Αρνάκι σταμνάτο

17.04.2008
Θα γίνει η σπεσιαλιτέ σας!

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 κιλό αρνάκι, σε κομμάτια
  • 1/2 κιλό κεφαλογραβιέρα, σε κομμάτια
  • 1/2 πακετάκι μαργαρίνη
  • 1 συσκευασία τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 4-5 λεμόνια, ολόκληρα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 ποτήρια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 λαδόκολλες
  • καλαμάκια για σουβλάκι
  • ειδικό σπάγκο για φούρνο

Για το ζυμάρι:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζ. νερό

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα κομμάτια από το αρνάκι και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, έως ότου ροδίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την τομάτα, τον χυμό λεμονιού, το νερό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Αδειάζουμε τα υλικά της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε πάνω από τα κομμάτια του κρέατος το τυρί.

Σκεπάζουμε με τις λαδόκολλες και τις δένουμε γύρω από τις άκρες του σκεύους με τον σπάγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό, έως ότου γίνουν πηχτό ζυμάρι.

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο με τα χέρια μας και το απλώνουμε πάνω από τη λαδόκολλα, έτσι ώστε τα εφαρμόζει καλά στις άκρες του σκεύους.

Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα βάζουμε πάνω από το ζυμάρι, καρφώνοντάς τα με τα καλαμάκια, κομμένα στα δύο, ώστε να παραμείνουν σταθερά.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα.

Συμβουλή
Ανοίγουμε μια μεγαλύτερη τρύπα γύρω από τις οδοντογλυφίδες, ούτως ώστε κατά το ψήσιμο ο χυμός των λεμονιών να στάζει μέσα στο κρέας.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.