Glamour χωρίς σπατάλες

31.12.2008
Οι περισσότεροι θα σκεφτούμε καλά αν θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις φετινές εορταστικές μας εμφανίσεις. Η οικονομική κρίση κάνει όλο και περισσότερες κυρίες φέτος να σκέφτονται με μεγάλη προσοχή πώς θα δαπανήσουν το 13ο μισθό. Και γιατί όχι άλλωστε, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν, τα προϊόντα ακριβαίνουν και κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να προβλέψει πόσα χρήματα θα έχουμε στο πορτοφόλι μας τους επόμενους τρεις ή έξι μήνες.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Ακόμα και όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση όμως προβληματίζονται για το κατά πόσο θα πρέπει να ξοδέψουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για μία και μόνο εμφάνιση στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Μπορεί ωστόσο μια κυρία να είναι καλοντυμένη, κομψή και λαμπερή χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία για ένα και μόνο βράδυ; Φυσικά και μπορεί, όπως μας διαβεβαιώνουν πέντε επιτυχημένοι επαγγελματίες από το χώρο της μόδας, οι οποίοι επιμελούνται εδώ και χρόνια την εικόνα λαμπερών προσώπων της σόουμπιζ, και όχι μόνο. Κάνουν δώρο στις αναγνώστριες του ΛΟΙΠΟΝ μικρά μυστικά και συμβουλές για μια εμφάνιση που θα κάνει αίσθηση, χωρίς να χρειαστεί να βγουν από τα προβλεπόμενα μπάτζετ.

Επιμελημένη στην τρίχα
«Φέτος ζούμε μια περίεργη κατάσταση, που νομίζω ότι επηρεάζει τους πάντες. Προσωπικά θα ήθελα τις γυναίκες με ένα πιο ανάλαφρο και ελεύθερο στυλ και όχι στημένες. Θα μου άρεσε πολύ ένα επιμελώς ατημέλητο look που θα έχει τη δική τους σφραγίδα», μας τόνισε ο γνωστός hair artist Βασίλης Μπουλούμπασης, ο οποίος επιμελείται τις κομμώσεις πολλών επιτυχημένων κυριών, όπως η Ελένη Μενεγάκη. «Στις κυρίες που έχουν σπαστά μαλλιά θα πρότεινα να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό σίδερο, δημιουργώντας κάποιες επιπλέον μπούκλες και σπασίματα. Με ένα γυαλιστικό ή λίγη σιλικόνη, προϊόντα που το κόστος τους ξεκινάει από 5 ευρώ, μπορούν να έχουν τέλειο αποτέλεσμα χωρίς να επισκεφθούν το κομμωτήριο. Όσες έχουν ίσια μακριά μαλλιά μπορούν να τα πιάσουν σε μια ωραία αλογοουρά τονίζοντάς τη με ένα ωραίο faux κόσμημα ή swarovski, τα οποία θα βρουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και τιμών σε καταστήματα με αξεσουάρ. Μια πολύ πρωτότυπη και εύκολη λύση είναι επίσης ένα χαμηλό σινιόν, που δημιουργούμε εύκολα στρίβοντας μια χαμηλή πλεκτή κοτσίδα, τελειώνοντας με ένα λουλούδι. Όχι όμως παραπάνω, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Υπάρχουν βέβαια πιο περίτεχνα στυλ, όπως ένας σκαλιστός κότσος ή ένα βαγκ χτένισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις σαφώς οι κυρίες θα επισκεφθούν το κομμωτήριό τους. Ας αρκεστούν σε λούσιμο και χτένισμα και ας μην αγοράσουν προϊόντα που δεν τους είναι απαραίτητα. Όσον αφορά τα κοντά μαλλιά, χρειάζονται ειδική περιποίηση και ενδεχομένως μια επίσκεψη στο κομμωτήριο. Αν οι κυρίες μπορούν να τα χτενίσουν μόνες τους, ας φροντίσουν να είναι ανάλαφρο το look, σίγουρα πάντως όχι πολύ στημένο».

