Το savoir vivre της φιλοξενίας

29.12.2008
Αν φίλοι ή συγγενείς σάς έχουν προσκαλέσει να περάσετε τις μέρες των γιορτών στο εξοχικό τους, μην αποδεχτείτε την πρόσκλησή τους αν δεν είστε σίγουροι ότι ο τρόπος ζωής τους εναρμονίζεται με το δικό σας, γιατί τόσο εσείς όσο κι εκείνοι θα καταπιεστείτε.

Αν φίλοι ή συγγενείς σάς έχουν προσκαλέσει να περάσετε τις μέρες των γιορτών στο εξοχικό τους, μην αποδεχτείτε την πρόσκλησή τους αν δεν είστε σίγουροι ότι ο τρόπος ζωής τους εναρμονίζεται με το δικό σας, γιατί τόσο εσείς όσο κι εκείνοι θα καταπιεστείτε. Αποδεχτείτε την πρόσκληση μόνο αν ξέρετε εκ των προτέρων πως μπορείτε να ακολουθήσετε το δικό σας πρόγραμμα ή αν τα γούστα σας ταιριάζουν  ώρες ύπνου, ώρες και είδος φαγητού, ώρες συντροφιάς, τρόπος διασκέδασης κ.λπ. Αν αποδεχτείτε την πρόσκληση, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για τους οικοδεσπότες είναι να τηρήσετε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς του φιλοξενούμενου:

1. Με το που φτάσετε προσφέρετε δώρα στους οικοδεσπότες, ένα για τον καθένα και ένα για κάθε παιδί τους.

2. Μην αφήνετε τις αποσκευές σας όπου βρείτε. Ζητήστε από τους οικοδεσπότες να σας υποδείξουν πού είναι η θέση τους.

3. Το πρωί, πριν πάτε στην τραπεζαρία για πρωινό, τακτοποιήστε το δωμάτιό σας και στρώστε το κρεβάτι σας - ακόμα και αν στο σπίτι υπάρχει οικιακή βοηθός.

4. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος προσπαθήστε να εκμαιεύσετε τα σχέδιά τους για την ημέρα, τα ωράριά τους - γεύμα, ξεκούραση ή άλλες υποχρεώσεις τους - και προσαρμόστε ανάλογα το δικό σας πρόγραμμα.

5. Αφού τελειώσετε το πρωινό σας, βοηθήστε την οικοδέσποινα να μαζέψει το τραπέζι και εκφράστε την επιθυμία σας να συμμετέχετε στις δουλειές του σπιτιού - ψώνια, μαγείρεμα, στρώσιμο και μάζεμα τραπεζιού κ.λπ. Αν βέβαια η οικοδέσποινα σας παροτρύνει με επιμονή να βγείτε για βόλτα, σημαίνει ότι προτιμάει να μείνει μόνη της, οπότε πρέπει να το δεχτείτε.

6. Μη ζητάτε από την οικιακή βοηθό να κάνει το ένα ή το άλλο, ούτε καν να σας φτιάξει καφέ. Μόνο οι οικοδεσπότες δίνουν εντολές.

7. Φεύγοντας μην ξεχάσετε εκτός από τους οικοδεσπότες σας να ευχαριστήσετε και την οικιακή βοηθό και να της δώσετε και ένα φιλοδώρημα.

8. Την επομένη της αναχώρησής σας μην ξεχάσετε να τηλεφωνήσετε στην οικοδέσποινα για να της πείτε πόσο ωραία περάσατε και να την ευχαριστήσετε για άλλη μια φορά. Αν μάλιστα εκτός από το τηλεφώνημά της στέλνατε και λίγα λουλούδια ή μια γλάστρα μαζί με τις γραπτές ευχαριστίες σας, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Να θυμάστε ότι το ευχαριστήριο τηλεφώνημα της επόμενης μέρας είναι απαραίτητο μετά από κάθε πρόσκληση για γεύμα, δείπνο, ρεβεγιόν, πάρτι ή γιορτή.