"Η βασίλισσα της καρδιάς μας"

05.11.2008
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ωραιότερη;». Η μία μετά την άλλη οι πριγκίπισσες της Ευρώπης παρελαύνουν στα πανάκριβα ξύλινα πατώματα των παλατιών και τα κόκκινα χαλιά που στήνονται

Από την ΚΑΤΙΑΝΑ ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ωραιότερη;». Η μία μετά την άλλη οι πριγκίπισσες της Ευρώπης παρελαύνουν στα πανάκριβα ξύλινα πατώματα των παλατιών και τα κόκκινα χαλιά που στήνονται για να τις υποδεχτούν πιο λαμπερές από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν επιδοθεί σε έναν άτυπο ανταγωνισμό, στον οποίο επιδίδονται με την ευγενέστερη άμιλλα προκειμένου να κερδίσουν με το σπαθί τους τον τίτλο που άφησε ορφανό η αξέχαστη Νταϊάνα. Αυτόν της βασίλισσας της καρδιάς μας!

Μάξιμα της Ολλανδίας
Λένε ότι λάμπει σαν τον ήλιο και η ακτινοβολία της ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας της. Έχει τρεις κόρες, την Αμαλία, την Αλέξια και την Αριάνα, και ξεκλέβει συνεχώς χρόνο για να βρίσκεται δίπλα τους και να παρακολουθεί το μεγάλωμά τους. Ένα χαμόγελο της Μάξιμα αρκεί για να ξεχαστεί προσωρινά τουλάχιστον η οικονομική κρίση ή οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη. Γι αυτό την κυνηγούν οι φωτογράφοι και οι κάμεραμεν, καθώς ένα πρωτοσέλιδο ή ένα ρεπορτάζ στο οποίο πρωταγωνιστεί φέρνει πάντα άνοδο κυκλοφορίας και τηλεθέασης.

Glamour **
Σπουδαιότητα **
Δημοτικότητα ***
Οικογενειακή ευτυχία ***

Ματθίλδη του Βελγίου
Έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο: να κρατήσει ενωμένο ένα βασίλειο που ταλανίζεται από την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βέλγιο έχει ανάγκη από μια ισχυρή πριγκίπισσα, κάτι που δεν ταιριάζει στη δημόσια εικόνα της. Προτιμά να είναι η πριγκίπισσα των παραμυθιών του Ντίσνεϊ και να ασχολείται με ευχάριστες δραστηριότητες, που μόνο βαρύτητα δεν της δίνουν και δεν πείθουν ότι θα κρατήσει τα βασιλικά σκήπτρα με πυγμή. Την παρομοιάζουν με τη Ρόζαμουντ Πίλτσερ της μοναρχίας, όμως η παρουσία της είναι καθησυχαστική και οι υπήκοοί της την αγαπάνε.

Glamour *
Σπουδαιότητα *
Δημοτικότητα *
Οικογενειακή ευτυχία ***

Βεατρίκη και Ευγενία
Τις αγαπάνε όλοι, κυρίως οι έφηβοι, και τους επιτρέπουν τα πάντα. Είναι ο αντίποδας της Κέιτ Μίντλετον, αλλά και των φιλενάδων του εξαδέλφου τους Γουίλιαμ. Το γεγονός ότι μάλλον δεν πρόκειται να κυβερνήσουν ποτέ τούς χαρίζει δημοτικότητα και ασυλία, ωστόσο οι ίδιες έχουν κληρονομήσει το χάρισμα του πατέρα τους Άντριου, να γίνεται αμέσως συμπαθής, και την ακτινοβολία της σταρ που έκανε τη μητέρα τους Σάρα, δούκισσα του Γιορκ, να ξεχωρίσει. Φροντίζουν την κομψότητά τους, παίρνουν στα σοβαρά ό,τι τους αναθέτουν και έχουν κέφι και όρεξη για σπουδές και δουλειά.

Glamour **
Σπουδαιότητα *
Δημοτικότητα *
Οικογενειακή ευτυχία *

Μαίρη της Δανίας
Κάθε της εμφάνιση είναι μεγαλοπρεπής και ανεπανάληπτη. Ντυμένη πάντα με τα καλύτερα των επώνυμων ρούχων, διαλέγει ανάμεσα στα Prada, Gucci και Boss, αλλά και σε διακεκριμένους σχεδιαστές της χώρας της, τους οποίους στηρίζει δυναμικά. Ό,τι και αν βάλει, πάντως, αντιγράφεται από τις υπηκόους της και βέβαια τις συμπατριώτισσές της στην Αυστραλία. Η «μανία με τη Μαίρη» είναι το θέμα συζήτησης τόσο στις τηλεοράσεις όσο και στα κομμωτήρια και πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να την εκμεταλλευτούν. Μιλάει τρεις γλώσσες (δανέζικα, αγγλικά και γαλλικά), προλαβαίνει να κλείνει δέκα ραντεβού την ημέρα και να τα διεκπεραιώνει άψογα και ασχολείται με 22 (!) φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Στο τέλος της μέρας και πριν συνοδεύσει το σύζυγό της σε κάποια έξοδο βάζει για ύπνο τα δύο παιδιά της τραγουδώντας τους η ίδια παραδοσιακά νανουρίσματα.