Έξυπνες λύσεις
«Να αγοράσουν ένα κομμάτι που θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα σε περισσότερες από μία εμφανίσεις», επισήμανε ο στυλίστας Χάρης Σιανίδης και συνέχισε: «Μια έξυπνη αγορά είναι ένα μαύρο φόρεμα, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα αξεσουάρ και να φορεθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, με ένα γιλέκο. Επίσης, όχι έντονα χρώματα ή πολυχρωμίες. Ένα καλό faux είναι όχι μόνο chic, αλλά δίνει και την αίσθηση του αληθινού. Ένα επίσης όμορφο αξεσουάρ είναι τα φουλάρια. Για τις κυρίες που διαθέτουν περιφέρεια, θα πρότεινα ένα φόρεμα σε γραμμή Α και σε ένα κλασικό χρώμα, όπως το μπλε ελεκτρίκ. Φθηνότερες λύσεις υπάρχουν και στα πανωφόρια. Μια κάπα ή ένα παλτό με λεπτομέρειες από οικολογική γούνα ή και ένα παλτό από συνθετική γούνα είναι μια οικονομικότερη λύση. Όσον αφορά το παπούτσι, ας ξοδέψουν λίγα παραπάνω, γιατί είναι το αξεσουάρ που κάνει τη διαφορά». Με αυτή την άποψη φαίνεται πως συμφωνεί και ο Σωτήρης Τσαγδής. «Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης, αλλά κυρίως άνεσης στο περπάτημα», επισήμανε ο γνωστός ενδυματολόγος και εφιστά στις κυρίες την προσοχή όσον αφορά την επιλογή των υφασμάτων για τα φορέματα του ρεβεγιόν.

Προσοχή στα υφάσματα
«Ανεξαρτήτως φίρμας, όσο πιο καλά είναι τα υφάσματα, τόσο καλύτερα δείχνουν πάνω μας. Σε καμία περίπτωση, όμως, μη χρησιμοποιηθούν για τις βραδινές εμφανίσεις μακό ή ελαστικά. Όσες κυρίες τις ευνοεί ο σωματότυπός τους μπορούν να βρουν οικονομικές λύσεις σε ρούχα pencil γραμμής, ενώ όσες έχουν λίγα κιλά παραπάνω μπορούν να επιλέξουν φορέματα σε πιο φαρδιές φόρμες, με ασυμμετρίες και ένα χαμόγελο στο ντεκολτέ. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και τιμών. Για τα αξεσουάρ, υπάρχουν όμορφα faux κοσμήματα, ενώ της μόδας φέτος είναι οι φαρδιές ζώνες πάνω από τα πανωφόρια, με τιμή που μπορεί να ξεκινάει και από τα 10 ευρώ», μας εξήγησε ο Σωτήρης Τσαγδής.

«Να χρησιμοποιούν έξυπνα κομμάτια που ήδη διαθέτουν στην ντουλάπα τους και να είναι πολύ προσεκτικές στις αγορές τους», μας είπε από την πλευρά του ο σχεδιαστής μόδας Χάρης Τσιάρας, που τα τελευταία χρόνια επιμελείται τις συλλογές του all time classic οίκου μόδας Νίκος-Τάκης.

