Β. Πεφάνη - Χρ. Παππά: "Για τον έρωτα φτάνουμε στα άκρα"!

26.12.2008
Η Αμαλία και η Μελίτα μπήκαν στη ζωή μας ξαφνικά πριν από μερικούς μήνες, για να φτάσουν σήμερα να πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας και να παρακολουθούμε με αγωνία τις ιστορίες τους. Η Βάνα Πεφάνη και η Χρύσα Παππά μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους για τις φετινές γιορτές, το μυστικό της δικής τους Εδέμ και μας αποκάλυψαν τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια της καινούργιας χρονιάς.

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Η Αμαλία και η Μελίτα μπήκαν στη ζωή μας ξαφνικά πριν από μερικούς μήνες, για να φτάσουν σήμερα να πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας και να παρακολουθούμε με αγωνία τις ιστορίες τους. Η Βάνα Πεφάνη και η Χρύσα Παππά μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους για τις φετινές γιορτές, το μυστικό της δικής τους Εδέμ και μας αποκάλυψαν τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια της καινούργιας χρονιάς.

Λοιπόν, μετά από περίπου τέσσερις μήνες εντατικών γυρισμάτων αυτή η καθημερινή βουτιά στα βαθιά τηλεοπτικά νερά πώς σας φαίνεται;

Βάνα Πεφάνη: «Εμένα, δεν σου κρύβω, πως μέχρι τώρα αυτή η βουτιά μου φαινόταν περίεργη. Τώρα σιγά σιγά έχω αρχίσει να προσαρμόζομαι. Πάντως, αυτό που με έχει αλήθεια εντυπωσιάσει είναι το γεγονός πως πραγματικά μπορείς να κάνεις τηλεόραση και γρήγορα και σωστά. Μπορεί οι ρυθμοί να είναι καταιγιστικοί, λόγω καθημερινού, αλλά το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται είναι απίστευτο. Άσε που απίστευτο είναι και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ μας. Έχουμε γίνει πια μια οικογένεια. Περνάμε όλοι μαζί σε καθημερινή βάση περισσότερες από 10 ώρες. Τόσο δεν μας βλέπουν ούτε οι δικοί μας άνθρωποι!».

Χρύσα Παππά: «Συμφωνώ. Πραγματικά, νιώθω τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω κι εγώ. Ξέρεις, είναι σπάνιο να πετύχεις μια καλή δουλειά και συγχρόνως ένα καλό κλίμα. Και αν το κλίμα στα καθημερινά τώρα που το ζω, δηλαδή δεν είναι εύκρατο (γέλια), δεν μπορείς να λειτουργήσεις».

Το καθημερινό θέλει αντοχές;

Β.Π.: «Μόνο αντοχές; Θέλει ετοιμότητα, κουράγιο, πείσμα και πολύ πολύ διάβασμα. Δεν σου κρύβω πως είχα πολλά χρόνια να διαβάσω τόσο πολύ για ένα ρόλο μου.

Χ.Π.: «Νομίζω πως όλες οι δουλειές απαιτούν αντοχές από πολλές απόψεις, αν και εφόσον θέλεις να τις κάνεις σωστά. Όμως, επειδή το αποτέλεσμα με ικανοποιεί και με ευχαριστεί ιδιαίτερα, δεν με νοιάζει που υπάρχει τόσος φόρτος εργασίας. Οι προσπάθειες όλων μας πιάνουν τόπο. Απλώς το δικό μου πρόβλημα είναι πως αγχώνομαι αφάνταστα για τα πάντα».

Εσύ, Χρύσα, σ' αυτή η δουλειά πήρες το βάπτισμα του πυρός στην τηλεόραση. Έχεις προλάβει να συνειδητοποιήσεις όλο αυτό που σου έχει συμβεί;

Χ.Π.: «Η αλήθεια είναι πως όχι. (Γέλια.) Θέλω κι εγώ λίγο το χρόνο μου. Τώρα τις γιορτές ίσως προλάβω να δω τι ακριβώς μου έχει συμβεί».

