Π. Κιάμος: "Νιώθω καλά με τον εαυτό μου"

31.10.2008
Ο δημοφιλής τραγουδιστής δούλεψε από μικρός, όπως λέει, για να πετύχει. Πιστεύει στον Θεό, νιώθει καλά με τον εαυτό του, δεν επιβάλλει τη γνώμη του, έχει κοντά τους αγαπημένους φίλους του,

Aπό τον Βασίλη Λούκα

Ο δημοφιλής τραγουδιστής δούλεψε από μικρός, όπως λέει, για να πετύχει. Πιστεύει στον Θεό, νιώθει καλά με τον εαυτό του, δεν επιβάλλει τη γνώμη του, έχει κοντά τους αγαπημένους φίλους του, έχει μια ωραία οικογένεια, ακούει τις συμβουλές των γονιών του, οδηγεί πλέον πιο προσεκτικά από παλιά αν και του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα, γιατί λατρεύει την κόρη του, και δεν έχει καβαλήσει καλάμι. Αυτόν τον καιρό εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στα «Αστέρια» στη Γλυφάδα και, όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν «ηρεμεί» ποτέ με τις επιτυχίες του.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου; Υπάρχει συνταγή;

«Για μένα δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, ούτε συγκεκριμένη συνταγή... Υπάρχει αληθινή επικοινωνία με τον κόσμο, σεβασμός και κατάθεση ψυχής σε κάθε μου εμφάνιση. Όταν είσαι αληθινός και κάνεις το καθετί με αγάπη, ο κόσμος το λαμβάνει και το υποστηρίζει».

Καβάλησες καλάμι στη ζωή σου κάποια στιγμή;

«Πιστεύω ότι επειδή η πορεία μου βασίζεται σε αργά και σταθερά βήματα και όχι σε ένα απότομο ξέσπασμα μέσα σε 6 μήνες, στάθηκα τυχερός και δεν ένιωσα ποτέ ότι ζω σε ένα δικό μου κόσμο. Σε αυτό βέβαια με βοήθησαν και οι δικοί μου άνθρωποι, οι οποίοι ήταν και είναι δίπλα μου και κάνουν ό,τι μπορούν για να βλέπουν τον Πάνο να αλλάζει προς το καλύτερο και μόνο».

Πότε μπήκε στη ζωή σου το μικρόβιο της πίστας;

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζω για το τραγούδι. Η μουσική ήταν πάντα στη ζωή μου και ήμουν πολύ τυχερός, αν θέλετε, γιατί ήξερα από παιδί με τι θέλω να ασχοληθώ μόλις μεγαλώσω. Ευτυχώς ο κόσμος με αποδέχτηκε σε αυτό που αγαπώ».

Είσαι αφεντικό σε όλες τις δουλειές σου ή έχεις ανθρώπους να σε βοηθάνε;

«Αρχικά, να ξεκαθαρίσω, ότι δεν πιστεύω πως είμαι το αφεντικό, ούτε δείχνω κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Βλέπω γύρω μου συνεργάτες και όχι εργάτες. Μου αρέσει να λέω την άποψή μου, αλλά αφήνω τους ειδικούς να κάνουν αυτό που ξέρουν και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλω τη γνώμη μου, γιατί θεωρώ ότι δεν γίνεται κάποιος να τα ξέρει όλα».

Νιώθεις ευχαριστημένος από την πορεία σου ή λείπει ακόμη κάτι;

«Νιώθω ότι είμαι στην αρχή και ότι έχω να δώσω πολλά ακόμα στον κόσμο, όσο μου δίνει βέβαια αυτό το δικαίωμα. Φυσικά και νιώθω ευχαριστημένος, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος γνωρίζει πια πως ο Πάνος Κιάμος αγαπάει το τραγούδι και προσπαθεί γι αυτό όσο μπορεί. Δεν είμαι ένας καλλιτέχνης που ήρθε στη μουσική για τα φώτα της ή οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό με γεμίζει ευθύνη να κάνω διαρκώς ό,τι καλύτερο μπορώ και να μην ηρεμώ ποτέ».

Το τραγούδι είναι ταξίδι!

Ακατόρθωτος στόχος υπάρχει;

«Η πορεία στο τραγούδι είναι ένα ταξίδι που σε περνάει μέσα από υπέροχες, μοναδικές στιγμές. Αυτό πρέπει να χαιρόμαστε και να ζούμε και όχι τον τελικό προορισμό. Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον».

Τρελό όνειρο;

«Να δω όλο τον κόσμο έστω και για μία μέρα χωρίς προβλήματα, χαρούμενο και ανθρώπινο».

Όταν ήσουν πιτσιρικάς, ποιους καλλιτέχνες θαύμαζες;

«Θαύμαζα πολλούς καλλιτέχνες και αυτό νομίζω με βοήθησε να μην πέσω στην παγίδα να μιμηθώ κάποιον ή κάποια συγκεκριμένα. Μεγάλωσα με Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πουλόπουλο, Ελένη Βιτάλη, Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά και με Scorpions, Michael Jackson, Stevie Wonder. Πήρα στοιχεία από όλους και μέσα από τη δική μου προσωπικότητα δημιούργησα τη δική μου φωνή».

