Azzedine Alaia: ο βασιλιάς της θηλυκότητας

18.04.2002
Κανένας σχεδιαστής δεν κατάφερε να δημιουγήσει ένα στιλ τόσο προσωπικό και μοναδικό όπως ο Azzedine Alaia, ο Τυνήσιος σχεδιαστής που ζει και εργάζεται στο Παρίσι.
Κανένας σχεδιαστής δεν κατάφερε να δημιουγήσει ένα στιλ τόσο προσωπικό και μοναδικό όπως ο Azzedine Alaia, ο Τυνήσιος σχεδιαστής που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Άλλωστε, κάθε ενδυματολογική του πρόταση αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας απλός μόδιστρος, αλλά καλλιτέχνης. Και αυτό γιατί όταν άλλοι προσπαθούν να βρουν το ξεχωριστό, ο ίδιος καταφέρνει να εντυπωσιάσει με κεντημένα ρούχα, μάλλινα κοστούμια, πλεκτά ζακάρ, βραδινά φορέματα, σακάκια σε στυλ militaire και δερμάτινες φούστες.
Τη δεκαετία του '80, τον αποκαλούσαν "βασιλιά του εφαρμοστού ρούχου", καθώς υπήρξε υπέρμαχος της θηλυκής σιλουέτας. Ο Alaia ξέρει να προβάλλει τη γυναίκα, να αναδεικνύει τις καμπύλες της και να βρίσκει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην απλότητα και την κομψότητα, την ομορφιά και τη φαντασία. Οι δημιουργίες του ακολουθούν τις γραμμές του σώματος, δεν τις καλύπτουν. Γι αυτό και οι θαυμάστριες του μένουν πάντα πιστές σε εκείνον, που φροντίζει να μην τις απογοητεύει ποτέ.
Όμως, φανατικοί θαυμαστές του είναι και οι συνάδελφοί του, που εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια. Η Donatella Versace δηλώνει ότι "κανένας δε σχεδιάζει όπως αυτός", ο Yohji Yamamato υποστηρίζει ότι "είναι ο επαναστάτης της μόδας", ο Narciso Rodriguez πως είναι "πραγματικά πρωτοποριακός" και οι Dolce & Cabbana ότι "αποτελεί πηγή έμπνευσης"...