Η TV είναι παιχνίδι

24.08.2007
Απαραίτητο στοιχείο των τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελούν τα παιχνίδια στα οποία το κοινό έχει τη δυνατότητα να παίξει και να κερδίσει χρήματα. Κάποιες παλιές επιτυχημένες συνταγές συνεχίζονται, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνεται στα καινούργια τηλεπαιχνίδια, τα οποία σας παρουσιάζουμε.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Κέρδισε τη σύνταξη της ζωής σου
Στο μεγάλο κανάλι ετοιμάζουν με προσοχή και με την παραμικρή λεπτομέρεια το «Εφάπαξ», αγγλιστί «Save for the rest of your life». Στα αμερικανικά πρότυπα το έπαθλο για το νικητή θα είναι αξιοζήλευτο, αφού ο παίκτης που θα φτάσει μέχρι τον τελικό μέσα από διάφορες δοκιμασίες θα έχει την ευκαιρία τα κέρδη που θα καταφέρει να συγκεντρώσει να τα παίρνει ισοβίως με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης. Πάντως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν παρουσιαστής του εν λόγω παιχνιδιού θα είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Ανδρέα, θα πεις κι ένα τραγούδι!
Το τηλεπαιχνίδι-σόου που θα προβληθεί από τον Alpha φαίνεται να είναι στα μέτρα του Μικρούτσικου. Το «Θα πεις κι ένα τραγούδι» με σλόγκαν του «Δεν χρειάζεται να το τραγουδήσεις ωραία, χρειάζεται να το τραγουδήσεις σωστά» προβάλλεται εδώ και αρκετά χρόνια σε Αμερική και Αυστραλία, όπου σαρώνει. Το «Singing Βee» είναι ένα πρωτότυπο σόου με διαγωνισμό τραγουδιού, που προκαλεί τους παίκτες να τραγουδήσουν σωστά τους στίχους δημοφιλών τραγουδιών με ορχήστρα και οθόνη καραόκε. Οι παίκτες υποχρεούνται να συνεχίσουν να τραγουδούν χωρίς να κάνουν λάθος στους στίχους, ακόμη και όταν η ορχήστρα σταματήσει. Οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί, αφού οι παίκτες χάνουν ακόμη και αν αλλάξουν ένα «και». Σε κάθε επεισόδιο έξι τυχεροί επιλέγονται από το κοινό για να παίξουν και όποιος τραγουδήσει σωστά κάθεται στις μουσικές καρέκλες.

Εάν στο τέλος του γύρου κάποιος διαγωνιζόμενος δεν έχει καθίσει σε μουσική καρέκλα, αποχωρεί. Το παιχνίδι στην εξέλιξή του εμπλουτίζεται με καινούργιες δοκιμασίες, για παράδειγμα, οι στίχοι εμφανίζονται μπερδεμένοι στο καραόκε και ο παίκτης πρέπει να τους βάλει στη σωστή σειρά ή εμφανίζονται με κενά με τον παίκτη να καλείται να συμπληρώσει τις σωστές λέξεις. Ο τυχερός ή η τυχερή που θα φτάσει στον τελικό μπορεί να διαγωνιστεί σε εφτά τραγούδια και για κάθε τραγούδι που θα τραγουδάει σωστά θα κερδίζει 5.000 ευρώ!

Οι μαθητές παίρνουν την εκδίκησή τους
Στον ΑΝΤ1 τα δύο από τα τέσσερα projects που έχουν αγοραστεί και δουλεύονται εντατικά για να βγουν στον αέρα το φθινόπωρο είναι το τηλεπαιχνίδι «Ο τελευταίος επιβάτης», στο οποίο μαθητές από όλη την Ελλάδα θα περνάνε κάθε Σαββατοκύριακο μια σειρά δοκιμασιών και θα διεκδικούν ως έπαθλο τα κέρδη για την πενθήμερη εκδρομή τους. Από την άλλη, η υπερπαραγωγή «Αre you smarter than a 5th grader?», δηλαδή το «Είστε πιο έξυπνοι από ένα παιδί Ε δημοτικού;», που αφορά στη μεταφορά του ομώνυμου τηλεπαιχνιδιού του καναλιού FOX, όπου οι ενήλικες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θέματα που διδάσκονται τα παιδιά στο δημοτικό. Αρχισυντάκτης της εκπομπής ανέλαβε ο Νίκος Νάνος, που πέρυσι στήριζε τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στον «Όμορφο κόσμο». Για τη θέση του παρουσιαστή πέρασαν από οντισιόν οι Θ. Γεωργαντάς, Γ. Λιανός, Θ. Βισκαδουράκης, Θ. Πάτρας και το Θηρίο! Ακούγεται και το όνομα της Βασιλικής Παναγιωτοπούλου.

