Αγαπημένο μου facebook...

02.12.2008
Τι κοινό έχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Λίζα Δουκακάρου, τον Σάκη Ρουβά

Aπό τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ

Τι κοινό έχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Λίζα Δουκακάρου, τον Σάκη Ρουβά, τη Σίσσυ Χρηστίδου και τον Νίκο Μουτσινά, εκτός από το ότι είναι όλοι Έλληνες πολίτες; Αυτό που συνδέει τα παραπάνω πρόσωπα αλλά και περίπου 50.000 Έλληνες και Ελληνίδες είναι ότι είναι... συμπολίτες στο facebook. Για τους αμύητους, το facebook είναι μια ιστοσελίδα (site), όπου μπορεί όποιος θέλει να αποκτήσει το δικό του διαδικτυακό χώρο, δημιουργώντας το προσωπικό του προφίλ, «ανεβάζοντας» φωτογραφίες του, δίνοντας προαιρετικά τα προσωπικά του στοιχεία, όπως μόρφωση, επάγγελμα, χόμπι, αλλά και πληροφορίες για τα αγαπημένα του βιβλία, τις αγαπημένες του ταινίες και, φυσικά, όλα τα δημογραφικά του στοιχεία (τόπος διαμονής κ.λπ.). Όμως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του facebook είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να επικοινωνείς μέσω της ιστοσελίδας «σου» με φίλους, να ανταλλάσσεις μηνύματα, σχόλια, απόψεις, να διαγωνίζεσαι σε κουίζ, να κάνεις τεστ προσωπικότητας κ.ά. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα site κοινωνικής δικτύωσης. Η ιστοσελίδα λοιπόν που έχει γίνει «μαγνήτης» για εκατομμύρια άτομα προσέλκυσε και το ενδιαφέρον αρκετών τηλεοπτικών προσώπων.

Αdd me as a friend
Ο χαζομπαμπάς Σάκης Ρουβάς διατηρεί λογαριασμό στην εν λόγω ιστοσελίδα και το προφίλ του έχει «γεμίσει» από μηνύματα αγάπης, θαυμασμού και αφοσίωσης από τις... ρουβίτσες του. Και ο Ηλίας Ψινάκης έχει προφίλ και μάλιστα με 5.000 διαδικτυακούς φίλους, ενώ πλέον έχει δημιουργήσει και δεύτερο προφίλ, ώστε να γίνουν φίλοι του όσοι δεν πρόλαβαν να μπουν στο πρώτο!

Ο συμπαρουσιαστής του «Πρωινού καφέ» Νίκος Μουτσινάς είναι και αυτός στο facebook και επικοινωνεί μέσω της σελίδας του με 523 άτομα. Φίλη του είναι και η Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία έχει λίγους φίλους, αλλά η φωτογραφία που έχει επιλέξει για το προφίλ της είναι τρισχαριτωμένη. Φυσικά και η κυρία «Μες στην καλή χαρά» Ναταλία Γερμανού έχει το δικό της προφίλ, για να επικοινωνεί με τους φίλους της και να τους λέει τα νέα της διαδικτυακά.

Ο Γιώργος Σατσίδης ανήκει και αυτός στην κοινότητα του facebook, ενώ και η παρουσιάστρια του MAD TV Λυδία Παπαϊωάννου είναι φαν του site και φροντίζει να ανανεώνει συχνά τη φωτογραφία της. Το προφίλ του συναδέλφου της στο MAD Θέμη Γεωργαντά έχει μεγάλο σουξέ και πολλούς φίλους, που φτάνουν τους 1.858. Ο πρώην «μικρό μου πόνι» και νυν Λαέρτης Καλλέργης, κατά κόσμον Μιχάλης Μαρίνος, είναι και αυτός θιασώτης του facebook, με 380 φίλους, ενώ η συνάδελφός του Θάλεια Προκοπίου έχει μόλις 72.

Ο κύριος «Μια στιγμή, δυο ζωές» Γιάννης Παπαζήσης έχει προφίλ και φαν κλαμπ με αρκετούς «υποστηρικτές». Μέλος του facebook είναι και η Σοφία Αλιμπέρτη, της οποίας το προφίλ είναι λιτό και απέριττο. Όπως είναι δηλαδή και αυτό της εγκυμονούσας Τζίνας Αλοιμόνου-Βαρδινογιάννη, ενώ ο Κώστας Σόμμερ μέσω του προφίλ του ενημερώνει τους φίλους του για τα επαγγελματικά του τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ο Μάνος Γαβράς, από την άλλη, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στην Αμερική, έχει βρει στο facebook την ιδανική λύση για να επικοινωνεί με τους φίλους του και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ πριν από λίγες μέρες δημιούργησε και το δεύτερο προφίλ του, μιας και έχει φτάσει στο όριο των 5.000 φίλων ήδη στο πρώτο.

