Η Taylor Swift, η Kylie Jenner και ο Drake αποκαλούνται εγκληματίες κλίματος

15.08.2022
Η Taylor Swift, η Kylie Jenner και ο Drake αποκαλούνται εγκληματίες κλίματος
Οι celebrities δέχονται τα πυρά του κόσμου λόγω των εκπομπών των αεριωθούμενων αεροσκαφών τους εν μέσω της κλιματικής κρίσης

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις όταν η Kylie Jenner μοιράστηκε με τους 364 εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram μια φωτογραφία της και του συντρόφου της, του ράπερ Travis Scott, μπροστά σε δύο τζετ με τη λεζάντα: «θέλεις να πάρεις το δικό μου ή το δικό σου;». Οι επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκαν γρήγορα στην Jenner, αποκαλώντας την «εγκληματία του κλίματος».

Η Kylie Jenner έχει γενέθλια και ο Travis Scott την αποθεώνει με 5 stories

Στη συνέχεια, η βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ βιωσιμότητας Yard κατονόμασε και ντρόπιασε τους «χειρότερους παραβάτες εκπομπών CO2 ιδιωτικών αεροσκαφών» μεταξύ των διασημοτήτων. Η Αμερικανίδα pop star Taylor Swift ήταν στην κορυφή της λίστας, προκαλώντας έναν χείμαρρο από οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σχόλια ότι χρησιμοποιούσε το τζετ της για να πάρει φαγητό. Το τζετ της έχει πετάξει 170 φορές από τον Ιανουάριο, με τις συνολικές εκπομπές πτήσεων για το έτος να φθάνουν τους 8.293,54 τόνους, ή 1.184,8 φορές περισσότερες από τον μέσο άνθρωπο, είπε η Yard.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πυγμάχος Floyd Mayweather, ακολουθούμενος από τον ράπερ Jay-Z. Η ετεροθαλής αδερφή της Jenner, Kim Kardashian, κατέλαβε την έβδομη θέση. Η Yard προειδοποίησε ότι η λίστα της «δεν ήταν οριστική για τους μεγαλύτερους παραβάτες», καθώς βασίζεται στον λογαριασμό Twitter «Celebrity Jets», ο οποίος παρακολουθεί τις πτήσεις χάρη σε δημόσια δεδομένα. Εκτός αυτού, «Το τζετ της Taylor δανείζεται τακτικά σε άλλα άτομα», είπε δημοσιογράφος. «Το να της αποδίδονται τα περισσότερα ή όλα αυτά τα ταξίδια είναι κατάφωρα λάθος».

Ο τομέας των αερομεταφορών ευθύνεται για δύο έως τρία τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως μια έκθεση τον Μάιο από την Transport & Environment, μια ευρωπαϊκή μη κυβερνητική ομάδα, έδειξε ότι το αποτύπωμα άνθρακα των ιδιωτικών τζετ είναι πέντε έως 14 φορές υψηλότερο ανά επιβάτη σε σύγκριση με τις εμπορικές πτήσεις και 50 φορές μεγαλύτερο από αυτό των επιβατών τρένων. Η χρήση ιδιωτικών τζετ έχει εκτοξευθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, με τους πλουσιότερους πελάτες να προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν ακυρώσεις. Οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ αυξήθηκαν κατά επτά τοις εκατό το 2021 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αεροπορικών δεδομένων WingX.