Προσέχω για να έχω

31.12.2008
Κρίση, τους έπιασε κρίση! Γνωστοί celebrities το έχουν ρίξει στις περικοπές, καθότι οι δυσκολίες δεν κάνουν διακρίσεις και χτυπάνε κάθε πόρτα, είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για βίλα.

Από τους ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κρίση, τους έπιασε κρίση! Γνωστοί celebrities το έχουν ρίξει στις περικοπές, καθότι οι δυσκολίες δεν κάνουν διακρίσεις και χτυπάνε κάθε πόρτα, είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για βίλα. Εδώ ολόκληρος Αμπράμοβιτς έχασε 10 δισεκατομμύρια και ένα σωρό εταιρείες είδαν την αξία των μετοχών τους να συρρικνώνεται και δεν θα επηρέαζε το κραχ τα σινιέ πορτοφόλια; Γνωστά πρόσωπα της εγχώριας σόουμπιζ καταθέτουν τον οβολό τους ή μάλλον τη δική τους άποψη.

Μέμος Μπεγνής: «Η οικονομική κρίση υφίσταται, αλλά όχι όπως μας την έχουν παρουσιάσει τα κανάλια, σε τόσο τραγικό βαθμό. Ναι μεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι κόλπο για να πανικοβάλλουν τον κόσμο και να πέσουν οι τιμές των αγαθών, που έχουν φτάσει στα ύψη. Όσον αφορά σε προσωπικό επίπεδο, δεν με έχει επηρεάσει προς το παρόν. Δεν έχω περιορίσει τίποτα».

Νίκος Μουρατίδης: «Το πρόβλημα δεν έχει φανεί ακόμη στην Ελλάδα στο μέγεθος που είναι. Υποτίθεται πως θα φανεί το 2009. Εγώ δεν είμαι καθόλου καταναλωτικό ζώον. Προτιμώ να πεθαίνει ένα πράγμα, να γίνεται κουρέλι και μετά να το αντικαθιστώ. Να παλιώνει πολύ ένα παπούτσι και μετά να παίρνω ένα καινούργιο. Δεν ψωνίζω πράγματα τα οποία δεν χρειάζομαι, δεν έχω δύο ζευγάρια γυαλιά, δεν έχω δύο ρολόγια, έχω αυτά ακριβώς που μου χρειάζονται. Η μόνη μου σπατάλη είναι όταν ταξιδεύω, που θέλω να πηγαίνω σε καλά ξενοδοχεία».

Σίσσυ Χρηστίδου: «Σαφώς και με έχει επηρεάσει πολύ, όπως όλο τον κόσμο. Τα ΜΜΕ παγκοσμίως μας έχουν αγχώσει όλους ως προς τον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Βέβαια, ως αισιόδοξος άνθρωπος που είμαι, ελπίζω ότι θα επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο που κυκλοφορεί στην αγορά και λέει ότι το πολύ σε μια διετία η οικονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί. Παρ όλα αυτά, έχω περιορίσει ό,τι θεωρώ σπατάλη και προσπαθώ να μείνω στα απολύτως απαραίτητα. Εύχομαι λοιπόν να ξεπεραστεί όσο πιο σύντομα γίνεται και να βγούμε όλοι μας αλώβητοι».

Γιάννης Αϊβάζης: «Θεωρώ ότι η κρίση θα επηρεάσει την Ελλάδα από τη νέα χρονιά, από ό,τι ακούγεται εξάλλου. Σαφώς βέβαια επηρέασε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά εμένα, όχι, ακόμη δεν νιώσαμε πρόβλημα».