Τα διαφορετικά ριάλιτι
Το Mega θα φιλοξενήσει στο πρόγραμμά του δυο ριάλιτι, τα οποία θα κάνουν αίσθηση. Το ένα, το «Fat Μarch», που έχει ήδη αρχίσει να διαφημίζεται, θα έχει ως πρωταγωνιστές δέκα υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες, που με τη βοήθεια της TV θα προσπαθήσουν να βρουν και πάλι τον παλιό, καλό τους εαυτό και τη φόρμα τους. Όχι, δεν θα κλειστούν σε ένα πλατό!

Η τηλεοπτική τους περιπέτεια θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα, αφού θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα με τα πόδια! Θα πρέπει να καλύψουν μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων αν θέλουν να γίνουν στυλάκι. Ο παρουσιαστής ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, ενώ νικητής θα βγει εκείνος που θα χάσει τα περισσότερα κιλά, τα οποία θα τα πάρει πίσω σε χρυσό! Στο μεγάλο κανάλι, πάντως, στήνεται κι ένα ριάλιτι που θα έχει την ενδιαφέρουσα μορφή του ντοκιμαντέρ. Ηρωίδα θα γίνει μια γυναίκα που βρίσκεται σε περίοδο κύησης. Το πρόγραμμα θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, τις αγωνίες της επιτόκου, την προετοιμασία του παιδικού δωματίου και εννοείται πως θα κορυφωθεί τη στιγμή του τοκετού.

«Σε μια ευθεία» στον ΑΝΤ1
Στο τηλεπαιχνίδι αυτό οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να φέρουν σε πέρας τρεις δοκιμασίες χωρίς να βγουν από τη γραμμή. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα γυρίσματα θα έχουν φόντο όλες τις τοποθεσίες στις οποίες γυρίστηκε η χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Από δοκιμαστικά για τη θέση του παρουσιαστή πέρασαν οι Ιωσήφ Μαρινάκης, Κώστας Σόμμερ και Γιάννης Σπαλιάρας, αν και επικρατέστερος είναι ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης.

Δόξα τω Θεώ...
Ο Σάκης Μπουλάς μετακόμισε φέτος από το Mega στον ΑΝΤ1 και πέρα από το υποκριτικό του ταλέντο θα τον δούμε να ξεδιπλώνει και το ταλέντο του στην παρουσίαση, αφού θεωρείται ο επικρατέστερος (σ.σ.: μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), για να αναλάβει την παρουσίαση ενός καινούργιο τηλεπαιχνιδιού του καναλιού. Ο τίτλος του είναι «Τhank God you are here», που στα ελληνικά μεταφράζεται «Δόξα τω Θεώ που είσαι εδώ». Το concept είναι παιχνιδιάρικο και αρκετά ενδιαφέρον... Πρόκειται για ένα παιχνίδι αυστραλιανής προέλευσης, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όσες χώρες και αν έχει προβληθεί, όπως η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία.

Στην Αυστραλία ήταν το πιο επιτυχημένο show του 2006, προσελκύοντας 1,7 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά μέσο όρο σε κάθε επεισόδιο, και κατάφερε μάλιστα να κερδίσει και το βραβείο «Logie», που για τα εκεί δεδομένα είναι πολύ σημαντικό.

Στο «Τhank God you are ηere» συμμετέχουν διασημότητες που καλούνται να υποδυθούν ένα «ρόλο» σε κάποιο συγκεκριμένο σκηνικό, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα γι αυτό από πριν.

Ο παρουσιαστής υποδέχεται τον κάθε σταρ και τον οδηγεί σε μια πόρτα που όταν εκείνος την ανοίξει, το βασικό καστ της εκπομπής, το οποίο αποτελείται από ηθοποιούς που είναι ειδικοί στον αυτοσχεδιασμό και στο stand up comedy, τον υποδέχεται με τη φράση «Δόξα τω Θεώ που είσαι εδώ».