Σε αναγνωρίζουν στο δρόμο;

Χ.Π.: «Με φωνάζουν Μελίτα και έχει πολύ πλάκα. Εκεί στο δρόμο κατάλαβα τον αντίκτυπο, την επιτυχία και τη δύναμη αυτής της δουλειάς. Είναι απίστευτο το συναίσθημα που νιώθεις, όταν ο κόσμος σε πλησιάζει για να σου δείξει την αγάπη του».

Βάνα, είσαι μια γυναίκα έμπειρη καλλιτεχνικά, με πολλές δουλειές στο ενεργητικό σου τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Ξέρω, λοιπόν, πως είσαι επιλεκτική. Εδώ, σ' αυτή τη δουλειά, τι σε έκανε να πεις το «ναι»;

Β.Π.: «Νομίζω πως στην καριέρα μου δεν έχω λειτουργήσει επιλεκτικά, αλλά... παράτολμα. Αυτό που έχω προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι να κάνω πράγματα διαφορετικά και να δοκιμάζομαι. Μόνο έτσι έχει αξία αυτή η δουλειά. Μόνο έτσι βελτιώνεσαι. Επειδή, λοιπόν, καθημερινό δεν είχα ξανακάνει ποτέ στη ζωή μου κι επειδή με το άκρως επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση δεν είχα συνεργαστεί στο παρελθόν, θέλησα να πάρω αυτό το ρίσκο».

Χρύσα, πώς αποφάσισες να μπεις κατευθείαν στα δύσκολα και να ασχοληθείς και με την τηλεόραση και με το καθημερινό;

Χ.Π.: «Όποιος έχει την τύχη να δεχτεί μια πρόταση συνεργασίας από την Έλενα Ακρίτα και τον Γιώργο Κυρίτση νομίζω πως δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν και χτίζουν δουλειές με όλα τα εχέγγυα για έναν ηθοποιό. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η Εδέμ είναι μια δουλειά φροντισμένη από την πρώτη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια, οπότε δεν μπορούσες εκ των πραγμάτων να γυρίσεις την πλάτη».

Η αλήθεια είναι πως οι δουλειές της Έλενας και του Γιώργου όντως ξεχωρίζουν στην τηλεόραση. Παρ όλα αυτά, πολλοί συνάδελφοί σας σνομπάρουν τα καθημερινά...

Β.Π.: «Άλλο σοβαρότητα και άλλο σοβαροφάνεια. Όλοι αυτοί που έχουν τέτοιου είδους καλλιτεχνικές, διαχωριστικές γραμμές στο μυαλό τους είναι απλώς σοβαροφανείς. Η σοβαρότητα μιας δουλειάς δεν κρίνεται από το αν είναι εβδομαδιαία, μηνιαία ή καθημερινή. Κρίνεται από τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι συντελεστές της, οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Αν λοιπόν μια δουλειά την αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα, μόνο σοβαρή θα είναι και μόνο τότε θα έχεις εξασφαλίσει την ποιότητα».

Χ.Π.: «Για να είμαι ειλικρινής, επειδή υπάρχει αυτή η προκατάληψη των ανθρώπων του χώρου για τα καθημερινά, τα είχα κι εγώ κάπως στο κεφάλι μου. Όμως, αποφάσισα να μην μπω σε αυτό το τριπάκι, γιατί το θεωρώ τελικά χαζό. Η συχνότητα προβολής κρίνει το αν μια δουλειά είναι καλή ή όχι; Δηλαδή, αν μια σειρά είναι μηνιαία, είναι διαμάντι και αν είναι καθημερινή, είναι δουλειά β κατηγορίας; Δεν υπάρχουν αυτά τα κουτάκια κι εγώ όλα αυτά τα θεωρώ ψευτο... κουλτουριάρικες τοποθετήσεις».

