«Δεν άντεξα έγινα άντρας»

08.12.2006
Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι καλοί οικογενειάρχες, ιδιαίτερα εργατικοί, χαμηλών τόνων και πολύ ευφυείς. Άντρες καθημερινοί, της διπλανής πόρτας. Καθένας απ αυτούς όμως κρύβει μέσα του ανομολόγητα μυστικά, που σοκάρουν. Έρευνα του ΛΟΙΠΟΝ φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία και ανθρώπινες ιστορίες όχι αντρών, αλλά γυναικών που έκαναν ένα πρωτοφανές άλμα ζωής, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έγινε σάλτο μορτάλε. Ελληνίδες που άφησαν πίσω τους τη γυναικεία τους φύση και έγιναν άντρες με τα όλα τους!

Περισσότερες από 230 Ελληνίδες έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια σε επέμβαση αλλαγής φύλου! Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσά τους και πολύ γνωστός καθηγητής Φιλοσοφίας, γιατροί, δικηγόροι, στρατιωτικοί, ακόμα και ένας κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι και αξιόλογοι. Μετά την εφηβεία τους τόλμησαν να ξαναγεννηθούν, όμως περισσότεροι από 10 δεν τα κατάφεραν. Οδηγήθηκαν με τραγικό τρόπο στην αυτοκτονία λίγο μετά τη μεταμόρφωσή τους! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Συνειδητή επιλογή
Όπως μας εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός κ. Θεόδωρος Βουκίδης, ο οποίος έχει κάνει επεμβάσεις αλλαγής φύλου σε τουλάχιστον 60 γυναίκες, οι αιτίες για την αξεπέραστη ανάγκη μιας γυναίκας να γίνει άντρας είναι προσδιορισμένες.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει όταν ένας συγκεκριμένος πυρήνας του εγκεφάλου που έχει ταυτοποιηθεί και, μεταξύ άλλων, καθορίζει και το φύλο ενός ανθρώπου δεν ολοκληρώνεται για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, όταν υπάρχει γονιδιακή κληρονομικότητα ή όταν ένα άτομο είναι σχιζοφρενικό και η ψυχική πάθησή του το οδηγεί στην απόφαση αυτή.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις το κοριτσάκι στα 2 με 3 χρόνια της ζωής του αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αρχίζει να μην αποδέχεται το φύλο του. Όσο μεγαλώνει ασφυκτιά από την οικογενειακή και την κοινωνική καταπίεση και η έκρηξη γίνεται συνήθως στην εφηβεία, αφού το παιδί ύστερα από εσωτερική αναζήτηση έχει κατασταλάξει στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Βουκίδη, οι γυναίκες που κάνουν αλλαγή φύλου είναι από 18 έως 40 ετών και προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Απ αυτές που το έκαναν συνειδητοποιημένα και όχι από ψυχικό νόσημα σε ποσοστό 70% έκαναν οικογένεια σχεδόν αμέσως, ενώ το 30% προτίμησαν να χαρούν για ένα διάστημα τη ζωή τους και μετά να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, διότι οι ίδιες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται, για να γλιτώσουν την κοινωνική κατακραυγή, να εξαφανιστούν και να μετακομίσουν σε πόλεις που δεν τους γνωρίζει κανείς. Υπάρχουν γυναίκες που πριν γίνουν άντρες παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά, τα οποία έφεραν αντιμέτωπα με τη νέα πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η μαμά έγινε μπαμπάς και πως τη θέση της μαμάς θα πάρει κάποια άλλη!

Αληθινά περιστατικά που σοκάρουν
Μιλώντας στο ΛΟΙΠΟΝ η πρώην γυναίκα Λ.Κ. εξομολογείται:

«Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου ήξερα πως δεν είμαι κορίτσι. Στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, παντού συμπεριφερόμουν σαν αγόρι. Κουρευόμουν πάντα αγορίστικα, φορούσα τα ρούχα του αδελφού μου και έπαιζα με τα παιχνίδια του. Όπως μου είπαν οι γονείς μου χρόνια αργότερα, στην αρχή πίστευαν πως συμπεριφερόμουν έτσι επειδή ζήλευα τον αδελφό μου και προσπαθούσα να τον μιμηθώ. Ευτυχώς, κατάλαβαν τι πραγματικά μου συνέβαινε όταν στην εφηβεία μου διαπίστωσαν ότι έβγαινα και είχα ερωτική σχέση με κοπέλες.

Η οικογένειά μου με βοήθησε να γίνω αυτό που πραγματικά ήμουν. Κατανόησαν ότι δεν είναι κάποια παιδική τρέλα ή ψυχοπάθεια, αλλά κάτι εγκεφαλικό, που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω, ούτε ευθυνόμουν γι αυτό. Στα 20 μου χρόνια άλλαξα φύλο και ξαναγεννήθηκα. Φύγαμε από την επαρχία και μετακομίσαμε στην Αθήνα. Την ιστορία μου γνωρίζουν και όλα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας, τα οποία επίσης έδειξαν κατανόηση και με αποδέχτηκαν. Επιτέλους, ζω όπως ονειρευόμουν». Ενδεικτικό είναι και το περιστατικό με δύο συμμαθήτριες στη Νάξο, οι οποίες είχαν ερωτική σχέση, αλλά, όταν τέλειωσαν το λύκειο, η μία μετακόμισε στην Αθήνα και η άλλη στα Γιάννενα. Η κοπέλα στην Αθήνα παντρεύτηκε και έκανε παιδιά, αλλά όταν συμπλήρωσε τα 35 της χρόνια, αποφάσισε να χωρίσει. Το καλοκαίρι κι ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά της στους Παξούς συνάντησε τυχαία την πρώην συμμαθήτρια και σύντροφό της.

