομα του μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή, ο οποίος είναι μάλιστα υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

Πολλή μουσική και στο συνδυασμό «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» του Γιάννη Μίχα. Πόπη Αστεριάδη και Αναστασία Μουτσάτσου ζητούν την ψήφο μας ως υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι.

Με το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ασκούνη στην Καλλιθέα κατεβαίνει υποψήφιος ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος, ενώ το όνομα του τραγουδιστή Νίκου Νομικού περιλαμβάνεται στο συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Αγίου Δημητρίου Νίκου Λαζαρόπουλου.

Στο συνδυασμό «Αλλάζουμε την Πόλη» της Μαρίας Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο συμμετέχει ο γνωστός ερμηνευτής Χάρης Κατσιμίχας, ενώ στη Γλυφάδα και στο συνδυασμό του Κώστα Κόκορη κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο γνωστός τραγουδιστής Πέτρος Ίμβριος. Αλλά και ο Στέλιος Διονυσίου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Παναγιώτη Κόνσουλα στο Βύρωνα.

Τέλος, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός θα είναι υποψήφιος με τον Νικήτα Κακλαμάνη.