Υπάρχει α και β κατηγορίας τηλεόραση;

Β.Π.: «Μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας. Δεν υπάρχει α και β κατηγορίας τηλεόραση. Εμείς με τις αποφάσεις και τις επιλογές μας κάνουμε τις κατηγορίες».

Χ.Π.: «Όλα αυτά που ακούγονται για την τηλεόραση τα βρίσκω λίγο άδικα. Τι ορίζει το καλό και τι το κακό; Τι το εμπορικό και τι το ποιοτικό; Το σίγουρο είναι πως έχει ευρεθεί το τηλεκοντρόλ και όλοι μας μπορούμε να κάνουμε ζάπινγκ και να επιλέξουμε το πρόγραμμα εκείνο που ταιριάζει με τα δικά μας μέτρα και σταθμά».

Η «Εδέμ» βγήκε στον αέρα και ο κόσμος κόλλησε μαζί της από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο σε εποχές τόσο δύσκολες ακόμα και για την τηλεόραση;

Β.Π.: «Ο κόσμος αγάπησε αμέσως την Εδέμ, γιατί βρήκε αρχικά ένα στόρι αληθινό, ένα στόρι με ενδιαφέρον, εξέλιξη, σασπένς. Στη συνέχεια πιστεύω πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η φωτογραφία και το στυλ της σειράς, η σκηνοθεσία και το προσεγμένο καστ. Είδε μια σειρά που πολύ απλά δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην την αγαπήσει».

Χ.Π.: «Όταν καταθέτεις την αλήθεια σου, έτσι συμβαίνει. Όλοι εμείς σε αυτή τη δουλειά καταθέσαμε πάνω απ όλα την αλήθεια μας και αντιμετωπίσαμε τον κόσμο με ειλικρίνεια. Οι τηλεθεατές κόλλησαν, γιατί αντίκρισαν μια δουλειά που δεν προσβάλλει την αισθητική και δεν υποτιμά τη νοημοσύνη τους».

Η Αμαλία είναι μια γυναίκα που ζει στη σκιά ενός ισχυρού άντρα (σ.σ.: Δάνης Κατρανίδης). Μπορεί όντως μια γυναίκα να ζήσει τόσο πολλά χρόνια στη σκιά του άντρα της;

Β.Π.: «Εννοείται πως μπορεί. Το να μένεις στη σκιά του συντρόφου σου δεν σημαίνει απαραίτητα πως είσαι αδύναμος . Ίσα ίσα πιστεύω πως οι πολύ δυνατοί άνθρωποι επιλέγουν να μπουν στη σκιά, γιατί πολύ απλά δεν έχουν την ανασφάλεια να δείξουν ντε και καλά τη δύναμή τους. Έτσι κι αλλιώς, και ως Βάνα είμαι μια γυναίκα που πιστεύω στην... ήρεμη δύναμη. Πάντως, μην εφησυχάζετε. Η Αμαλία κρύβει πολλούς άσους στο μανίκι της και πολύ σύντομα μάλλον θα τη δούμε να... αναλαμβάνει δράση».

Η Μελίτα, από την άλλη, ήταν μέχρι τώρα η... απόλυτη γυναίκα-θύμα για τα μάτια του έρωτά της. Οι γυναίκες γίνονται πιο εύκολα θύματα στον έρωτα απ ό,τι οι άντρες;

Χ.Π.: «Ίσως, γιατί είμαστε πιο συναισθηματικές, πιο δοτικές. Ίσως, γιατί ζούμε εντονότερα το παραμύθι του έρωτα».

Στην «Εδέμ» παρακολουθούμε ακραίες ερωτικές ιστορίες. Εσείς θα φτάνατε στα άκρα για τον έρωτα;

Β.Π.: «Γιατί, έχουμε και άλλη επιλογή από το να μη φτάσουμε για έναν έρωτα στα άκρα; Αν δεν το κάνουμε για τον έρωτα της ζωής μας, τότε γιατί άλλο;».

