Δροσερή σαλάτα με μαστέλο

14.12.2010

Yλικά

  • 1 σαλάτα γαλλική
  • 1 λόλα κόκκινη
  • 1 ραντίτσιο μικρό
  • 100 γρ. ρόκα
  • 2 φέτες μαστέλο
  • 2 φλιτζάνια κρουτόν

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

  • 40 γρ. κρασί λευκό
  • 40 γρ. ξίδι λευκό
  • 40 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 350 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σαλατικά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Φροντίζουμε να τα στεγνώσουμε πολύ καλά, γιατί αν παραμείνουν νερά, θα αραιώσει η βινεγκρέτ. Κόβουμε το μαστέλο σε κυβάκια και το ψήνουμε για λίγο στον φούρνο μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύουμε το κρασί, το ξίδι και τη μουστάρδα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου λιωμένες και μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με πιρούνι (όπως κάνουμε την ομελέτα) μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή. Στρώνουμε τα σαλατικά σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και από πάνω βάζουμε το ψημένο τυρί. Γαρνίρουμε με τα κρουτόν και σερβίρουμε αμέσως.

TIP: Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, κόβουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε μικρά κυβάκια, αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να τους προσθέσουμε αλάτι και ξερό θυμάρι.