Παύλος Χαϊκάλης: "Οι πενηντάρηδες μου λένε ευχαριστώ"!

10.08.2007
Ο Παύλος Χαϊκάλης φέτος αφήνει την παρέα του «50-50», παίρνει τον Σάκη Μπουλά, μετακομίζουν στον ΑΝΤ1 και μεταμορφώνονται σε «Τζίτζικα και μέρμηγκα». Ο ηθοποιός μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τον καινούργιο ρόλο του, για τους πενηντάρηδες και τη ζωή τους, για τη «Μαρία την άσχημη», αλλά και για τη φιλία του με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τον απόηχο από το τέλος του «50-50». Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος αγάπησε τόσο πολύ αυτή τη σειρά;

«Γιατί πιστεύω ότι ήταν μια σειρά που δεν ανήκε στη σφαίρα του φανταστικού. Οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να είναι ανάμεσά μας, αυτά που έκαναν τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ακόμη, όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και κόλλησε και η χημεία μεταξύ μας, σίγουρα».

Πόσο δύσκολο ήταν να ενσαρκώνετε τον Μίμη για τρία χρόνια;

«Δεν θα έλεγα ότι διαφέρω και πολύ, με την έννοια ότι είμαι μονογαμικός άνθρωπος. Μ αρέσει να ανανεώνω τη σχέση μου, είμαι πολύ ανοιχτός».

Θα σας λείψει ο συγκεκριμένος ήρωας;

«Μου λείπει ήδη ο Μίμης. Μου έδωσε ζωντάνια και κέφι αυτός ο ήρωας».

Είναι έτσι οι πενηντάρηδες στην πραγματικότητα, όπως τους βλέπαμε στη σειρά;

«Αν δεν είναι έτσι οι περισσότεροι, σίγουρα τότε θα θέλουν να γίνουν σαν αυτούς. Με σταματούν ακόμη στο δρόμο και μου λένε ότι μέσω του ρόλου μου, ανανέωσαν τη σχέση τους με τη σύζυγό τους, μου λένε ευχαριστώ! Μέσω της σειράς είδαν ότι υπάρχουν διέξοδοι, να βγαίνουν με τις παρέες και τους φίλους τους σε ουζερί. Δώσαμε εναλλακτικές λύσεις στους άνδρες αυτής της ηλικίας, που μέχρι τότε δεν έβλεπαν ότι υπάρχουν».

Με ποια κριτήρια επιλέγετε να πείτε «ναι» σε κάποια επαγγελματική πρόταση;

«Το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει, σίγουρα είναι το σενάριο. Το δεύτερο, είναι οι υπόλοιποι συνεργάτες. Προϋπόθεση επίσης, όσο και αν οι περισσότεροι το αρνούνται, είναι και τα χρήματα».

Παρακολουθούσατε το «Πάρα πέντε», δεδομένου ότι μαζί με το «50-50», ήταν αντικειμενικά δυο από τα πιο δυνατά σίριαλ της σεζόν;

«Ήταν πολύ καλογραμμένη η δουλειά του Γιώργου Καπουτζίδη. Κυρίως όμως η πρώτη χρονιά, γιατί τη δεύτερη καταλάβαμε ότι ο Γιώργος πιέστηκε να τη συνεχίσει. Πάντως, είναι σίγουρα μεγάλο ταλέντο, στηρίζεται στην ατάκα που είχαμε συνηθίσει στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Είναι και ένα παιδί πολύ χαμηλών τόνων και θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του».

Με το τέλος της περασμένης σεζόν, χωρίσατε με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τηλεοπτικά και θεατρικά. Θα σας «στοιχίσει» αυτός ο χωρισμός;

«Το ότι δε συνεργαζόμαστε πλέον μετά από συνεχείς συνεργασίες, δε σημαίνει ότι παίρνουμε διαζύγιο και στην προσωπική σχέση που έχουμε φτιάξει όλον αυτόν τον καιρό. Ναι, στη δουλειά θα μου λείψει, τα γέλια που κάναμε, ακόμη και οι διαφωνίες που είχαμε πάνω στη δουλειά, αλλά κράτησα το άλλο ένα τρίτο της παρέας, τον Σάκη Μπουλά, που θα παίξουμε του χρόνου στο Τζίτζικας και Μέρμηγκας του ΑΝΤ1».

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ταμπέλες στην υποκριτική που διαχωρίζουν τους ηθοποιούς σε κωμικούς και δραματικούς;

«Είναι σαχλαμάρες όλα αυτά. Δεν υπάρχουν ταμπέλες. Υπάρχουν απλώς καλοί και κακοί ηθοποιοί. Καλό και κακό θέατρο. Δεν μ αρέσει να με θεωρούν κωμικό ηθοποιό, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο, τυποποιούμαι. Είναι θάνατος για έναν ηθοποιό να κάνει τα ίδια και τα ίδια πράγματα».

