Τα βραβεία ήταν ελληνικά

30.11.2007
Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μείνει στη μνήμη των θεατών ως η χρονιά που θριάμβευσαν οι Έλληνες, αφού ελληνικές ταινίες και ταινίες Ελλήνων της διασποράς ξεχώρισαν στις βραβεύσεις και απέσπασαν τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία.

Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μείνει στη μνήμη των θεατών ως η χρονιά που θριάμβευσαν οι Έλληνες, αφού ελληνικές ταινίες και ταινίες Ελλήνων της διασποράς ξεχώρισαν στις βραβεύσεις και απέσπασαν τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία.

Η φετινή χρονιά ήταν η χρονιά του «Ελ Γκρέκο» και του Γιάννη Σμαραγδή, καθώς η ταινία κατάφερε να πάρει εκτός από το βραβείο κοινού άλλα οκτώ βραβεία, ενώ πολύ καλά τα πήγε και η ταινία «Uranya» του Κώστα Καπάκα με πέντε βραβεία. Με τρία βραβεία διακρίθηκε η ανεξάρτητη παραγωγή «Διόρθωση», ενώ το περίεργο ήταν ότι η εμπορική επιτυχία της περσινής σεζόν, δηλαδή η ταινία «Straight story», απέσπασε μόνο μία διάκριση και συγκεκριμένα το Βραβείο Ερμηνείας Β Γυναικείου Ρόλου στη Μένη Κωνσταντινίδου. Βραβεύτηκαν όμως και άλλες ταινίες που αξίζει να αναφέρουμε: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στο «ριμο στάχυ» από την Κίνα. Το εξαιρετικό εγχείρημα του Σπύρου Σταθουλόπουλου «ΡVC-1» έφυγε με τον Αργυρό Αλέξανδρο, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού και το Βραβείο Φιπρέσκι.

Το Βραβείο Φιπρέσκι Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας δόθηκε στην ταινία του Βασίλη Δουβλή «Η επιστροφή».

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην ομογενή Ελληνίδα Άννα Λαλασίδου, που αν και δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός, η φυσική ερμηνεία της καταχειροκροτήθηκε.

Η ταινία με τον επίκαιρο τίτλο «Φθινοπωρινός κύκλος» από την Εσθονία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Ο Χουάν Κουαρόν κέρδισε με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος για την ταινία του «Η στιγμή σου».

Βραβείο Κοινού πήρε και η τουρκική ταινία «Η διεθνής», ενώ το cult δημιούργημα του Έλληνα Γιάγκου Ραυτόπουλου «Γιαγκόναν: οι σκοτεινές δυνάμεις του κακού» βραβεύτηκε στο τμήμα Digital Wave.

Σε συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας Βούλγαρη (σ.σ.: ο γιος του Παντελή Βούλγαρη είχε ενθουσιάσει την προηγούμενη χρονιά με την ταινία του «Ροζ»), η ταλαντούχα κόρη του σκηνοθέτη, Κωνσταντίνα, απέσπασε Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Valse Sentimentale». Να συμπληρώσουμε ότι η ταινία έλαβε και το Βραβείο Ερμηνείας Α Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Λουκίας Μιχαλοπούλου.

Απουσίες και παρουσίες
Απουσίες δεν είχαμε μόνο στα βραβεία «Αρίων», αλλά και στα κρατικά κινηματογραφικά στη Θεσσαλονίκη Αρκετοί βραβευμένοι δεν βρέθηκαν στην τελετή. Από την άλλη, η παρουσία του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας του αποζημίωσε ως ένα βαθμό τους θεατές. Ωστόσο, ο τρόπος παρουσίασής τους δεν έφτασε 100% στον τελικό αποδέκτη, το κοινό.

Αλέξανδρος Λιζάρδος