Ανανέωση με λίγα ευρώ
«Μια μικρότερης ηλικίας κοπέλα με καλές αναλογίες μπορεί να ανανεώσει ένα μαύρο παντελόνι ή μια μαύρη φούστα με μια χρυσή μπλούζα ή μια λευκή μπλούζα με μεταλλικά ασημένιας απόχρωσης αξεσουάρ. Το κόστος τους μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ. Επίσης, μπορούν να ανανεώσουν ένα μαύρο ζέρσεϊ φόρεμα ή μια μουσελίνα με ένα ζευγάρι μακριά σκουλαρίκια, αν και οι μικρότερες ηλικίες δεν έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα κοσμήματα. Μια όμορφη γόβα ή ένα πέδιλο μπορεί να ξεκινάει και από 50 ευρώ. Μια κυρία μεγαλύτερης ηλικίας που έχει και κάποιες ατέλειες μπορεί να αναδείξει τη μαύρη φούστα με φύλλα που σίγουρα έχει στην ντουλάπα της, με ένα πόντσο με μύτες ή μια ριχτή μπλούζα. Μια διακριτική γόβα επίσης συμπληρώνει ιδανικά το σύνολο. Τώρα, όσον αφορά τα πανωφόρια, υπάρχουν όμορφες κάπες ή πάντσο με γαρνιρίσματα γούνας σε πολύ προσιτές τιμές. Είναι, όμως, ένα ρούχο που θα έχουμε αρκετά χρόνια στην ντουλάπα μας. Σε όσες κυρίες επιλέξουν να αγοράσουν ένα καλό κομμάτι για την Πρωτοχρονιά θα πρότεινα ένα κόκκινο ή ένα μαύρο φόρεμα, ένα κομμάτι που δεν θα έχει οτιδήποτε πάνω του που θα μαρκάρει (κεντήματα, βολάν, σχέδια κ.λπ.), ώστε να είναι πάντα εντός μόδας και να μπορέσει με τα κατάλληλα αξεσουάρ να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιο άλλο κάλεσμα. Γενικά, θα σας πω ότι ακόμη και με 100-150 ευρώ που θα ξοδευτούν για αξεσουάρ ή μια μπλούζα μπορεί άνετα να φρεσκαριστεί ένα σύνολο», εξήγησε αναλυτικά ο Χάρης.

Αγορές μέσω Διαδικτύου
Ο Χάρης Τσιάρας αναφέρθηκε και στη λύση που καταφεύγουν το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερες νέες κοπέλες που έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία: «Αν ξέρουν τι θέλουν και γνωρίζουν καλά τα νούμερά τους, σαφώς και μπορούν να κάνουν μια συμφέρουσα οικονομικά αγορά από το Διαδίκτυο. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή. Το site να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο και, το κυριότερο, αξιόπιστο». Μάλιστα, προανήγγειλε ο ίδιος και τη δημιουργία e-shopping σελίδας του οίκου Νίκος-Τάκης, στην οποία θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και special offers σε κάποια κομμάτια.

Τα μυστικά του σωστού βαψίματος
Προτάσεις για μια chic and cheap εμφάνιση των κυριών στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν μας έδωσε ο make up artist Γρηγόρης Πιρπιλής. «Να αποφεύγουν άσκοπες αγορές προϊόντων που ήδη έχουν και αν θέλουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση χωρίς να πληρώσουν μακιγιέρ, να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο make up artist στο κατάστημα καλλυντικών που θα επισκεφθούν. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, προτείνω ένα make up που η τιμή του ξεκινάει από 20 ευρώ, μαύρη μάσκαρα, ένα ρουζ σε γήινους τόνους, που μπορούν να βρουν από 10 ευρώ, και ένα μπεζ ή ροζ lip gloss με το μικρότερο κόστος στα 8-12 ευρώ. Μια κρεμώδης σκιά στους τόνους του μπεζ γράφει φυσικά στο δέρμα και απογειώνει το make up. Τα έντονα μάτια (dark smokky ακόμα και gothic) είναι η φετινή τάση στο βάψιμο. Θα συμβούλευα τις μεγαλύτερες κυρίες να αποφύγουν τα πουδρώδη προϊόντα που ενισχύουν την εικόνα των ρυτίδων και να επιλέξουν μια καλή βάση, που, όπως είπαμε, η τιμή της ξεκινάει από 20 ευρώ. Επίσης, να αποφύγουν τις σατινέ σκιές επιλέγοντας πιο ματ υφής. Οι τιμές τους ξεκινάνε από 8 ευρώ. Οι μπεζ σκιές με eyeliner και μαύρο μολύβι "γράφουν" επίσης πολύ ωραία. Μια bronze πούδρα σε μικρή ποσότητα που ξεκινάει από τα 12 ευρώ και ένα glossy κόκκινο κραγιόν, όχι όμως σκληρό, που βρίσκουμε από 12 ευρώ συμπληρώνουν το μακιγιάζ. Αυτονόητο είναι πως η μαύρη μάσκαρα είναι απαραίτητη».