Το show του Schiaparelli Haute Couture SS'23 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έγινε viral

24.01.2023
Το show του Schiaparelli Haute Couture SS'23 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έγινε viral
Η Εβδομάδα Μόδας ξεκίνησε με έντονη κριτική σχετικά με τη χρήση απομιμήσεων κεφαλιών ζώων από το γνωστό οίκο

Στο Παρίσι, τα ανοιξιάτικα ντεφιλέ υψηλής ραπτικής ξεκίνησαν και ένας οίκος κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου της μόδας και όχι μόνο - αλλά όχι και τόσο θετικά.

Ο Daniel Roseberry, ο Αμερικανός σχεδιαστής του οίκου Schiaparelli, τράβηξε την προσοχή με την τοποθέτηση απομιμήσεων κεφαλιών άγριων ζώων (λιοντάρι, λεοπάρδαλη, λύκο) με ρεαλιστική εμφάνιση στο μπροστινό μέρος ή στον ώμο των φορεμάτων της συλλογής. Για τη συλλογή, ο Roseberry αναφέρθηκε στο "Inferno", το πρώτο μέρος του επικού ποιήματος του Δάντη του 14ου αιώνα "Divine Comedy". Για τον Δάντη, η λεοπάρδαλη συμβόλιζε τη λαγνεία, το λιοντάρι την αλαζονεία και ο λύκος τη φιλαργυρία.

Boy Bag της Chanel: Η ιστορία της εμβληματικής τσάντας του πολυτελούς οίκου

Η φιλοζωική οργάνωση PETA κατήγγειλε τον οίκο για την επιλογή του. "Η διαβεβαίωση του οίκου Schiaparelli ότι "κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε” κατά τη δημιουργία αυτής της κολεξιόν είναι αντικειμενικά ψευδής", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ τονίζεται πως τα εν λόγω φορέματα εξυμνούν το κυνήγι κεφαλών άγριων ζώων, καταγγέλλοντας παράλληλα τη χρήση μεταξιού και μαλλιού – υλικά για τα οποία "μεταξοσκώληκες ζεματίστηκαν ζωντανοί και πρόβατα έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης".

Χρυσές Σφαίρες 2023: 12 εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε -με την καλή ή την κακή έννοια