Ποιος είπε ότι οι διευθυντές προγράμματος των καναλιών δεν είναι φίλοι; Το facebook μας φέρνει πιο κοντά και αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ο διευθυντής προγράμματος του Mega Πέτρος Μπούτος είναι «φίλος» με το γενικό διευθυντή του Star Κάρολο Αλκαλάι, ο οποίος είναι φίλος με το δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο.

Και η Ελεάννα Τρυφίδου έχει προφίλ στο facebook και φίλο τον Θέμη Μάλλη, ο οποίος έχει 367 φίλους. Στη συγκεκριμένη διαδικτυακή κοινότητα ανήκουν φυσικά και άλλοι δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Λιάγκας, η Λίζα Δουκακάρου και η Ελεονώρα Μελέτη.

Τέλος, και ο Φώτης Σεργουλόπουλος «Σιγά μην καθόταν να σκάσει» και έφτιαξε κι αυτός το δικό του προφίλ, όπως και η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, που είχε κάνει ένα (μικρό) πέρασμα από την ελληνική τηλεόραση.

Η σέξι ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, που «γητεύει» το τηλεοπτικό κοινό με την ομορφιά της, έχει αρκετά προφίλ, τα οποία παραπέμπουν στην επίσημη ιστοσελίδα της. Το ίδιο ισχύει και για την όμορφη Τζούλια Αλεξανδράτου, η οποία έχει τα περισσότερα προφίλ από τον καθένα με... αμέτρητους φίλους. Ο Γιάννης Αϊβάζης, από την άλλη, έχει κι εκείνος πάρα πολλούς φίλους, αφού ακόμη και τώρα που έγινε μπαμπάς δεν έχασε τη γοητεία του και την επιρροή του στο ασθενές φύλο. Ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι new entry στο κλαμπ, ωστόσο, έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό φίλων.

Και ο Mr «Αλ Τσαντίρι» Λάκης Λαζόπουλος έχει φαν κλαμπ στο facebook, όπως και ο Ηλίας Ψινάκης, αλλά και το απόλυτο αρσενικό Απόστολος Γκλέτσος. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι το δικό του φαν κλαμπ έχει και ο τηλε-νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης!

Οι πολιτικοί μετράνε τις δυνάμεις τους στο Ιnternet
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι μέλος της διαδικτυακής κοινότητας με 1.018 φίλους, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, το προφίλ του οποίου μπορεί να το επισκεφτεί όποιος επιθυμεί και να γίνει φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ήδη άλλα 1.302 άτομα. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, λάτρηςτων νέων τεχνολογιών, έχει ανοιχτό προφίλ, με 636 φίλους.

Στο facebook θα βρούμε και δύο νέους σε ηλικία πολιτικούς, την Εύα Καϊλή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το προφίλ της πρώτης ανανεώνεται καθημερινά, ενώ η πολιτική κυριαρχεί στη σελίδα της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία σχέση που έκανε με γόνο εφοπλιστικής οικογένειας χτίστηκε μέσω της διαδικτυακής κοινότητας. Η φωτογραφία της είναι άκρως κολακευτική, ενώ είναι μέλος του γκρουπ που υποστηρίζει τη δημιουργία «πράσινων ταρατσών». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τώρα, έχει φτιάξει και αυτός τη δική του σελίδα σε πιο σπορ ύφος, ενώ η επικοινωνία μαζί του είναι άμεση, αφού χειρίζεται ο ίδιος τη σελίδα του. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, πάλι, παρουσιάζει το lifestyle της οικογένειάς του και μέσω της ιστοσελίδας του ανταλλάσσει με τους φίλους του πολιτικές απόψεις.

