20 διασημότητες που έχουν - ή λένε ότι έχουν - αυτισμό [photos]

15.01.2017
Διαπρέπουν στους τομείς τους, αλλά έχουν μια κρυφή ιδιαιτερότητα! Κάποιοι διάσημοι έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι πάσχουν από αυτισμό, ενώ κάποια γνωστά ονόματα φαίνεται έπασχαν από το σύνδρομο Asperger, πριν εφευρεθεί και πάρει αυτό το όνομα.

Το Σύνδρομο Άσπεργκερ (AS), είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ (Hans Asperger) ο οποίος, το 1944, μελέτησε και περιέγραψε τα παιδιά [συγκεκριμένα τέσσερις μικρούς μαθητές με παρόμοια συμπτώματα] που δεν είχαν λεκτική ικανότητα επικοινωνίας, αντιμετώπιζαν περιορισμένη συμπάθεια από τους συνομηλίκους τους, ενώ ήταν φυσικά αδέξια.

Ανάμεσα στους ενήλικες μ' αυτό το σύνδρομο, συναντάμε επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, ακόμα και κατόχους Νόμπελ. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Νεύτων, ο Άλμπερτ Άινσταν, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι κάποιοι από αυτούς.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσπεργκερ της Βρετανίας, το σύνδρομο προσβάλλει περίπου 1 στους 200 ανθρώπους. Η νόσος είχε έρθει και πάλι στο παγκόσμιο προσκήνιο όταν η διάσημη βρετανίδα τραγουδίστρια Σούζαν Μπόιλ ανακοίνωσε ότι πάσχει από αυτό.

Δείτε 20 διάσημα ονόματα που έχουν δηλώσει ότι πάσχουν ή θεωρείται ευρέως (χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί) ότι πάσχουν από Asperger ή κάποια μορφή αυτισμού.