Σάμαλι καρυδάτο

17.04.2008
Ιδανικό για κυριακάτικο επιδόρπιο!

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. γάλα ή νερό
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι:

  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το μπεικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα του λεμονιού, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Ζεσταίνουμε το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, έως ότου δέσουν ελαφρά.

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το διατηρούμε ζεστό.

Οταν ψηθεί το σάμαλι, το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, το σιροπιάζουμε και σερβίρουμε σε κομμάτια, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.

Συμβουλή
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορούμε να γαρνίρουμε με καρύδια πεταλούδες.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.