Το ειδύλλιο αναζωπυρώθηκε, η κοπέλα έγινε άντρας, παντρεύτηκαν, αλλά τα παιδιά έπρεπε να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η μητέρα τους έγινε πατέρας και ότι η νέα γυναίκα του θα ήταν η καινούργια τους μητέρα. Στο εύλογο ερώτημά μας πώς πείθονται αυτά τα παιδιά και δεν αποκτούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα οι ειδικοί μάς απάντησαν πως η ευφυϊα των γονιών τους ξεπερνά τα εμπόδια και εμφυσά στα παιδιά πως όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι απίθανο, αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Οι γυναίκες που αλλάζουν φύλο, με εξαίρεση εκείνες που το κάνουν λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων, όπως προαναφέραμε, δημιουργούν επιτυχημένες οικογένειες. Ασφαλώς όμως θα αναρωτιέστε πώς κάνουν παιδιά. Αυτοί που έχουν αδελφούς παίρνουν σπέρμα απ αυτούς, αλλιώς τεκνοποιούν με δότη, με εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν όμως στη χώρα μας και περιπτώσεις όπου οι δύο κόρες της οικογένειας άλλαξαν φύλο και έγιναν και οι δύο άντρες! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Ένα άλλο συγκλονιστικό παράδειγμα είναι αυτό μιας υπαξιωματικού, που υπηρέτησε στο στρατό 13 χρόνια. Λάτρευε τη δουλειά της, γιατί της υπέβαλλε αντρική συμπεριφορά, αλλά ασφυκτιούσε στο γυναικείο σώμα της. Πήρε την απόφαση λοιπόν να παραιτηθεί και αμέσως υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Ακόμα και κόρες Ελλήνων μεταναστών έρχονται στη χώρα μας, γίνονται άντρες και ξεκινούν από το μηδέν μια καινούργια ζωή.

Η σχιζοφρένεια
Ο πλαστικός χειρουργός κ. Βουκίδης αναφορικά με την ψυχική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στην αλλαγή φύλου μάς περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό περιστατικό που ο ίδιος βίωσε:

«Πριν από 6 μήνες με επισκέφθηκε μια νεότατη κοπέλα, η οποία μου ζήτησε να αναλάβω την επέμβαση αλλαγής του φύλου της. Ως όφειλα, την υπέβαλα σε ψυχιατρικές εξετάσεις και ταυτόχρονα την έστειλα να τη δει ο Θάνος Ασκητής, με τον οποίο συνεργάζομαι. Αμέσως συμφωνήσαμε και οι δυο ότι υπάρχει πρόβλημα ψυχιατρικής φύσεως και ως εκ τούτου αρνηθήκαμε να την αναλάβουμε. Όμως, η ίδια, με τη συμπαράσταση των γονιών της, οι οποίοι αρνούνταν να δεχθούν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα, πήγαν σε νοσοκομείο της Γερμανίας όπου γίνονται τέτοιες επεμβάσεις. Το κορίτσι άλλαξε φύλο, αλλά ένα μήνα αργότερα αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από τον 6ο όροφο του νοσοκομείου».

Με παρόμοιο ή με άλλους τρόπους αυτοκτόνησαν πάνω από 10 Ελληνίδες που προχώρησαν σε αλλαγή φύλου, καθώς αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμα μία γυναίκα, η οποία μετά την αλλαγή φύλου αυτοκτόνησε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε γκρεμό. Στην ερώτησή μου προς τον κ. Βουκίδη εάν τον εντυπωσίασε ποτέ ιδιαίτερα κάποια περίπτωση, μου απάντησε θετικά, αναφερόμενος στην περίπτωση μιας κοπέλας, πραγματικής καλλονής. «Μπήκε στο γραφείο μου και ήταν τόσο όμορφη, που πραγματικά απόρησα τι θα ήθελε να αλλάξει στην εμφάνισή της. Το μόνο που δεν σκέφτηκα ήταν την αλλαγή φύλου. Όταν μου το είπε, σοκαρίστηκα, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι αυτή η πανέμορφη κοπέλα ήταν ψυχικά διαταραγμένη».

Μετά την επέμβαση τι;
Η διαδικασία που ακολουθείται μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου έχει να κάνει με την αλλαγή της ταυτότητάς τους. Με απόφαση του Πρωτοδικείου αλλάζουν ονοματεπώνυμο και σβήνονται από τα δημοτολόγια θηλέων.

Στη συνέχεια εγγράφονται στα δημοτολόγια αρρένων άλλης περιοχής και σε 40 ημέρες καλούνται να υπηρετήσουν στο στρατό. Παρουσιάζονται ως νεοσύλλεκτοι, αλλά αμέσως παίρνουν απολυτήριο Ι-5, επειδή ο σχετικός ελληνικός νόμος που θεωρείται πολύ προχωρημένος έναντι άλλων ευρωπαϊκών προβλέπει την απαλλαγή τους κατόπιν βεβαίωσης του πλαστικού χειρουργού ότι έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου. Σημειώνεται ότι η αλλαγή φύλου επιτυγχάνεται σε διάστημα περίπου 4 μηνών, ενώ ως άντρες πλέον έχουν κανονική σεξουαλική ζωή.