Η πραγματική σημασία του φετινού θέματος του Met Gala

01.05.2022
Η πραγματική σημασία του φετινού θέματος του Met Gala
Τι σημαίνει πραγματικά το "Gilded Glamour" και ποιες είναι οι ρίζες του;

Στο κάτω μέρος των προσκλήσεων του Met Gala που αποστέλλονται κάθε άνοιξη, υπάρχει μια επιγραφή μικρού μεγέθους αλλά ζωτικής σημασίας: ο ενδυματολογικός κώδικας. Το 2020, για το «Camp: Notes on Fashion», μελετήθηκε η ανουσιότητα. Το 2021, για το «In America: A Lexicon of Fashion», ήταν η αμερικανική ανεξαρτησία. Και τώρα, στις 2 Μαΐου 2022, για το «In America: Anthology of Fashion», το θέμα είναι το «Gilded Glamour».

Met Gala 2022: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μεγαλύτερη γιορτή της μόδας - Το θεμα, οι οικοδεσπότες, τα μυστικά και μια ηχηρή απουσία

Το Met Gala του 2022 θα ζητήσει από τους παρευρισκόμενους να ενσαρκώσουν το μεγαλείο της εποχής της μεγάλης οικονομικής άνθισης στο τέλος του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Η περίοδος, η οποία εκτεινόταν από το 1870 έως το 1890, ήταν περίοδος άνευ προηγουμένου ευημερίας, πολιτιστικών αλλαγών και εκβιομηχάνισης, με ουρανοξύστες και περιουσίες που εμφανίστηκαν εν μία νυκτί. Ο λαμπτήρας του Thomas Edison, ο οποίος κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1882, εμφανίστηκε πρώτα στο κτίριο των New York Times και μετά σε ολόκληρη την πόλη. Το τηλέφωνο του Alexander Graham Bell το 1876 έκανε την επικοινωνία άμεση. Οι μισθοί ξεπέρασαν τους μισθούς στην Ευρώπη και εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν στη χώρα μέσω του Ellis Island, με το πρόσφατα ανεγερθέν Άγαλμα της Ελευθερίας να τους ενθαρρύνει με ένα ποίημα της Emma Lazarus («Δώσε μου τους κουρασμένους, τους φτωχούς σου, τις συσσωρευμένες μάζες σου που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερες».)

Εκείνη την περίοδο, η μόδα αντιπροσώπευε την υπερβολή. Χάρη στις καινοτομίες ηλεκτρικών και ατμοκίνητων αργαλειών, το ύφασμα έγινε πιο γρήγορο και φθηνότερο στην παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, τα γυναικεία φορέματα συχνά περιλάμβαναν έναν συνδυασμό πολλών υφασμάτων, όπως σατέν, μετάξι, βελούδο και κρόσσια, όλα διακοσμημένα με υπερβολικές υφές όπως δαντέλες, φιόγκους και βολάν. Τα χρώματα ήταν πλούσια και τα πιο ανοιχτά χρώματα φοριούνταν μόνο στο σπίτι, καθώς δεν ήταν πρακτικά όταν περπατούσε κανείς στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τα καπέλα ήταν απαραίτητα όταν έβγαινες έξω και συχνά ήταν στολισμένα με φτερά. Οι κορσέδες ήταν συνηθισμένοι, και μετά τη δεκαετία του 1890 κυριάρχησαν τα μανίκια από πρόβειο κρέας, οι φούστες σε σχήμα καμπάνας και τα χτενίσματα πομπαντούρ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ρούχα της χρυσής εκείνης εποχής ήταν επίσημα. Καθώς οι δραστηριότητες αναψυχής όπως το ποδήλατο και το τένις έγιναν δημοφιλή, τα αθλητικά ρούχα, για πρώτη φορά, έγιναν αναπόσπαστο μέρος της γκαρνταρόμπας. Πολλές γυναίκες υιοθέτησαν ένα σύνολο με πουκάμισο - ή μια μακριά φούστα σε συνδυασμό με μια γυναικεία μπλούζα. Ωστόσο, τα πάρτι και τα σουαρέ αναδείκνυαν το πιο υπερβολικό στυλ ενώ η όπερα, στην οποία σύχναζε συχνά η ανώτερη κοινωνική τάξη, είχε έναν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα: οι γυναίκες φορούσαν φορέματα από τούλι που αποκάλυπταν το ντεκολτέ τους, πλούσιους μανδύες με γούνα και γάντια μέχρι τον αγκώνα, ενώ οι άνδρες φορούσαν καπέλα. Η δεκαετία του 1880 είδε επίσης την άφιξη του σμόκιν στην Αμερική.

Λίγες μόνο ώρες απομένουν για να μάθουμε πώς οι καλεσμένοι του φετινού Met Gala θα ερμηνεύσουν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν φτάσουν στο διάσημο μουσείο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.