Χ.Π.: «Αν σου τύχει κάτι τόσο δυνατό που θα σε ωθήσει στα άκρα, δεν μπορείς να αντισταθείς, γιατί πολύ απλά δεν έχεις τη δύναμη».

Και με την απιστία τι γίνεται; Συγχωρείται; Είναι μια πληγή που μπορεί να κλείσει και να πας όντως παρακάτω;

Β.Π.: «Η απιστία είναι όπως το λες, μια μεγάλη πληγή σε μια σχέση. Πιστεύω πως το ιδανικότερο είναι να μην τη μάθεις, να μην την αντιληφθείς ποτέ. Αν αντιληφθείς την απιστία, η πληγή που ανοίγεται στην καρδιά σου είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να κλείσει επιφανειακά, αλλά δεν επουλώνεται πραγματικά».

Χ.Π.: «Είναι σκληρή η απιστία. Θέλει φοβερή προσπάθεια και δύναμη για να την αντιμετωπίσεις. Από την άλλη, όμως, είναι μια ανθρώπινη αδυναμία. Και απιστία τι πάει να πει; Είναι μόνο η σωματική ή και η ψυχική; Για μένα και στις δύο περιπτώσεις, όταν το αντιληφθείς, πονάει το ίδιο».

Μπορεί να υπάρξει λογική στον έρωτα;

Β.Π.: «Όταν στον έρωτα υπάρχει λογική, πολύ απλά δεν υπάρχει έρωτας. Όταν δεν εμπιστεύεσαι και δεν ακολουθείς το συναίσθημα, χαλάει όλη η μαγεία. Έρωτας και λογική δεν μπορούν να συμβαδίσουν».

Χ.Π.: «Εδώ διαφωνώ με τη Βάνα. Νομίζω πως στον έρωτα μπορεί να υπάρξει και λογική. Στις αρρωστημένες και τις παθιασμένες καταστάσεις δεν μπορεί να υπάρξει λογική».

Αλήθεια, τι είναι έρωτας;

Β.Π.: «Μπορεί να ακουστεί κάπως τετριμμένο, αλλά για μένα ο έρωτας είναι δημιουργία, έμπνευση. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μας δίνει δύναμη, κουράγιο, ζωή».

Χ.Π.: «Ο έρωτας είναι ίωση. Κολλάει όλο τον κόσμο και όταν εσύ δεν είσαι... άρρωστος, ζηλεύεις πολύ. Αδημονείς να αρρωστήσεις. Αν είσαι ερωτευμένος, μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα. Ο έρωτας είναι ένα μαγικό φίλτρο που αλίμονο αν κάποιος δεν το δοκιμάσει στη ζωή του. Τότε θα είναι σαν να μην έχει ζήσει ποτέ».

Η αγάπη;

Β.Π.: «Δεν ξεχωρίζω τον έρωτα από την αγάπη. Αυτά τα δύο συναισθήματα είναι τόσο δίπλα, που περνάς από το ένα στο άλλο κάνοντας μόνο ένα βηματάκι. Θα το έχετε προσέξει. Λέμε γρήγορα, πολύ γρήγορα το σ' αγαπώ όταν είμαστε ερωτευμένοι. Συνήθως δεν λέμε μόνο το πόσο έχουμε ερωτευθεί τον άλλο. Ο ιδανικός συνδυασμός βέβαια είναι να υπάρχει μεγάλη ερωτική επιθυμία και μεγάλο βάθος στην αγάπη».

Χ.Π.: «Η αγάπη για μένα είναι κάτι πιο σημαντικό, πιο βαθύ, πιο πολύτιμο. Με την αγάπη μόνο μπορούμε να καταλάβουμε την ύπαρξή μας».