Ο διάσημος παίκτης πρέπει να καταλάβει άμεσα τι δουλειά ακριβώς κάνουν οι υπόλοιποι και να τους προσφέρει λύσεις.

Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν τέσσερις γνωστές προσωπικότητες και υπάρχει κι ένας «δικαστής», που αποφασίζει ποιος θα είναι ο νικητής και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού πολλές φορές μπορεί να «μαυρίσει» όποιο διαγωνιζόμενο δεν πολυσυμπαθεί.

Ψάχνοντας «Ταυτότητα»
Ο Μίλτος Μακρίδης επιστρέφει στα τηλεπαιχνίδια και αναζητεί μαζί με τους παίκτες την «Ταυτότητα» 12 εντελώς άγνωστων ανθρώπων. Αυτό με λίγα λόγια είναι το concept του τηλεπαιχνιδιού «Ιdentity», που έχει κάνει θραύση σε όσες χώρες έχει προβληθεί παγκοσμίως και θα προβληθεί τη φετινή σεζόν από το Star.

Στο «Ιdentity» όλοι μπορούν να παίξουν. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, αρκεί να διαθέτει κανείς διαίσθηση, παρατηρητικότητα και βέβαια τύχη για να μπορέσει να βρει τι επάγγελμα κάνουν οι 12 εντελώς άγνωστοι άνθρωποι που στέκονται απέναντί του. Κάθε φορά 2 παίκτες, που μπορεί να είναι συγγενείς ή ζευγάρι, θα διαγωνίζονται με κοινό στόχο να μαντέψουν σωστά την ταυτότητα των 12 αγνώστων. Όταν θα δίνουν τη σωστή ταυτότητα στον άγνωστο, θα κερδίζουν ένα ποσό και αν καταφέρουν να δώσουν σωστά και τις 12 ταυτότητες, τότε θα φύγουν με πολλά, μα πάρα πολλά ευρώ!

Την άγνωστη 12άδα θα απαρτίζουν άνθρωποι με συνηθισμένα επαγγέλματα, άλλοι με μοναδικές ικανότητες και συγγενείς ή φίλοι επωνύμων.

Στο δρόμο για τα... ευρώ τρεις βοήθειες θα φανούν χρήσιμες, αρκεί οι παίκτες να τις αξιοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή.

Συνεχίζουν να μοιράζουν χρήματα
Υπάρχουν όμως και κάποια παιχνίδια που είχαν πετυχημένη θητεία την περσινή χρονιά και όλα δείχνουν ότι πήραν το εισιτήριο και για την καινούργια τηλεοπτική σεζόν. Άλλωστε, έχουν καταφέρει ήδη να αποτελούν τα δυνατά «όπλα» των καναλιών, αφού φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του πίνακα τηλεθέασης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Στο Mega το «Τaxi girl» Βίκυ Σταυροπούλου θα πάρει τους δρόμους για ακόμη μια χρονιά μοιράζοντας δώρα και χρήματα. Η κεφάτη Βίκυ, όμως, φέτος δεν θα περιοριστεί στους δρόμους της Αθήνας, αλλά θα βρεθεί και στην επαρχία, μιας και οι άνθρωποι της περιφέρειας ήθελαν πολύ να πάνε μια κούρσα με το ταξί της.

Στον ΑΝΤ1 η επιτυχημένη συνταγή του «Deal» αλλά και του «Super Deal» θα μας κρατάει συντροφιά και το φετινό χειμώνα.

Ο Χρήστος Φερεντίνος θα παρουσιάσει ακόμη για τέταρτη χρονιά το «Fort Βoyard» στο Star με την Ορθούλα Παπαδάκου.

Παρουσιάστε!
Αυτό θα «προστάζει» η Μπέτυ Μαγγίρα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τους επίδοξους παρουσιαστές που θα συμμετάσχουν στο καινούργιο talent show του Alpha «Τv stars, παρουσιάστε!». Οι δηλώσεις συμμετοχής άλλωστε ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχουν αγγίξει τα ύψη και φαίνεται ότι εκείνοι που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα παρουσιαστή στην τηλεόραση δεν είναι και λίγοι! Φέτος λοιπόν θα δούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κερδίσουν την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού και θα πάρουν το εισιτήριο για μια λαμπρή καριέρα στον τηλεοπτικό χώρο.