Δημήτρης Κοντογεώργης: "Οι γιορτές δεν γίνονται με λαμπιόνια..."

02.01.2009
Μετακόμισε έπειτα από 27 χρόνια από την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, στην Αθήνα. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας. Χαμηλών τόνων, με πλούσια φιλανθρωπική δράση και έντονη κοινωνική δραστηριότητα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μετακόμισε έπειτα από 27 χρόνια από την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, στην Αθήνα. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας. Χαμηλών τόνων, με πλούσια φιλανθρωπική δράση και έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντογεώργης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του αποκλειστικά για τους αναγνώστες του ΛΟΙΠΟΝ και με την τεράστια εμπειρία του σε οικονομικά θέματα μας δίνει συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούμε την οικονομική κρίση.

Από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Πώς αποφασίσατε να αφήσετε την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

«Δεν την έχω αφήσει. Ζούσα 27 χρόνια μόνιμα στις Βρυξέλλες, αλλά εξαιτίας προσωπικών λόγων και επιθυμίας να βρίσκομαι στην πατρίδα μου, περνάω πλέον μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αθήνα. Βέβαια, η έδρα των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων παραμένει το Βέλγιο».

Ποιες διαφορές εντοπίζετε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών;

«Η ζωή στο Βέλγιο είναι αρκετά πιο συντηρητική. Οι άνθρωποι είναι πιο μαζεμένοι, πιο εγκρατείς σε όλα τους, θα έλεγα. Από κει και πέρα, όσον αφορά την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία, οι διαφορές είναι τεράστιες. Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει τόσο μπετόν, αντίθετα, βλέπεις καλαίσθητα κτίρια και κατοικίες και, το κυριότερο, πολύ πράσινο. Η πόλη ζει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, δεν υπάρχει το έντονο άγχος της Αθήνας».

Ασχολείστε με ένα νευραλγικό κομμάτι της οικονομίας, τον κατασκευαστικό κλάδο. Πιστεύετε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης;

«Δυστυχώς ναι, και αν και δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, δεν προβλέπω καλυτέρευση της κατάστασης μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις. Ήταν φυσικό ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε, λόγω του ανεξέλεγκτου δανεισμού και, φυσικά, λόγω των οικονομικών παιχνιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έφτασε η ώρα η που η κρίση χτύπησε και την πόρτα της Ευρώπης».

Πώς θα συμβουλεύατε τον κόσμο να διαχειριστεί το όλο θέμα στην αρνητική αυτή συγκυρία;

«Να γίνουμε όλοι πιο εγκρατείς και όσοι δεν θέλουν να παγώσουν τελείως τις επενδύσεις τους τουλάχιστον να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Η έδρα της επιχείρησής σας εδρεύει στο εξωτερικό. Επενδύετε χρήματα στην Ελλάδα;

«Επενδύω σε προσωπικό επίπεδο. Πάνω απ όλα είμαι Έλληνας και δεν έχω ξεχάσει ποτέ την πατρίδα μου».

Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον;

«Με ενδιαφέρει ο κλάδος της ένδυσης. Έχω στο μυαλό μου να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα δεδομένα και σίγουρα πρωτοποριακό».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι στις μέρες μας το «δυνατό χαρτί» της ελληνικής οικονομίας;

«Αναμφισβήτητα ο τουρισμός. Ωστόσο, θα πρέπει να τον διαχειριστούμε καλύτερα. Και για να μην παρεξηγούμαι, δεν μιλάω για την ελληνική φιλοξενία, που είναι γνωστή παγκοσμίως, αλλά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε διάφορα επίπεδα, όπως το σέρβις στο φαγητό ή η συμπεριφορά των οδηγών ταξί προς τους τουρίστες».

Σας αρέσει ο αθλητισμός; Αθλείστε;

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κυρίως παίζω τένις, κάνω σκι και μου αρέσει να παρακολουθώ Formula 1. Το πρόγραμμά μου είναι πιεσμένο, αλλά φροντίζω πάντα να ξεκλέβω λίγο χρόνο για τις αγαπημένες μου δραστηριότητες».

Πώς θα περιγράφατε ένα τυπικό 24ωρό σας;

«Σηκώνομαι αρκετά νωρίς, παρακολουθώ το διεθνή Τύπο και τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια. Στη συνέχεια κάνω λίγο personal training, παίρνω ένα ελαφρύ πρωινό και πηγαίνω στο γραφείο για να ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις μου. Το βράδυ μπορεί να δειπνήσω με λίγους καλούς φίλους και συνήθως επιστρέφω νωρίς στο σπίτι».

Αν και επιφανής επιχειρηματίας, αποφεύγετε τα φωτογραφικά φλας και τις κοσμικές παρουσίες. Όταν βγαίνετε, ποια μέρη επιλέγετε;

«Είναι αλήθεια ότι απέχω από έντονες κοσμικότητες. Συνήθως επιλέγω τα καλά εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων για ένα ευχάριστο δείπνο με φιλικές παρέες».

Έχετε μακροχρόνια φιλία με τον Λευτέρη Πανταζή. Μιλήστε μου λίγο γι αυτό.

«Τον Λευτέρη τον ξέρω 19 χρόνια. Είναι φοβερός άνθρωπος και θαυμάζω την απλότητά του. Με έχει στηρίξει απίστευτα σε κάποιες δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισα στο παρελθόν. Πάντα ζητάω τη γνώμη του και τη συμβουλή του για θέματα που με απασχολούν».

Με τη θρησκεία τι σχέση έχετε;

«Πιστεύω πάρα πολύ. Ξέρετε, η πίστη μάς δίνει φοβερή δύναμη».

Πώς θα περάσετε τις φετινές γιορτές;

«Θα ξεκουραστώ με έναν πολύ καλό μου φίλο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ηρεμία και χαλάρωση».

Σας αρέσουν τα ταξίδια και οι εκδρομές;

«Πάρα πολύ. Στην Ελλάδα επισκέπτομαι συχνά την Αράχοβα, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι τα νησιά μας: Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και την Ελούντα στην Κρήτη. Στο εξωτερικό, εκτός από τις Βρυξέλλες, μου αρέσουν πολύ η Ελβετία και η Γερμανία».

Τι εύχεστε στον κόσμο για τις φετινές γιορτές;

«Ευτυχία και πάνω απ όλα υγεία. Και κάτι ακόμη: Καλύτερα να στολίσουμε λίγο πιο απλά το σπίτι μας και τα χρήματα που θα δίναμε για στολίδια να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Οι γιορτές δεν γίνονται με λαμπιόνια, αλλά με αγάπη».