Κάθε μέρα προσπαθείτε να ανακαλύψετε «Τα μυστικά της Εδέμ». Εσείς μυστικά έχετε;

Β.Π.: «Είμαι... διαφανής άνθρωπος. Δεν μου αρέσουν τα μπερδέματα, γι αυτό και είμαι πολύ κακή στα ψέματα και στο να αποκρύπτω πράγματα. Οπότε, μυστικά δεν έχω».

Χ.Π.: «Δεν έχω ακριβώς μυστικά... Απλώς κάποιες φορές προτιμώ κάποια πράγματα να τα κρατάω μόνο για μένα. Κάποια πράγματα πιο προσωπικά».

Αφορμή γι αυτή την κουβέντα μας στάθηκαν τα φετινά Χριστούγεννα. Τα περιμένετε πώς και πώς;

Β.Π.-Χ.Π.: «Τι, μόνο πώς και πώς; Τα περιμένουμε σαν μικρά παιδιά. (Γέλια.) Μας αρέσει να ζούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων».

Είναι από τις πιο αγαπημένες σας γιορτές του χρόνου;

Β.Π.-Χ.Π.: «Σίγουρα, γιατί είναι μια αγαπησιάρικη γιορτή. Γιατί όλοι μας έχουμε την αίσθηση πως όντως αυτές τις ημέρες γινόμαστε καλύτεροι. Πιστεύουμε ότι όποιος αφεθεί στη μαγεία των εορτών αγαλλιάζει λιγάκι μέσα του. Άλλωστε, πώς θα καταλάβουμε, μωρέ, λιγάκι και τη διαφορετικότητα των ημερών, αν δεν μπούμε στο ρυθμό τους;».

Νομίζω πως φέτος, με όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που έγιναν, το χρειαζόμαστε ακόμα πιο πολύ.

Β.Π.-Χ.Π.: «Ναι. Ας βγάλουμε για κάποιες ημέρες την ασχήμια και το γκρίζο από τη ζωή μας. Ας ξεχαστούμε λιγάκι, αλλά ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να πάμε και πιο κάτω».

Όπως σας βλέπω, μάλλον είστε από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν στολίσει το σπίτι τους εδώ και ένα μήνα...

Β.Π.-Χ.Π.: «Εννοείται. Όσο πιο γρήγορα φέρνεις τα Χριστούγεννα στο σπίτι, τόσο καλύτερα. Αισθάνεσαι μια ευφορία».

Τι θέλετε να σας φέρουν οι φετινές γιορτές;

Β.Π.: «Για μένα οι γιορτές έχουν έρθει αυτή την περίοδο στη ζωή μου πολύ πιο νωρίς και σε όλους τους τομείς. (Γέλια.) Δεν θέλω να μου φέρουν τίποτα απολύτως, εκτός από υγεία. Αυτή τη στιγμή είμαι ευτυχισμένη και μου αρκεί αυτό. Τι άλλο να ζητήσω; Μην είμαστε και αχάριστοι».

Χ.Π.: «Ζω κι εγώ μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής μου. Δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω τώρα. Είμαι υπερ-καλυμμένη, είμαι πλήρης με όλα αυτά που έχουν έρθει στη ζωή μου και αυτό το θεωρώ ευλογία. Οι γιορτές θέλω απλώς να μου φέρουν υγεία. Και σ' εμένα και σε όλο τον κόσμο, και περισσότερη ομορφιά γύρω μας».

Τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια του 2009

Τα μυστικά της Εδέμ
Κι επειδή είναι ακόμα πολλά τα «Μυστικά της Εδέμ» που δεν γνωρίζουμε, εμείς ψάξαμε και μάθαμε τι θα συμβεί στη συνέχεια στη σειρά του Mega και σας τα αποκαλύπτουμε όλα, έτσι για να πάρετε μια μικρή γεύση.

