Η Τζέιν Φόντα σοκάρει με την αποκάλυψη ότι είναι θύμα βιασμού

03.03.2017
Κρατούσε για χρόνια μυστικό επτασφράγιστο τις σοκαριστικές λεπτομέρειες της κακοποίησης που υπέστη σε νεαρή ηλικία και έφτασε στο κατώφλι των 80 ετών για να το εξομολογηθεί δημόσια.

Κόρη του διάσημου ηθοποιού Χένρι Φόντα, η 79χρονη ηθοποιός Τζέιν Φόντα, έγινε αρχικά γνωστή μέσα από την ταινία Barbarella (1968).

Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ηθοποιό Brie Larson για την εκπομπή «Net-A-Porter», όταν ήταν μικρή έπεσε θύμα βιασμού - ενώ απέφυγε να αποκαλύψει πρόσωπα και λεπτομέρειες.

«Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο η πατριαρχεία επηρεάζει και επιβάλλεται στο γυναικείο φύλο; Με έχουν βιάσει, έχω κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήμουν παιδί. Πάντα πίστευα ότι αυτό είναι δικό μου λάθος. Νόμιζα ότι δεν έκανα ή δεν είπα το σωστό πράγμα». Αποκάλυψε μάλιστα, ότι έχει χάσει δουλειές, επειδή δεν ενέδωσε σε ακατάλληλες προτάσεις εργοδοτών της.

Και η βετεράνος ηθοποιός μίλησε για τη σημασία του "Οχι" : «Ξέρω ότι πολλά νεαρά κορίτσια που έχουν βιαστεί δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για βιασμό ... νομίζουν ότι τους συνέβη γιατί δεν ειπαν "όχι" με το σωστό τρόπο.»

Εμβρόντητη η ηθοποιός Λάρσον στήριξε την Φόντα στις αποκαλύψεις της λέγοντας «η μοναδική δύναμη που έχω στην καριέρα μου είναι η λέξη "όχι".» Η Φόντα τότε απάντησε ότι της πήρε 60 χρόνια να μάθει να λέει όχι.

Η Φόντα μίλησε και για την σεξουαλική κακοποίηση της μητέρας της, η οποία κατα τη γνώμη της οδήγησε στην αυτοκτονία της, όταν η Τζέιν ήταν μόλις 12 ετών. Η ηθοποιός είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κακοποιημένων γυναικών και δημιούργησε το «Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health» το 2001.