Ποια είναι η ιδανική γυναίκα;

«Δεν υπάρχει ιδανική γυναίκα, όπως δεν υπάρχει και ιδανικός άντρας, γιατί απλώς κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να υπάρχει όμως θέληση και από τους δύο για τη δημιουργία μιας δυνατής και όμορφης σχέσης μεταξύ τους».

Πιστεύεις στον Θεό ή έχεις μια δική σου σχέση με τη θρησκεία;

«Πιστεύω στον Θεό, γιατί ήταν και είναι πάντα δίπλα μου. Σε δύσκολες στιγμές ήταν μαζί μου, γι αυτό και ποτέ δεν ξεχνάω πως ό,τι ζω το οφείλω σ' αυτόν και τον ευχαριστώ όσο πιο συχνά μπορώ».

Κολλημένος με τα γρήγορα αυτοκίνητα;

«Μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και πάντα θα μου αρέσουν, όμως από τότε που έχει έρθει στον κόσμο η κόρη μου το ενδιαφέρον μου γι αυτά νιώθω να έχει ατονήσει κάπως. Δεν τρελαίνομαι όπως παλιά. Ίσως γιατί προσπαθώ να οδηγώ πιο προσεκτικά».

Κοιμάσαι καθόλου;

«Προσπαθώ να κοιμάμαι όσο πιο πολύ μπορώ, γιατί είναι απαραίτητο να ξεκουράζω τη φωνή μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά δεν παραπονιέμαι».

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι πάνω σου, τι θα έκανες;

«Δεν θα άλλαζα τίποτα που μου χάρισε η φύση. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου».

Προσέχεις τη ζωή σου, κάνεις υγιεινή ζωή και γυμναστική;

«Όσο μπορώ. Προσπαθώ να τρώω υγιεινά, αν και μου αρέσουν τα πρόχειρα φαγητά και, δυστυχώς, δεν ασχολούμαι με τη γυμναστική. Θα κάνω ό,τι μπορώ, όμως, για να μπει κι αυτή στη ζωή μου».

Έχεις κάνει ποτέ καταχρήσεις;

«Όχι, γιατί ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Γονείς και φίλοι

Τι ρόλο έπαιξε στην πορεία σου ο θείος σου;

«Ο θείος μου με βοήθησε πολύ και ακόμα με βοηθάει, αφού η πείρα του και οι γνώσεις του στη δισκογραφία είναι πολλές και ανεκτίμητες. Είναι πάντα δίπλα μου και τον ευχαριστώ».

Ποια είναι η σχέση σου με τον Χριστόδουλο Σιγανό;

«Με τον Χριστόδουλο είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Τον θεωρώ πολύ καλό παιδί και από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς και πιστεύω ότι θα δώσει πολλές επιτυχίες στο μέλλον. Για τα τραγούδια που μου έχει ήδη εμπιστευθεί τον ευχαριστώ από την καρδιά μου».

Ακούς τις συμβουλές των γονιών σου;

«Έχω πολύ καλή σχέση με τους γονείς μου, όπως θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε όλοι μας. Και βέβαια ακούω τις συμβουλές τους και τις λαμβάνω υπόψη μου, γιατί γνωρίζω ότι δεν θέλουν το κακό μου».

Οικογένεια σημαίνει αγάπη

Τι σημαίνει για σένα οικογένεια;

«Οικογένεια σημαίνει αγάπη, καταφύγιο, στήριγμα, δέσιμο, ουσία της ζωής. Οικογένεια σημαίνει προορισμός του ανθρώπου».

Η γυναίκα της ζωής σου;

«Η γυναίκα μου, φυσικά, η Ζαχαρούλα!».

Ποια θυσία θα έκανες για τη γυναίκα σου; Θα άφηνες την καριέρα σου για χάρη της;

«Θα έκανα ό,τι χρειαζόταν η οικογένειά μου για να είναι καλά, γιατί ξέρω ότι με αγαπάνε και είναι δίπλα μου κάθε στιγμή. Γι αυτό και ποτέ δεν θα μου ζητούσαν να παρατήσω το τραγούδι, που μου δίνει ζωή και με κάνει να νιώθω καλά. Αντίθετα, με στηρίζουν και με βοηθάνε».

Ο γάμος ήταν στο πρόγραμμα;

«Ήταν προγραμματισμένος και έγινε μαζί με τη βάφτιση. Διπλή χαρά. Διπλή ευλογία».

Τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά που πάνε σε reality για να γίνουν διάσημοι;

«Η άποψή μου είναι να πηγαίνουν, αν αγαπάνε το τραγούδι. Αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν ότι πηγαίνουν σε ένα show και μόλις σβήσουν τα φώτα, είναι ακόμα στην αρχή και, ακόμα και πρώτοι να βγουν, έχουν πολλά να κάνουν και να αποδείξουν για να κερδίσουν την αγάπη του κόσμου».