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι κρίσιμη και όλοι έχουν καταρρεύσει. Η Μελίτα με τον Μάνο παραμερίζουν τις προσωπικές τους διαφορές για χάρη του παιδιού. Η Εύα αισθάνεται ότι μπαίνει στο περιθώριο. Ο Πέτρος λαμβάνει και άλλο απειλητικό μήνυμα στον υπολογιστή και ζητάει από τον Λουκά και τη Νόρα να ερευνήσουν το θέμα. Ο Νικόλας βρίσκεται διαρκώς στο νοσοκομείο και δίνει τη μάχη του για να σώσει το παιδί, ενώ όλοι κρύβουν από τη Μελίτα την επιδείνωση της κατάστασης.

Όλοι αγωνιούν για την αρνητική εξέλιξη στην υγεία της μικρής Άννας και προσπαθούν να προετοιμάσουν τη Μελίτα για το χειρότερο, που φαίνεται να πλησιάζει. Ο Νικόλας δίνει υπεράνθρωπο αγώνα σε μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί η ζωή της ανιψιάς του. Ο Μάνος τακτοποιεί κάποιες εκκρεμότητές του, ξεκαθαρίζει με την Εύα και τη Μελίτα και, αδυνατώντας να σηκώσει το βάρος των ευθυνών του, ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη ζωή του

Όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τα νέα για τη μικρή Άννα. Με τη βοήθεια του Λουκά ο Μάνος ανακτά την ελπίδα και τη δύναμή του και αποφασίζει να σταθεί δίπλα στη Μελίτα και την κόρη του. Η Μελίτα προσεύχεται για ένα θαύμα, το οποίο και συμβαίνει μπροστά στα μάτια της. Η μικρή διαφεύγει τον κίνδυνο. Η παρέα αποφασίζει να το γιορτάσει με ένα ρεβεγιόν στο σπίτι της Νόρας. Η Εύα, μόνη και απογοητευμένη, μένει στο περιθώριο. Η Νόρα ετοιμάζει μια έκπληξη στον Στέλιο, αλλά τελικά θα βρεθεί η ίδια μπροστά στη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής της.

Η Νόρα λέει στον Λουκά αυτά που ανακάλυψε για τον Στέλιο. Ο Λουκάς επιμένει να πάνε στην αστυνομία, αλλά η Νόρα θέλει να πάρει εκδίκηση μόνη της. Οι δυο τους τσακώνονται και ο Λουκάς ζητάει βοήθεια από τη Δάφνη. Προσπαθούν να συνετίσουν τη Νόρα, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Η Νόρα είναι αποφασισμένη να εκδικηθεί τον Στέλιο, παρόλο που έτσι βάζει τον εαυτό της σε κίνδυνο. Η Μελίτα επιμένει να θεωρεί τον Πέτρο συνένοχο στα εγκλήματα του ομίλου, ενώ ο Μάνος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που τον χωρίζει από τον Νικόλα. Η Εύα αισθάνεται, για μία ακόμα φορά, ότι χάνει τον Μάνο.

Ο Λουκάς, φορτισμένος από τα γεγονότα της Νόρας, ξεσπάει στον Νικόλα που του συμπαραστέκεται. Ο Μάνος μαθαίνει από τον Χρήστο ότι ο άνθρωπος που έβαλε το δημοσιογράφο να κάνει την ερώτηση-παγίδα στον Νικόλα ήταν η Αμαλία. Γίνεται έξαλλος και κατηγορεί τον Πέτρο ότι εκείνος το οργάνωσε. Επίσης, καταλογίζει στη Νόρα και στον Λουκά ότι όλα ήταν εν γνώσει τους. Η Μελίτα αποφασίζει να φύγει από το πατρικό της. Ο Μάνος της παραχωρεί το σπίτι, για να μένει μαζί με το παιδί. Ενημερώνει γι αυτό την Εύα και της ζητάει χρόνο για να αποφασίσει τι θα γίνει με τους δυο τους.