Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια - Η Finos Film την τιμά με ένα πολύ όμορφο βίντεο

12.01.2023
Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια - Η Finos Film την τιμά με ένα πολύ όμορφο βίντεο
Αν ζούσε σήμερα, η Τζένη Καρέζη θα συμπλήρωνε 91 χρόνια ζωής και με την αφορμή θυμόμαστε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της.

Τα πιο λαμπερά μάτια του ελληνικού κινηματογράφου έκλεισαν για πάντα στις 27 Ιουλίου 1992. Αυτή, καθώς και η ημερομηνία της γέννησής της δίνει πάντα μια αφορμή για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στις εποχές που η Τζένη Καρέζη μοιραζόταν το σπουδαίο αλέντο της με όλο τον κόσμο.

Η Finos Films που υπήρξε κινηματογραφικό της "σπίτι" για πολλά χρόνια, συγκέντρωσε μερικές σκηνές από τις αγαπημένες μας ταινίες και δημιούργησε ένα πολύ όμορφο βίντεο.

Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε ως Ευγενία Καρπούζη στις 12 Ιανουαρίου 1932 και πέρασε τα σχολικά της χρόνια πρώτα στη Θεσσαλονίκη, εσωτερική στην «Ελληνογαλλική σχολή Καλογραιών Καλαμαρί» και κατόπιν στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ». Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν γυμνασιάρχης και μαθηματικός με καταγωγή από το Μεσολόγγι και η μητέρα της, Θεώνη Καρπούζη (το γένος Λάφη), δασκάλα. Ο πατέρας της ήταν αρνητικός στην ενασχόλησή της με το θέατρο αλλά παρά τις αντιρήσεις του εκείνη μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1951.

Τον Οκτώβριο του 1954 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Ωραία Ελένη», δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, ενώ την ίδια χρονιά έπαιξε πλάι στην Κατίνα Παξινού στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Το 1955 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας -ως πρωταγωνίστρια μάλιστα- στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κάτι που έδωσε το έναυσμα να γυριστεί και η συνέχειά της, το «Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο» το 1957. Η ταινία αυτή αποτέλεσε το πρώτο σίκουελ στον Ελληνικό κινηματογράφο. Όσο για την ίδια την Τζένη Καρέζη; Τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Μια λαμπρή ιστορία στο περισσότερο μέρος της οποίας (τόσο επί προσωπικού όσο επί επαγγελματικού) είχε στο πλευρό της τον Κώστα Καζάκο.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1966 στα γυρίσματα της ταινίας «Κονσέρτο για πολυβόλα» και παντρεύτηκαν τον Αύγουστο το 1968 ενώ τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε ο μοναχογιός τους, Κωνσταντίνος. Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος παρέμειναν μαζί μέχρι το πρόωρο τέλος της δικής της ζωής. Ο καρκίνος της διαγνώστηκε το 1989 και η Τζένη άφησε την τελευταία της πνοή στις 26 Ιουλίου 1992 τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα προς 27 Ιουλίου. Ήταν μόλις 60 ετών.

Σπάνιο ντοκουμέντο: Η Τζένη Καρέζη στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη στο σπίτι της! [Video]

Τελευταία τροποποίηση στις 02.02.2023 - 18:23