Μανίνα Ζουμπουλάκη: «Φέτος δεν έχω ψωνίσει ούτε μανταλάκια. Επειδή για 2-3 μήνες λόγω εγκυμοσύνης δεν θα δουλεύω, δεν γνωρίζω πως θα είναι μετά τα πράγματα. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, να σου πω ότι άλλες χρονιές έπαιρνα δώρα σε όλο τον κόσμο, ενώ φέτος δεν έχω πάρει σε κανέναν τίποτα. Και δεν είναι μόνο λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης. Εγώ δεν βλέπω φως από πουθενά. Δεν πιστεύω ότι μετά από δύο μήνες θα πηγαίνουν, ας πούμε, θεϊκά οι δουλειές».

Αλέξανδρος Σταύρου: «Δεν θα έλεγα ότι με επηρέασε άμεσα. Ωστόσο, υπάρχει επιφύλαξη για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και σε προσωπικό επίπεδο, απλώς είμαι λίγο πιο σκεπτικός όσον αφορά κάποιες μεγάλες αγορές».

Ράνια Σχίζα: «Σαφέστατα και με έχει επηρεάσει. Δεν αποτελώ εξαίρεση. Κι επειδή είμαι κι εγώ μητέρα, σκέφτομαι όλα τα παιδιά του κόσμου. Δεν ξέρω πια ο άνθρωπος τι δυνάμεις μπορεί να επιστρατεύσει, αλλά δεν είμαι αισιόδοξη. Ότι το ποτήρι ξεχειλίζει είναι σαφές, όπως είναι σαφές και το πόσο άθλια είναι πια τα πράγματα».

Γιώργος Παρτσαλάκης: «Είναι δύσκολα. Ακόμα την περνάμε ήπια, αλλά τα χειρότερα έρχονται. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι το 80% των Ελλήνων, που είναι μικρομεσαίοι, είναι αυτοί που κινούν την αγορά και αν μείνουν χωρίς χρήματα, δεν πρόκειται να κινήσει κανείς τα νήματα. Άλλωστε, όσοι είναι πλούσιοι ψωνίζουν και από το εξωτερικό αν θελήσουν. Η αγορά στη χώρα μας κινείται με ανθρώπους μεροκαματιάρηδες, μισθωτούς και συνταξιούχους, επομένως όσο προσπαθούν να εξοντώσουν αυτή την τάξη και να τη φέρουν στα όρια της φτώχειας και πιο κάτω, τόσο εις βάρος τους θα είναι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ισχύσει αυτό που λέει στην «Αντιγόνη» ο Αίμων στον Κρέοντα: «Αν τους σκοτώσεις όλους, τότε θα κυβερνάς μια έρημη χώρα». Ειλικρινά, κι εγώ όταν διαπίστωσα ότι είμαι σε έναν οικονομικό κυκεώνα, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, και στο χείλος του γκρεμού, προσπάθησα να μαζέψω ό,τι μπορώ και να να βάλω μια τάξη, με μια απίστευτη οικονομία που δεν έκανα ποτέ».

Κάτια Νικολαϊδου: «Η οικονομική κρίση μας έχει αγγίξει δυνατά από τότε που εμφανίστηκε το ευρώ στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχουν επιδεινωθεί πολύ τα πράγματα, και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Θεωρώ ότι τα ΜΜΕ έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν εδώ και χρόνια και έχουν απογοητευθεί πάρα πολύ.

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ έχω αλλάξει τις καταναλωτικές μου συνήθειες και προσέχω τι αγοράζω. Κοιτάζω και συγκρίνω τις τιμές. Στο παρελθόν ήμουν υπερ-καταναλωτική, αλλά εδώ και καιρό προσπαθώ να μην κάνω υπερβολές. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσα να πάρω κάθε χειμώνα και δέκα ζευγάρια παπούτσια, που είναι μία από τις γυναικείες αδυναμίες μου, αλλά με αυτή την κρίση τα έχω περιορίσει σε δύο ζευγάρια».