Ιστορίες βγαλμένες από την... επετηρίδα
Τιμή στον Νίκο Σεργιανόπουλο: Μεγάλος ντόρος είχε δημιουργηθεί στην εν λόγω ιστοσελίδα όταν στις αρχές Ιουνίου ο αγαπητός ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά του με άγριο τρόπο. Χιλιάδες ήταν οι χρήστες που έσπευσαν να φτιάξουν σελίδες και γκρουπ στο facebook, προκειμένου να τιμήσουν τον ηθοποιό. Μέχρι και ηλεκτρονικό μνημόσυνο τελέστηκε Τα μηνύματα που άφηναν οι θαυμαστές του στα δεκάδες γκρουπ και προφίλ ήταν χιλιάδες και εκείνο τον καιρό οι προσκλήσεις για να προσχωρήσεις στα γκρουπ αυτά στέλνονταν καθημερινά κατά δεκάδες. Ακόμα και σήμερα τα μέλη των γκρουπ αυτών ανταλλάσσουν απόψεις και συζητάνε για τον αξέχαστο ηθοποιό.

Απειλή μέσω ιστοσελίδας: Το facebook έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ελληνικά ειδησεογραφικά site πριν από ένα μήνα περίπου, όταν ένας έφηβος ανέβασε ημίγυμνες φωτογραφίες νεαρής κοπέλας με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση στο παρελθόν. Το περιστατικό συνέβη στα Τρίκαλα και ο νεαρός συνελήφθη έπειτα από έρευνα των αρχών στο σπίτι του. Συγκεκριμένα, ο 18άχρονος, που λίγο καιρό πριν είχε χωρίσει από την 20άχρονη κοπέλα, δημιούργησε στο facebook ένα λογαριασμό με το όνομά της και εκεί «ανέβασε» ημίγυμνες φωτογραφίες της, τις οποίες είχε τραβήξει την εποχή που ήταν ζευγάρι, με σκοπό να την εκδικηθεί. Η 20άχρονη πληροφορήθηκε από φιλικό της πρόσωπο την ύπαρξη των φωτογραφιών και αμέσως κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

Το πρωτοσέλιδο: Πριν από κάποιους μήνες φιλοξενήσαμε και στις σελίδες του περιοδικού μας ένα θέμα που είχε να κάνει με τη γνωστή διαδικτυακή κοινότητα. Ένας νεαρός με μηνύματα μέσω του facebook προσκαλούσε άτομα να συμμετάσχουν σε ομαδικά όργια και ερωτικά πάρτι. Την ίδια τακτική, που κρύβει αρκετούς κινδύνους, χρησιμοποιούν βέβαια και άλλοι χρήστες του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου με μηνύματα και προσκλήσεις χωρίς ταμπού και πολλά λόγια.

Πήγαν να του κλέψουν το «Μυστικό»: Μπορεί η σειρά «Έχω ένα μυστικό» με τη ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη να προβάλλεται κανονικά στις οθόνες μας από τον Alpha, αλλά πολύ πριν προβληθεί είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, στο οποίο βασίστηκε το σίριαλ, τον Γιάννη Παπαμιχαήλ. Αυτή είναι και η πιο πρόσφατη ιστορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορούσε το facebook. Τι συνέβη;

Ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη διατηρεί προφίλ στην ιστοσελίδα και επικοινωνεί με τους φίλους του όπως όλοι οι άλλοι. Τον Αύγουστο λοιπόν είχε καταγγείλει ότι εκβιάζεται από δύο γυναίκες μέσω του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου. Σύμφωνα με την καταγγελία του, τα γεγονότα είχαν ως εξής: «Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου μου συνέβησαν κάποια περίεργα περιστατικά με δύο γυναίκες που είναι στο facebook. Μία από αυτές είναι τύπου δημοσιογράφος σε βραδινή εκπομπή καναλιού μικρής σχετικά εμβέλειας. Η εν λόγω δεσποινίδα προσπάθησε, για λόγους που δεν γνωρίζω, να μπει στο φιλικό μου περιβάλλον με απώτερο σκοπό να αποσπάσει χρήματα, να υποκλέψει σελίδες από το βιβλίο μου, αλλά, το χειρότερο, να πιαστεί πάνω στο ατυχές περιστατικό που μου συνέβη και να βρεθώ εγώ σε δεινή θέση».

«Εκτός από την εν λόγω τύπου δημοσιογράφο, υπήρχε και άλλο ένα άτομο που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί εμένα προσωπικά. Περισσότερα για αυτό το σοβαρό θέμα από την επόμενη εβδομάδα, που θα έχω όλα τα στοιχεία και τις αποδείξεις. Λυπάμαι που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, αλλά ορισμένοι άνθρωποι έχουν χάσει εντελώς το μυαλό τους και πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν οποιοδήποτε κέρδος από εμένα, βασιζόμενοι στο περιστατικό μου. Είναι χαζό και παράλογο να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο και το λόγο θα έχει πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη», είχε υποστηρίξει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ.