Στολίστε το εορταστικό τραπέζι

28.12.2007
Τις ημέρες των γιορτών κανένα σπίτι δεν μένει χωρίς φίλους και συγγενείς και τίποτα δεν ταιριάζει περισσότερο στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων από μια ζεστή βραδιά στο σπίτι.

Τις ημέρες των γιορτών κανένα σπίτι δεν μένει χωρίς φίλους και συγγενείς και τίποτα δεν ταιριάζει περισσότερο στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων από μια ζεστή βραδιά στο σπίτι. Οι ημέρες αυτές έχουν και μια ιδιαίτερη επισημότητα. Το σπίτι μας, εμείς, οι φίλοι μας, όλοι «βάζουμε τα καλά μας». Το απαιτούν, άλλωστε, οι μέρες. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το τραπέζι μας, που και αυτό στολίζεται και γεμίζει με ό,τι καλύτερο!

Και αυτό που θέλει κάθε οικοδέσποινα είναι να δώσει στο τραπέζι της μια ιδιαίτερη λάμψη και φροντίδα, ώστε να μην αφήσει κανέναν καλεσμένο της ασυγκίνητο.

Αυτό που έχετε να κάνετε για ένα τραπέζι που θα μείνει αλησμόνητο στους καλεσμένους σας είναι να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Καλό είναι, όμως, να προσέξετε κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που θα κάνουν τη διαφορά.

Η πρόσκληση
Όσο στενός και αν είναι ο κύκλος των καλεσμένων, θα πρέπει να τους κάνετε την πρόσκληση κάποιες μέρες πριν, ώστε να ξέρετε πόσοι και ποιοι θα έρθουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να προετοιμαστούν τόσο οι καλεσμένοι σας όσο και εσείς. Επίσης, θα ξέρετε για πόσα άτομα θα μαγειρέψετε, πόσα σερβίτσια θα έχετε στο τραπέζι, πόσα δώρα θα πάρετε. Με αυτόν τον τρόπο θα τους δώσετε ακόμη να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό καθημερινό τραπέζι, αλλά για ένα γιορτινό, στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο στολισμός του σπιτιού
Σίγουρα στολίσατε το σπίτι σας για τις γιορτές. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που πρέπει να προσθέσετε πριν από το εορταστικό δείπνο.

Μην ξεχάσετε να ανάψετε όλα τα λαμπάκια που στολίζουν το σπίτι σας, τόσο στο εσωτερικό του όσο και εξωτερικά. Καλό είναι πριν έρθουν να έχετε ανάψει και τα εξωτερικά φώτα. Είναι ένα είδος καλωσορίσματος.

Στολίστε τα βάζα με φρέσκα λουλούδια, θα δώσουν ένα διαφορετικό στυλ και ζωντάνια, μπορεί μάλιστα να είναι γκι ή αλεξανδριανά.

Αν έχετε τζάκι, φροντίστε να το έχετε ανάψει τουλάχιστον μία ώρα πριν, ώστε να αποφύγετε πιθανή κάπνα ή μυρωδιά λίγη ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας.

Σκορπίστε κεριά σε κάθε γωνιά του καθιστικού, με τέτοιον τρόπο όμως που η φλόγα τους να μη δημιουργεί πρόβλημα με τα εύφλεκτα ρούχα ή τα μαλλιά των καλεσμένων σας.

Διαλέξτε από νωρίς τη μουσική που θέλετε να ακούγεται κατά τη διάρκεια της βραδιάς συμπεριλαμβάνοντας και κάποια χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά χωρίς υπερβολές.

Η διακόσμηση του τραπεζιού
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ταιριάζει η υπερβολή! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα καλά σας σερβίτσια και τα κολονάτα ποτήρια σας, συνδυασμένα με χαρούμενες χαρτοπετσέτες, κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικες, στολίδια με αστραφτερή χρυσόσκονη, κλαδιά από έλατο και κεριά.

Αν όλα αυτά σας τρομάζουν, δεν έχετε παρά να διαλέξετε έναν τρόπο διακόσμησης πιο λιτό ή διαφορετικό. Οπωσδήποτε, όμως, το γιορτινό τραπέζι πρέπει να έχει κάτι το ξεχωριστό.

Διαλέξτε μονοχρωμία ή διχρωμία και ακολουθήστε τη σε όλη τη διακόσμηση του τραπεζιού, π.χ., χρυσό-μπλε, κόκκινο-πράσινο, χρυσό-ασημένιο, χρυσό-κόκκινο ή όποια χρώματα σας αρέσουν.

Χρησιμοποιήστε αυτοσχέδια σουπλά από αστραφτερά υλικά, που θα βρείτε σε καταστήματα ραφτικής ή χαρτικών (χρυσό τούλι, τρέσες, ασημόχαρτο κ.ά.).

Φτιάξτε μικρές ατομικές συνθέσεις από χριστουγεννιάτικες γιρλάντες γύρω από την πετσέτα, το ποτήρι ή τα μαχαιροπίρουνα κάθε συνδαιτυμόνα.

Επιλέξτε εντυπωσιακά κεριά ή φρέσκα λουλούδια που θα διακοσμήσουν το τραπέζι σας.

Διακοσμήστε κάθε πιάτο με ένα μικρό δωράκι, που όσο ευτελές και αν είναι, θα δώσει σε όλους μεγάλη χαρά, π.χ., με ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι περασμένο σε μια παραμάνα, ώστε να μπορεί κανείς να το καρφιτσώσει αμέσως στο πέτο του.