Για ποιο λόγο δεν σας έχουμε δει σε κάποιο δραματικό ρόλο τα τελευταία χρόνια;

«Ο πρώτος που με εμπιστεύτηκε να κάνω δραματικές σκηνές, ήταν ο Γιώργος Κυρίτσης, στη Βέρα στο δεξί, που νομίζω πήγε καλά. Εξαρτάται κυρίως από τους δημιουργούς και το κατά πόσον θα ήθελαν να ρισκάρουν και να μου εμπιστευτούν κάτι διαφορετικό».

Ποια είναι η γνώμη σας για ένα άλλο τηλεοπτικό φαινόμενο, τη σειρά «Μαρία η άσχημη»;

«Είναι ένα σίριαλ που, καλώς ή κακώς, επιλέχθηκε να παιχθεί έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες. Αμφιβάλλω όμως αν θα λειτουργήσει και θα προχωρήσει και τη δεύτερη χρονιά με την ίδια επιτυχία. Ήδη, νομίζω ότι έκλεισε τη σεζόν με κάποιες απώλειες Και να σκεφτείτε ότι απέναντί της ο ΑΝΤ1 δεν είχε κάτι αντίστοιχης δυναμικής. Φέτος, θα έχει πιο ισχυρό ανταγωνισμό. Εγώ πάντως, δεν μπορώ να την παρακολουθήσω, γιατί δεν συμφωνώ και αισθητικά με το αποτέλεσμα που βγάζει αυτή η σειρά».

Γιατί αφήσατε το Mega για να πάτε στον ΑΝΤ1;

«Ήταν η παραγωγή, το σενάριο των σειρών και η συνεργασία με τον Σάκη Μπουλά που με κέρδισαν και άλλαξα κανάλι. Είναι και η ποικιλία των χαρακτήρων που θα ενσαρκώσω. Στο Τζίτζικα, θα υποδυθώ έναν τσιγγούναρο και στις Κόρες του μπαμπά, ένα γενναιόδωρο άνθρωπο, που απλώς τραβά το χαλινάρι στις ζωές των τριών κοριτσιών του».

Με ποιον από τους δυο έχετε περισσότερες ομοιότητες;

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι μίζερος άνθρωπος, ούτε τσιγγούνης. Βλέπω τη ζωή με ένα διαφορετικό τρόπο. Ποτέ δεν έχω φτάσει στο σημείο να χάσω τη ζωή μου για χάρη των χρημάτων.

Απ την άλλη, υποδύομαι έναν 75άρη που είναι πολύ καταπιεστικός με τις κόρες του. Στο τέλος, πάντως, μεταμορφώνεται και γίνεται ένα παιδί».

Στα παιδιά σας, θα ήσασταν το ίδιο καταπιεστικός όσον αφορά τις προσωπικές επιλογές τους;

«Γενικά, είμαι εναντίον της καταπίεσης. Όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να βρουν την ευτυχία σε πολλά διαφορετικά πράγματα».

Τι ρόλο έχουν οι γυναίκες στη ζωή σας;

«Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, δεν θα υπήρχε ζωή. Οι γυναίκες, είναι σίγουρα το οξυγόνο στη ζωή ενός άνδρα, όπως και στη δική μου!».

Ποιο είναι το μυστικό μιας τέλειας σχέσης;

«Πρέπει να μη βλέπουν ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον και δεν πρέπει ποτέ να λείπει ο αρχικός θαυμασμός.

Να σκέφτονται ότι ο λόγος που ξεχώρισαν το σύντροφό τους ήταν κάτι ξεχωριστό και θα παραμείνει τέτοιο Εφόσον είναι κάτι ξεχωριστό, πρέπει να το φροντίζουν κάθε μέρα. Ξεχνούν οι άνθρωποι, εύκολα».

Θα πηγαίνατε αν σας δινόταν η ευκαιρία στο Hollywood για να κυνηγήσετε την καριέρα σας;

«Η χώρα μου, μου έχει δώσει απίστευτες ευκαιρίες. Κανένας ηθοποιός δεν θα έλεγε όχι σε κάτι καλύτερο, αλλά δεν θα τα βροντήξω όλα για να πάω σε κάτι άγνωστο και παρακινδυνευμένο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτά που έχω».

Τι σας δίνει ευτυχία;

«Να βλέπω και να κάνω τους άλλους να γελάνε. Αυτό είναι ανώτερο συναίσθημα».