Glamour ***
Σπουδαιότητα ** 
Δημοτικότητα ***
Οικογενειακή ευτυχία ***

Βικτόρια της Σουηδίας
Την παρομοιάζουν με το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος. Μια νεαρή γυναίκα που πέρασε πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Να θυμίσουμε ότι η Βικτόρια έπασχε από νευρική ανορεξία, είχε προβλήματα στην ανάγνωση και παρουσίαζε αδυναμία συγκέντρωσης και κενά μνήμης. Ευτυχώς τώρα τα ξεπέρασε και δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για αυτά, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους υπηκόους της. Η έλλειψη μόνιμου συντρόφου, του άντρα που θα στεφθεί βασιλιάς στο πλευρό της, την κάνει να υστερεί απέναντι στις υπόλοιπες πριγκίπισσες. Μέχρι στιγμής η αναζήτηση του τέλειου νέου που να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις της αυλής ήταν μάταια. Με τη μόδα η κόρη της υπέρκομψης Σύλβια δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά. Στις ανεπίσημες εμφανίσεις της είναι πάντα με ένα μπλουζάκι και ένα τζην και όσο για τις επίσημες, διαλέγει ταγέρ και κοστούμια που δεν ταιριάζουν στην ηλικία της και δεν είναι trendy.

Glamour ***
Σπουδαιότητα ** 
Δημοτικότητα *** 
Οικογενειακή ευτυχία *

Λετίσια της Ισπανίας
Στην πατρίδα της είναι η σημαντικότερη γυναίκα, η μέλλουσα βασίλισσα και όλοι περιμένουν πώς και πότε θα ανέβει στο θρόνο. Η μοναρχία στηρίζεται πάνω της και βασίζει τη δημόσια εικόνα της για να διατηρήσει τα προνόμια που επιθυμούν να «ροκανίσουν» Δημοκρατικοί και Βουρβόνοι. Παρά το γεγονός ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι ευτυχής, είναι μόνιμα θλιμμένη και αγχωμένη. Δείχνει να... σέρνεται από ραντεβού σε ραντεβού και στις επίσημες εμφανίσεις της, παρά το ότι είναι κομψή, μοιάζει... μαραμένη! Έχει φινέτσα και στυλ, αλλά καθόλου αισιοδοξία.

Glamour **
Σπουδαιότητα **
Δημοτικότητα **
Οικογενειακή ευτυχία **

Μέτε Μάριτ της Νορβηγίας
Το κορίτσι των πάρτι και της μπαρότσαρκας μεταμορφώθηκε σε μία καθ όλα καθωσπρέπει πριγκίπισσα. Η «Σταχτοπούτα των Βίκινγκς» έχει δουλέψει ως σερβιτόρα, έκανε χρήση κοκαϊνης, γέννησε ένα παιδί εκτός γάμου και... έκλεψε την καρδιά ενός πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου. Στη συνέχεια γέννησε κι άλλα παιδιά και τώρα ζει εκείνη καλά κι εμείς καλύτερα. Δεν διαθέτει τα προσόντα των υπολοίπων, αλλά είναι σταθερή αξία και θα γίνει μάλλον καλή βασίλισσα.

Glamour *
Σπουδαιότητα *
Δημοτικότητα ***
Οικογενειακή ευτυχία **

Μαρί Σαντάλ
Προέρχεται από μια ζάπλουτη οικογένεια, που ήθελε να προσθέσει στο παλμαρέ των προτερημάτων της έναν τίτλο ευγενίας. Η Μαρί Σαντάλ ερωτεύτηκε τον Παύλο και του χάρισε 5 παιδιά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να σχεδιάζει παιδικά ρούχα για μικρούς αριστοκράτες. Μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Λονδίνου, Αμερικής και Ελλάδας και στη χώρα μας είναι αρκετά δημοφιλής. Βοηθάει σ' αυτό το γεγονός ότι είναι απλή και προσιτή. Υπόδειγμα κομψότητας, διαλέγει πάντα φινετσάτα ρούχα, που δεν... κραυγάζουν τη φίρμα ή την τιμή τους.

Glamour *
Σπουδαιότητα *
Δημοτικότητα *
Οικογενειακή ευτυχία ***