Βίκυ Κουλιανού: «Η μεγάλη οικονομική κρίση όλοι συζητάνε ότι θα φτάσει σ' εμάς από το εξωτερικό σε κάνα τετράμηνο. Έτσι λένε όλοι. Εγώ στα καταστήματα που προμηθεύω τα ρούχα μου, και είναι μικρές μπουτίκ, μιλάω με τους επιχειρηματίες και βλέπω ότι έχουν τρομερό οικονομικό πρόβλημα. Ο κόσμος δεν ψώνιζε από πριν, φανταστείτε τώρα που καταστράφηκαν τόσες επιχειρήσεις. Επίσης οι μισθοί που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ μικροί και δεν συγκρίνονται με αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει και στο εξωτερικό τεράστια οικονομική κρίση, αλλά σ' εμάς, επειδή δεν έχουμε μεγάλες βιομηχανίες, όταν έρθει, θα χτυπήσει τους μικρομεσαίους, που είναι η καρδιά της χώρας μας. Κι εγώ ως καταναλώτρια πλέον προσέχω τι αγοράζω. Κι ευτυχώς υπάρχουν στην αγορά ρούχα και αξεσουάρ πολύ όμορφα και επώνυμα, τα οποία δεν είναι ακριβά. Όπως εμείς, που έχουμε κρατήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές των ρούχων μας, για τη μέση καταναλώτρια. Επειδή έχω αδυναμία στις τσάντες, αγοράζω γύρω στις τέσσερις το χρόνο και επειδή εκεί δεν μπορώ να περιοριστώ, δεν ψωνίζω κάτι άλλο, π.χ., ένα παντελόνι, όπως συνέβη πριν από μερικές μέρες, για να μη στερηθώ αυτό που αγαπάω περισσότερο».

Στέλλα Γιαμπουρά: «Πιστεύω ότι υπάρχει οικονομική κρίση και στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, αλλά η κατάσταση μεγεθύνεται από τα ΜΜΕ. Εύχομαι να μη δούμε τα χειρότερα. Αυτό κανείς δεν το ξέρει και καλό είναι να μην είμαστε προκατειλημμένοι από τώρα ότι θα γίνει. Παλιότερα κι εγώ ξέφευγα, γιατί μ αρέσει πολύ να ψωνίζω, αλλά εδώ και καιρό προσέχω τι αγοράζω και δεν παίρνω πράγματα που δεν τα χρειάζομαι. Αυτό βέβαια έχει σχέση με την ωριμότητα του να ξέρω πλέον ποια πράγματα είναι περιττά. Ακόμα και τα δώρα που έκανα πάντα στις γιορτές στα πολύ δικά μου αγαπημένα πρόσωπα, τα ίδια θα κάνω και φέτος».

Χρήστος Γιάνναρης: «Κι εγώ έχω περιορίσει πολύ τις καταναλωτικές μου ανάγκες. Παλιότερα ψώνιζα συνεχώς. Τώρα πια το σκέφτομαι πάρα πολύ για να αγοράσω κάτι. Σκέφτομαι και λέω: Γιατί να το πάρεις αυτό, κράτα τα χρήματά σου, γιατί θα σου χρειαστούν για κάτι άλλο, που είναι πιο σημαντικό. Ακόμα και στο σουπερ μάρκετ που πάω προσέχω τις τιμές. Μάλιστα, ακόμα και όταν μου χτυπάνε τα ψώνια στο ταμείο. Γιατί μου έχει συμβεί, π.χ., να βλέπεις στο ράφι ένα προϊόν να κοστίζει 3 ευρώ και στο ταμείο να σ' το χτυπήσουν 4 ευρώ. Γι αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Να κοιτάμε πάντα το λογαριασμό. Να πω επίσης ότι πλέον ψωνίζω τα απαραίτητα. Την Κυριακή έπαιρνα τέσσερις εφημερίδες για να διαβάσω και τώρα παίρνω μία. Ή με τα παπούτσια, με τα οποία έχω τρέλα και αγόραζα το δίμηνο δύο ζευγάρια, τώρα θα τα αγοράσω στο εξάμηνο. Προσέχω πάρα πολύ».