Στην Επίδαυρο για το κύκνειο άσμα του Νίκου

10.08.2007
Συγκινητική αναμένεται να είναι η αυριανή παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, στην Επίδαυρο. Στο κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου, στη δεύτερη σειρά, στη θέση του αξέχαστου Νίκου Κούρκουλου, η κόρη του Εριέττα και η σύντροφός του Μαριάννα Λάτση θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά παράσταση του Εθνικού χωρίς εκείνον. Τον άνθρωπο που τις μύησε στη μαγεία του θεάτρου και που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην τέχνη.

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, ήταν το τελευταίο θεατρικό στοίχημα για το Νίκο Κούρκουλο. Ένα όνειρο ζωής που έμελλε να υλοποιηθεί από εκείνον, όμως δεν πρόλαβε να καμαρώσει. Ήταν η τελευταία παράσταση που συζήτησε, μελέτησε και ανέθεσε στον κορυφαίο σκηνοθέτη, που τον επισκέφθηκε την προτελευταία μέρα της ζωής του για τις τελικές λεπτομέρειες.

Δευτέρα έδωσαν τα χέρια και Τρίτη, ο Κούρκουλος είπε το στερνό «αντίο». Ο Στάιν, συγκλονισμένος από τα γεγονότα, παρέμεινε στην Αθήνα για το κάστινγκ και βέβαια ήταν «παρών» στην κηδεία του φίλου του Νίκου.

Αυτή η παράσταση ανεβαίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο και είναι αφιερωμένη στον Κούρκουλο. Αυτός είναι και ο λόγος που στη θέση που καθόταν πάντα κάθε καλοκαίρι και απολάμβανε τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, θα είναι η σύντροφός του Μαριάννα Λάτση, μαζί με την κόρη τους Εριέττα.

Από το περασμένο καλοκαίρι ο Νίκος Κούρκουλος είχε αποφασίσει να κάνει ένα όνειρο ζωής, πραγματικότητα. Να φέρει τον Πέτερ Στάιν στο Εθνικό Θέατρο και να παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Παρόλο που η αρρώστια τον τυραννούσε, εκείνος την ξεγελούσε κάνοντας πράξη τα πιο μεγάλα θεατρικά όνειρα που είχε για την Πρώτη Κρατική Σκηνή. Δούλευε ώρες ατέλειωτες στο γραφείο του, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Αποφασισμένος άλλη μια φορά να κάνει τη θεατρική έκπληξη. Για εκείνον, το θέατρο ήταν η πρώτη και μεγάλη του αγάπη. Τι κι αν ο κινηματογράφος τον είχε καθιερώσει ως το λαμπερό star στη συνείδηση του κόσμου που τον λάτρευε; Το μεράκι, η λατρεία του, ήταν πάντα το σανίδι. Κι εκεί είχε αφιερώσει τη ζωή του, ερμηνεύοντας ρόλους που έμειναν στην ιστορία του θεάτρου.

Δεν ήταν μόνο ο star του κινηματογράφου, αλλά κυρίως ο «εργάτης» του θεάτρου. Ήθελε, αφού θα είχε ξαναφέρει τη μεγάλη αίγλη στην Πρώτη Κρατική μας Σκηνή (σ.σ.: κάτι που το κατάφερε), να ξαναγυρίσει με ένα δυνατό ρόλο στο θέατρο. Όμως, το κορυφαίο όνειρό του ήταν αυτή η μεγάλη παράσταση που σχεδίαζε με τον Πέτερ Στάιν. Βιαζόταν να κλείσει όλες τις λεπτομέρειες πριν εκπνεύσει το 2006. Λες και προαισθανόταν ότι αυτό θα ήταν το κύκνειο άσμα του. Ακόμα και το ραντεβού του με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Λούκο το είχε κανονίσει πριν μπει το 2007. Δεν έκανε καμιά έκπτωση σε όλα αυτά που του ζήτησε ο διάσημος σκηνοθέτης. Το αντίθετο μάλιστα. Του είπε να προχωρήσει όπως εκείνος νομίζει για να υλοποιηθεί το καλλιτεχνικό τους όραμα. Δεν δίστασε να πάρει και το μεγάλο ρίσκο, να παίξουν δίπλα στους καταξιωμένους ηθοποιούς Γιάννη Φέρτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λάζαρο Γεωργακόπουλο, νέοι ηθοποιοί όπως ο Αποστόλης Τότσικας, η Στεφανία Γουλιώτη και η Κόρα Καρβούνη, που επέλεξαν μαζί με τον Πέτερ Στάιν, θέλοντας να δώσουν την ευκαιρία να μπει και νέο, «πρωταγωνιστικό αίμα» στο αρχαίο δράμα. Κάθε μέρα, τα τηλέφωνα έπαιρναν φωτιά για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες και ο Νίκος Κούρκουλος, μέχρι και λίγες ώρες πριν φύγει για πάντα, συζητούσε με τον Στάιν για το μεγάλο του όνειρο που θα γινόταν πραγματικότητα. Η μοίρα αποφάσισε τη μια μέρα να συζητήσουν με το σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν τις τελευταίες λεπτομέρειες, δίνοντας τα χέρια, και την επομένη, ο Νίκος Κούρκουλος να φύγει για πάντα

Ο ίδιος ο Στάιν όταν μίλησε για το πώς έγινε πράξη όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα, πριν πει οτιδήποτε για την παράσταση, αναφέρθηκε συγκινημένος στο φίλο-θεατράνθρωπο Νίκο Κούρκουλο, που φρόντισε για όλα και που τον εμπιστεύτηκε, παρόλο που δεν γνωρίζει ελληνικά.

Το ανέβασμα αυτής της παράστασης είναι ένας φόρος τιμής στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου που έδωσε νέα πνοή στο Εθνικό Θέατρο. Που τόλμησε να ανεβάσει τις πιο δύσκολες παραστάσεις. Να κάνει τα οράματα, καθημερινές πράξεις για το θέατρο. Όσοι γνωρίζουν τους δικούς του ανθρώπους, ξέρουν πως θα τους είναι δύσκολο να πάνε σε αυτό το χώρο, όπου η απουσία του θα είναι έντονη.

Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΛΟΙΠΟΝ, η Μαριάννα Λάτση και η 14χρονη Εριέττα που έχει «ζυμωθεί» με την αγάπη για το θέατρο θα είναι εκεί, ξέροντας ότι αυτό θα ήθελε εκείνος. Θέλουν να δουν το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Να αισθανθούν την αύρα του αγαπημένου τους προσώπου σε αυτό το χώρο, όπου κι εκείνος είχε μεγαλουργήσει. Να δουν το πλήθος να τον χειροκροτεί άλλη μια φορά. Όλοι όσοι θα είναι εκεί, θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που έβαλε πάνω απ όλα το θέατρο. Που ακόμα κι όταν ο θάνατος τον κυνηγούσε, εκείνος του έπαιζε κρυφτούλι, μέχρις ότου κανονίστηκε και η τελευταία λεπτομέρεια της παράστασης την οποία ονειρεύτηκε. στερα έφυγε ήσυχος